- 1. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (88201)
- 2. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (85298)
- 3. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (80985)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (76479)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (61739)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (59973)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (55592)
- 8. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (52152)
- 9. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (51764)
- 10. Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare (50850)

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ... Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ... Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ... Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?![]() Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță, faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art. Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic![]() În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme. Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România |
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|
Ionescu (ISF): Perioadele de criză fiscală pot aduce oportunităţi foarte bune, dar şi riscuri majore; lipsa de informare, factor de risc
Perioadele de criză fiscală şi incertitudine economică pot aduce oportunităţi foarte bune, dar şi riscuri majore, însă totul depinde de profilul de risc al investitorului, orizontul investiţional şi gradul de lichiditate al banilor pe care vrea să-i investească, susţine Valentin Ionescu, preşedintele Institutului de Studii Financiare, în articolul "Cum ne protejăm economiile în contextul crizei fiscale din România".

Viitorul aparține celor care analizează datele: direcția clară a companiilor din România în era digitală
Digitalizarea constantă din ultimele decenii a produs o cantitate inimaginabilă de date.
Victor Negrescu: Invit reprezentanții guvernului să se gândească la un al patrulea pachet privind simplificarea, după modelul omnibus
icepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a cerut guvernului Ilie Bolojan să se gândească la un al patrulea pachet de măsuri după model european, care să simplifice birocrația, în scopul reducerii cheltuielilor și a atragerii de investitori.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
România evită pierderea ratingului de țară, dar pericolul nu a trecut (ministru)
România a primit un semnal foarte bun din partea Comisiei Europene, în urma angajării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale, reducând riscul retrogradării ratingului de țară, a declarat marți ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Bolojan: E nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita la care se pensionează toți românii
Premierul Ilie Bolojan a declarat, marți, că este nevoie ca vârsta de pensionare să fie dusă la limita la care se pensionează toți românii și că ar trebui să se analizeze și dacă aceia care s-au pensionat mai repede mai pot lucra în sectorul public.
Vicepreședintă PE: De luna viitoare nu mai e posibil, legal, să interceptezi comunicațiile unui jurnalist în UE
Din data de 8 august a acestui an, când intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-media, nu mai este posibil din punct de vedere legal să supraveghezi comunicațiile unui jurnalist sau să utilizezi un software de spionaj în acest scop, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Parlamentului European, Sabine Verheyen.
Ilie Bolojan: Per ansamblu, este o creștere a taxării de peste 40% a jocurilor de noroc
Premierul Ilie Bolojan a explicat, marți seara, că în ansamblu, pe partea de taxare a jocurilor de noroc, este o creștere a taxării de peste 40% a jocurilor de noroc, în primul pachet de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a angajat deja răspunderea în plenul reunit al Parlamentului.
PwC: Companiile vor avea circa 2 săptămâni pentru implementarea modificărilor care se aplică de la 1 august
De la data publicării în Monitorul Oficial, contribuabilii vor avea la dispoziție circa două săptămâni pentru a implementa noutățile fiscale pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în parlament.
Coroabă (PwC România): Doar 10-11 bănci s-ar califica pentru impozitul de 2%
Doar 10-11 bănci din cele 32, existente pe piaţa din România, s-ar califica pentru impozitul de 2% pentru că au o cotă de piaţă a activelor de sub 0,2%, susţine Diana Coroabă, partener PwC România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Obligații noi privind accesibilitatea: cum afectează Legea 232 ̸ 2022 operatorii economici începând cu 28 iunie 2025?
 RO.jpg)
Operatorii economici care furnizează produse sau servicii pe teritoriul Uniunii Europene în sectoare precum retail, financiar-bancar, telecomunicații, servicii mass-media audiovizuale, comerț electronic și transport, vor trebui să să respecte cerințele de accesibilitate impuse de legislația națională care transpune Directiva (UE) 2019/882 (Directiva EAA), pentru acele produse și/sau servicii care intră sub incidența noilor reglementări aplicabile de la 28 iunie 2025
Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe?
Câteva “mituri” vehiculate de unele segmente politice și din administrație
.jpg)
Au apărut din ce în ce mai des în ultimul timp analize și poziții care susțin, în esență, că: (1) România ar avea, de fapt, prea puțini angajați/funcționari publici, nu prea mulți; (2) cheltuielile publice ale României ar fi mai degrabă mici pe ansamblu, nu excesive și, deci, nu se poate face mare lucru în privința lor, acestea trebuind chiar mărite semnificativ
Hărțuirea digitală: Cum pot angajatorii să gestioneze comportamentele neadecvate în medii de lucru hybrid sau remote?
Proiect normativ privind măsurile de stimulare în vederea angajării victimelor violenței domestice

În contextul complexității problemelor sociale, statul român își reafirmă angajamentul de a sprijini persoanele vulnerabile, în special victimele violenței domestice
GDPR la 7 ani de aplicare: Lecții învățate și provocări viitoareClifford Chance Badea advised the banks in connection with Banca Transilvania’s record RON 1.5 billion issue, its first sustainable bonds issue denominated in RON
Kinstellar, with Noerr as lead counsel, advises STRABAG on the Romanian, Croatian, Czech, and Montenegrin law aspects of its acquisition of WTE Wassertechnik
Romania fine tunes procedure on treating allegedly privileged communication during dawn raids
Dentons advises two Turkish renewables investors on the acquisition of solar parks in Romania
Țuca Zbârcea & Asociații Wins Major Litigation for Silcotub Regarding Recalculation of Electricity Price under Emergency Ordinance No. 27 ̸ 2022
Kinstellar advises Special Flanges on the acquisition of Romanian industrial manufacturer Vilmar SA
CMS | Romania passes amendments to grid connection rules
Duțescu & Partners and Legal70, strategic alliance for international business growth across Romania, Spain, the UAE and beyond
CMS advises Bitdefender on acquisition of Mesh Security
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...