
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
28 Martie 2025
Ștefania EnacheIrina Corcoveanu se declară norocoasă, având în vedere că în activitatea pe care o derulează nu s-a lovit de niciun fel de prejudecăți. Știe că în avocatură există astfel de prejudecăți, dar tinde să creadă că sunt „excepție de la regulă”.
![]() |
Irina Corcoveanu, Partener WHSimion&Partners |
Numărul doamnelor care au cariere strălucite în avocatura de business crește de la un an la altul. Femeile care au ales domeniul juridic s-au impus foarte repede ca lideri ai practicilor în care activează, reușind să impresioneze prin modul în care soluționează mandatele care le sunt încredințate. Totodată, reprezentantele sexului frumos aduc plusvaloare prin abordările pe care le au, dar și prin dedicarea cu care se ocupă de fiecare proiect în parte. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners, admite faptul că misiunea doamnelor nu este simplă, subliniind în același timp că nu crede în diferențe semnificative de gen în această profesie.
„Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională”, punctează interlocutoarea BizLawyer. Din punctul său de vedere, valoarea unui avocat se reflectă în calitatea serviciilor pe care le oferă, în cunoștințele și raționamentele sale juridice, dar și în capacitatea de a inova în acest domeniu și de a se adapta fiecărei situații de fapt pentru a furniza cel mai potrivit serviciu pentru clientul său.
„Succesul este o noțiune relativă. Cred că fiecare persoană are propria viziune cu privire la succesul propriu sau al celorlalți, prin raportare la aspirațiile și principiile sale profesionale și de viață, în general”, atrage atenția Partenerul WHSimion & Partners.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Toți avocații, indiferent de gen, pornesc din același punct
Irina Corcoveanu se declară norocoasă, având în vedere că în activitatea pe care o derulează nu s-a lovit de niciun fel de prejudecăți. Știe că în avocatură există astfel de prejudecăți, dar tinde să creadă că sunt „excepție de la regulă”.
Și în ceea ce privește pătrunderea tehnologiei în munca de zi cu zi a avocatului, interlocutoarea BizLawyer apreciază că femeile și bărbații pornesc de pe poziții egale, iar mentalitatea potrivit căreia domnii s-ar descurca mult mai bine atunci când vine vorba despre tehnică reprezintă doar o „legendă”, care nu are susținere în realitate.
„Deși tehnologia a fost, în trecut, dominată mai mult de bărbați, în ultimele decenii există numeroase exemple de femei care fac performanță în tehnologie. Însă în avocatură, tehnologia oferă mai degrabă suport, cu multe beneficia, dar și cu limitele sale. Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani tehnologia a schimbat modul în care toți avocații lucrează prin accesul rapid la informații/baze de date, digitalizarea proceselor administrative, comunicarea rapidă și facilă cu clientul sau autoritățile, managementul eficient al timpului și resurselor sau mai nou, prin utilizarea inteligenței artificiale”, argumentează Partenerul WHSimion & Partners.
Atunci când vine vorba despre profesionistul căruia să-i încredințeze problemele sale juridice, clientul ar trebui să aibă aceleași așteptări de la o doamnă si de la un domn avocat: o bună înțelegere a proiectului și a obiectivelor, o bună comunicare, abordare pragmatică, cunoștințe și raționamente solide, încredere în demersul și dezideratul juridic. „Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”, menționează Irina Corcoveanu.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------------------------------
O profesie cu multe provocări
Indiferent de genul celui care practică profesia aceasta, avocatura este un domeniu în care există foarte multe provocări.
În acest context, interlocutoarea BizLawyer amintește faptul că, în aria sa de practică, provocările cele mai mari vin din zona investigațiilor demarate de autoritatea de concurență. „Sunt proiecte complexe și de durată, dar care aduc și o mare satisfacție profesională atunci când reușești să demonstrezi, mai devreme sau mai târziu, că activitatea clientului tău a fost conformă cu normele de concurență deși existau suspiciuni sau chiar sancțiuni aplicate pentru fapte anticoncurențiale. De asemenea, instruirea clienților în acest domeniu, prin programe de conformare particularizate pe riscurile și nevoile fiecăruia reprezintă un alt segment important al activității noastre”, detaliază avocatul.
În ceea ce privește parcursul său de până acum, Irina Corcoveanu mărturisește faptul că fiecare decizie pe care a luat-o a avut un impact asupra traiectoriei personale, interlocutoarea BizLawyer fiind recunoscătoare pentru toate experiențele anterioare.
Deși îi este greu să nominalizeze una sau doar câteva, amintește faptul că poate cea mai importantă a fost decizia de a urma Facultatea de Drept. Iar de acolo a început totul.
Referitor la femeile pe care le admiră, avocatul susține că sunt foarte multe reprezentante ale sexului frumos de la care a avut de învățat câte ceva. „Sunt multe femei lider care inspiră și pe care le admir însă aș da un exemplu din aria mea de practică: Margrethe Vestager, fostul comisar european pentru concurență, care a avut un impact semnificativ asupra politicii de concurență la nivel european. Admir naturalețea, căldura și empatia sa, dar si fermitatea, integritatea și curajul în combaterea practicilor anticoncurențiale sau rolul sau pro-activ în reglementarea noilor tehnologii, în ciuda numeroaselor critici pe care și le-a atras în ultimii ani”, încheie Irina Corcoveanu.
Citește și

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 83 / 2032 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...