ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nazare: Corecţia deficitului este o prioritate;pachetul fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă

09 Iulie 2025   |   Agerpres

Ministrul Finanţelor a participat la Consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din statele membre UE de la Bruxelles - ECOFIN - în cadrul căruia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

 
 
Corecţia deficitului este o prioritate pentru România, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanţii Comisiei Europene, a susţinut, marţi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la ECOFIN.

"Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România îşi asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecţia deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanţii Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene şi degradarea ratingului de ţară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la pieţele financiare internaţionale", a declarat Alexandru Nazare.


Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Finanţelor a participat la Consiliul miniştrilor economiei şi finanţelor din statele membre UE de la Bruxelles - ECOFIN - în cadrul căruia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că măsurile adoptate, care vizează atât partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscală să nu compromită potenţialul de creştere al economiei româneşti.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie şi productivitate, a apreciat că pachetul prezentat de ministrul român al Finanţelor "este un pas important şi pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid şi în întregime adoptate şi implementate".

Astfel, România trebuie să pună în aplicare până la 15 octombrie măsuri care să asigure corectarea la timp a deficitului excesiv.

"Ministerul Finanţelor anunţă că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat ieri de Guvernul României, a fost apreciat de Comisia Europeană drept un pas important şi pozitiv în îndeplinirea obiectivelor din cadrul procedurii de deficit excesiv. (...) În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat azi un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, România ar trebui să se asigure că rata de creştere nominală a cheltuielilor nete nu depăşeşte valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 şi 4% în 2030. Situaţia de deficit excesiv ar trebui să se încheie până în 2030.

"România trebuie sa întreprindă acţiuni eficace şi să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv, până la data de 15 octombrie. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puţin o dată la şase luni, în primăvară, în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate, şi în toamnă, până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv", precizează MF.

Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an.

Guvernul şi-a asumat luni răspunderea, în Parlament, pe primul pachet de măsuri fiscale care prevede creşteri de taxe (TVA, accize, dividende), reduceri de cheltuieli şi măsuri de disciplină financiară, cu scopul de a reduce deficitul bugetar şi a stabiliza finanţele publice.

Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că primul pachet de măsuri fiscale reprezintă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate.

Acesta a reiterat că România a avut în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, peste 9,3% din PIB.

"Aşa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasaţi statul a cheltuit 132 de lei, iar pentru asta România s-a împrumutat şi se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcţiona. Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne aşteaptă aşa numitul 'junk', respectiv titlul de 'ţară nerecomandată pentru investiţii', aşa cum este definit de agenţiile de rating", a explicat Ilie Bolojan.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 9747
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...