- 1. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (87245)
- 2. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (84362)
- 3. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (80621)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (76067)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (61352)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (59575)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (55044)
- 8. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (51758)
- 9. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (51374)
- 10. Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații (50058)

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ... Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ... Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ... Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?![]() Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță, faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art. Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic![]() În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme. Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România |
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|
Nicușor Dan: Nu se pune problema creșterii cotelor de TVA de 5% și 9%
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema creșterii cotelor reduse de TVA, de 5% și 9%.
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor şi de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanţelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor şi a investiţiilor, a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care s-a întâlnit joi cu preşedintele ales Nicuşor Dan.
Boloş: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ţinut cont de poziţiile noastre şi a solicitat documentaţii suplimentare
Autorităţile române îţi doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realităţile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecinţă, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Ministrul Energiei: Vizăm 2.500 MW noi, instalaţi până la sfârşitul anului
România va avea, până la finalul acestui an, o capacitate instalată nouă de aproximativ 2.
Ministrul Marcel Boloş vrea închiderea negocierii tehnice de modificare a PNRR până la sfârşitul lunii mai
Obiectivul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este ca, până la sfârşitul lunii mai, să fie închisă etapa de negociere tehnică a modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), a declarat, joi, ministrul de resort, Marcel Boloş.
Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanţare asigurat
Ministerul de Finanţe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanţare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis.
Ministrul Boloş: 9,4% este gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027; sunt cereri de plată pregătite
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat joi că gradul de absorbţie a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menţionând că este "o perioadă în care absorbţia începe să intre în normalitate".
Burduja, despre liberalizarea pieţei de energie: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenţii, de la 1 iulie
Piaţa de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcţionat către consumatorii vulnerabili, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.
Boloş: Cererea de plată 3 urmează să fie încasată parţial până în data de 10 iunie
Cererea de plată 3 urmează să fie încasată parţial până în data de 10 iunie, respectiv din 2 miliarde de euro urmează să fie viraţi României şi plătiţi 1,3 miliarde euro, diferenţa de 700 de milioane de euro fiind fonduri neîncasate aferente jaloanelor care privesc operaţionalizarea AMEPIP, numirea administratorilor la companiile din Energie şi pensiile speciale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Regulamentul EHDS - un nou cadru juridic european revoluționar pentru cercetarea din sectorul sănătății

Dezvoltarea accelerată a proceselor tehnologice își spune cuvântul și în sectorul medical, unde accesul la datele privind sănătatea este esențial pentru cercetarea și inovația în domeniul medical, al sănătății și al stării de bine (wellness)
Elemente noi privind standardul de probă în materia fixării prețului de revânzare – Cauza Super Bock
TVA în era digitală: Pachetul de măsuri ViDA UE reduce radical posibilitățile de fraudă cu TVA intra și interstatal

Reforma TVA în Era Digitală (așa-numitul Pachet ViDA), în vigoare din 14 aprilie 2025, își propune, pe de o parte, să reducă frauda în domeniul TVA și să simplifice comerțul transfrontalier, dar și să reducă complexitatea administrativă prin implementarea unor cerințe standardizate de raportare digitală, gradual, până în anul 2035. Reforma TVA în Era Digitală (așa-numitul Pachet ViDA), în vigoare din 14 aprilie 2025, își propune, pe de o parte, să reducă frauda în domeniul TVA și să simplifice comerțul transfrontalier, dar și să reducă complexitatea administrativă prin implementarea unor cerințe standardizate de raportare digitală, gradual, până în anul 2035
Noua legislație UE pentru desenele și modelele industriale ale viitorului
Guvernanță corporativă: din nou în atenția legiuitorului

Pe rolul Senatului a fost înregistrată o inițiativă de modificare a Legii nr
Analiza încadrării unei companii la întocmirea situațiilor financiare trebuie să țină cont de noile criterii prevăzute în Directiva UE 2775PNSA alongside ALD Automotive on the merger with LeasePlan into Ayvens
CMS | Romania launches second CfD auction
BCR finances Alerion Group with EUR 18.5 million for the development of a 35 MW photovoltaic project in Romania
Kinstellar advises on the Romanian law aspects of the recent financing for Polon-Alfa
Dentons advises banks on Bucharest Municipality’s RON 555 million bond issuance and listing on the Bucharest Stock Exchange
Clifford Chance Badea advised BCR in the financing of a 34.69 MW solar plant development by an Alerion Clean Power-owned company
Țuca Zbârcea & Asociații celebrates its 20th anniversary
EY advised Hartmann Packaging on the acquisition of Dentaş Romania from Dentaş Kağıt Sanayi
ZRVP advises Hagag Development Europe on the launch of the first Radisson RED hotel in Romania
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...