ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”

28 Martie 2025   |   Ștefania Enache

Formarea sa ca avocat de consultanță este cea care i-a asigurat, într-o oarecare măsură, și succesul ca avocat de litigii

Camelia Pătraşcu, Partener Popovici Niţu Stoica & Asociaţii

 
 
Avocatura de business nu mai este de mult un domeniu consacrat bărbaților, cele care dictează fiind rezultatele notabile, soluțiile oferite în cazul diferitelor probleme juridice și finalizarea cu succes a proiectelor încredințate. Atunci când aleg echipa de specialiști cu care să colaboreze, clienții privesc societatea de avocatură ca mix de avocați – femei și bărbați și iau în considerare competențele profesionale deja recunoscute.  „Desigur, ne putem imagina situații în care un client poate aprecia un nivel ridicat de empatie, inteligență emoțională sau abilități de comunicare și persuasiune, calități adesea asociate femeilor. Totuși, cred că, în final, criteriul esențial rămâne profesionalismul și expertiza pe care avocatul o aduce în soluționarea speței”, precizează Camelia Pătrașcu, Partener Popovici Nițu Stoica & Asociații ( PNSA).


Experiența profesională acumulată în toți acești ani în care a activat ca practician în litigii i-a dovedit interlocutoarei BizLawyer faptul că lumea avocaturii de business oferă tot mai multe oportunități femeilor. În același timp, i-a arătat că discriminarea și prejudecățile au început să se estompeze. „Diferențele între bărbați și femei sunt, într-o anumită măsură, inerente, reflectă atât moștenirea noastră culturală cât și dinamica naturală a evoluției sociale. Totuși, există anumite aptitudini specifice femeilor care le pot oferi un avantaj în acest domeniu. Cu toate acestea, orice încercare de a defini calități specifice doar femeilor riscă să ducă la generalizări și să accentueze inegalitățile de gen, chiar și atunci când acestea par favorabile femeilor”, atrage atenția avocatul.

Măsura justă a unui profesionist din domeniul juridic, dar și succesul acestuia se bazează, în primul rând, pe determinarea, pasiunea, înțelegerea în concret a businessului clientului. Acestea sunt câteva dintre elementele care asigură succesul unui avocat. „Dacă privim profesia prin prisma acestor criterii, diferențele de gen nu influențează percepția asupra calităților unui avocat”, nuanțează Camelia Pătrașcu.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”

--------------------------------------------------------------------------

Orice prejudecată trebuie sancționată

Și în secolul XXI, în care se discută foarte mult despre egalitatea de gen, continuă, din păcate, să fie prezente prejudecățile și discriminarea. Ele se manifestă mai ales în instanță. „Ca regulă, acestea vin din partea colegilor avocați și sunt adesea „sancționate” chiar de instanță, care intervine pentru a le cenzura. Din fericire, am întâlnit completuri mixte sau formate din bărbați sau din femei care au impus respectarea solemnității ședinței de judecată și au cerut respect față de femeile-avocați. În final, este o chestiune de deontologie, dincolo de orice prejudecată”, explică Partenerul PNSA.

În acest context, avocatul invocă și faptul că, la nivelul societății actuale, este un stereotip des întâlnit și anume că femeile nu ar avea aceeași înclinație naturală spre tehnologie ca bărbații. „Nume precum Bill Gates, Steve Jobs sau Elon Musk sunt mult mai cunoscute decât Ada Lovelace, primul programator din istorie, Grace Hopper, care a popularizat termenul de „bug” pe care îl folosim și astăzi, sau Radia Perlman, ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea internetului”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

În contextul acestor mentalități îmbrățișate de unii oameni, Camelia Pătrașcu subliniază faptul că, în avocatură, nu trebuie să inventată tehnologia, ci doar trebuie folosită – indiferent dacă a fost creată de bărbați sau femei.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”

--------------------------------------------------------------------------

„Și, din acest punct de vedere, avem capacitatea de a ne adapta la fel de bine. Tehnologia are deja un impact major asupra profesiei noastre, ajutându-ne să lucrăm mai eficient, mai flexibil și să accesăm rapid resurse avansate. Odată cu avansul inteligenței artificiale, ne aflăm în fața unei noi paradigme, care va aduce noi oportunități în domeniul juridic”, apreciază avocatul.

Camelia Pătrașcu face parte din galeria profesioniștilor dedicați activității juridice. Implicarea în tot ceea ce face i-a permis să obțină rezultate foarte bune în fiecare dintre proiectele pe care le-a avut pe masa de lucru.

Ultimul an a fost unul cu multe satisfacții profesionale pentru Partenerul PNSA, având în vedere că a câștigat litigii importante atât ca problematică, cât și ca valoare. Un exemplu în acest sens îl reprezintă unul dintre mandatele recente, un litigiu cu o valoare de peste 50 milioane euro.

Practica în care activează acum, cea de litigii, este aria care o împlinește cel mai mult din punct de vedere profesional, fiind zona în care reușește cel mai bine să-și pună în valoare calitățile dobândite pe parcursul carierei sale.

De altfel, interlocutoarea BizLawyer este de părere că una dintre deciziile cheie din cariera sa a fost trecerea de la avocatura de consultanță la avocatura de litigii. „Însă tocmai formarea mea ca avocat de consultanță este cea care mi-a asigurat într-o oarecare măsură și succesul ca avocat de litigii”, susține juristul.

Camelia Pătrașcu apreciază numeroase femei, atât din domeniul juridic, cât și din alte domenii, și amintește faptul că fiecare dintre ele oferă lecții valoroase. „În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”, completează Partenerul PNSA.

În ceea ce privește firma din care face parte, avocatul mărturișește că, din punctul său de vedere, cel mai important motiv care a stat la baza apropierii sale de echipa PNSA îl constituie faptul că împărtășesc aceleași valori etice și profesionale. „Din fericire, am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție”, încheie interlocutoarea BizLawyer.

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 84 / 2032
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...