
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut la 35.900, în 2024 (Statistică)
28 Martie 2025
AgerpresÎn industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul mediu anual al posturilor vacante (7.600), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,70%.
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante la nivel naţional în 2024 a fost 35.900, în scădere cu 4.000 faţă de anul anterior, în timp ce rata medie anuală a acestora a fost de 0,70%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit statisticii oficiale, anul trecut, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,56%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,44%) şi administraţia publică (1,36%).
Potrivit statisticii oficiale, anul trecut, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,56%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,44%) şi administraţia publică (1,36%).
Totodată, în industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul mediu anual al posturilor vacante (7.600), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,70%.
În acelaşi timp, sectorul bugetar a deţinut aproape 24% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administraţie publică (3.700), sănătate şi asistenţă socială (3.300) şi învăţământ (1.500).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante, s-au clasat: industria extractivă (0,21%), alte activităţi de servicii (0,26%) şi tranzacţii imobiliare (0,32%).
Raportat la 2023, în 2024, cele mai semnificative scăderi ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (-0,53 puncte procentuale), intermedieri financiare şi asigurări (-0,37 puncte procentuale), respectiv informaţii şi comunicaţii (-0,27 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte numărul mediu anual al joburilor vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în industria prelucrătoare (-2.400), informaţii şi comunicaţii şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-600 pentru fiecare în parte).
Pe de altă parte, creşteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au consemnat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,17 puncte procentuale), respectiv în construcţii şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,09 puncte procentuale, fiecare).
Datele INS relevă faptul că, în privinţa numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante, au fost creşteri mai relevante în construcţii (+400), învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială (+200, fiecare).
În anul 2024, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale s-a evidenţiat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,87%), muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (0,73%), respectiv lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (0,70%). În schimb, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a regăsit la ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,24%, respectiv 100 de locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,41%, respectiv 1.500).
De asemenea, în profil teritorial, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale s-au consemnat în regiunea Bucureşti-Ilfov (1,10%), urmată de regiunile Vest (0,72%) şi Nord-Vest (0,69%).
Astfel, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunea Bucureşti-Ilfov (13.400), care a reprezentat peste 37% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din întreaga ţară. Pe locurile următoare s-au situat regiunile: Nord-Vest (4.800 posturi vacante), Centru (3.600) şi Vest (3.500), acestea însumând circa o treime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante de la nivelul întregii ţări.
La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori s-au regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,36%, respectiv 1.400 de locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,52%, respectiv 2.900).
Comparativ cu anul precedent, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov, unde rata medie anuală a înregistrat aceeaşi valoare, iar numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a crescut uşor (+200 locuri vacante), în toate celelalte regiuni de dezvoltare cei doi indicatori au înregistrat scăderi, precizează INS. În acest context, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative scăderi s-au raportat în 2024 în regiunile: Vest (-0,22 puncte procentuale, respectiv -1.100 locuri vacante), Nord-Est (-0,16 puncte procentuale, -900) şi Nord-Vest (-0,12 puncte procentuale, -800).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14 / 18786 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...