
Kazahstanul, pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România
19 Octombrie 2020
AgerpresLa întâlnire au fost prezenţi Azamat Kagenov - Consul al Ambasadei, precum şi Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte, şi Ion Hohan, preşedintele Secţiunii Servicii, vicepreşedinte al CCIB.
Kazahstanul ocupă de şapte luni locul cinci în topul statelor din afara Uniunii Europene furnizoare de mărfuri în România exclusiv pe fondul importurilor mari de ţiţei din această ţară, în vederea prelucrării în rafinăriile cu acţionariat kazah, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Costică Mustaţă, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.
"Faptul că în primele şapte luni ale anului curent Kazahstanul se află pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România se datorează exclusiv importurilor mari de ţiţei din această ţară în vederea prelucrării în rafinăriile cu acţionariat kazah, plasând-o pe locul 4 în topul ţărilor extra UE, cu care ţara noastră înregistrează deficite ale balanţei comerciale. Se impune ca partea kazahă să stimuleze importurile din România pentru a asigura o tendinţă de echilibrare a schimburilor comerciale bilaterale", a precizat Mustaţă, cu ocazia vizitei la CCIB a noului ministru - consilier la Ambasada Republicii Kazahstan în România, Kairat Karabayev.
La întâlnire au fost prezenţi Azamat Kagenov - Consul al Ambasadei, precum şi Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte, şi Ion Hohan, preşedintele Secţiunii Servicii, vicepreşedinte al CCIB.
Potrivit sursei citate, în primele şapte luni din 2020 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019 s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane dolari, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane dolari), în timp ce exportul, chiar în condiţiile pandemiei de Covid - 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane dolari.
Astfel, Kazahstanul se află pe locul 39 între pieţele necomunitare de destinaţie a exporturilor româneşti, pe locul cinci în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România şi pe locul patru în topul ţărilor extra UE, cu care ţara noastră înregistrează deficit al balanţei comerciale (- 647 milioane dolari).
Costică T. Mustaţă a subliniat relaţiile tradiţionale între CCIB şi Ambasada Republicii Kazahstan în ţara noastră, precum şi importanţa colaborării între cele două ţări, mai ales prin prisma participării ca acţionar principal a KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan. la rafinăriile Midia şi Vegas.
La rândul său, vicepreşedintele Iuliu Stocklosa a reamintit ca prin acordurile de colaborare semnate în 2018 de CCIB cu Uniunile întreprinzătorilor (ATAMEKEN) din Nur-Sultan (capitala ţării, care atunci se numea Astana), precum şi din Almaty, s-a asigurat cadrul de promovare a schimburilor comerciale şi cooperării economice dintre firmele şi companiile din cele două ţări.
Totodată, Kairat Karabayev a propus organizarea în cursul lunii noiembrie a.c. de către CCIB cu sprijinul Ambasadei Kazahstanului a unui eveniment de promovare a relaţiilor economice bilaterale în regim virtual (online) cu participarea firmelor membre ale Camerei bucureştene şi instituţiei similare din Nur-Sultan. Diplomatul kazah a propus ca preşedintele CCIB să conducă o misiune economică care să efectueze o vizită de lucru în Kazahstan în luna martie 2021.
Preşedintele Mustaţă a confirmat, în principiu, interesul CCIB de a se implica în organizarea celor două evenimente, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16326 / 19552 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...