
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
03 Iulie 2025
B. A.APS, care gestionează active în valoare de peste 12 miliarde de euro, a devenit primul investitor instituțional care a achiziționat direct active imobiliare ”tokenizate” prin intermediul MetaWealth - platformă de investiții bazate pe blockchain.
![]() |
Legal Ground, un birou de avocatură de tip boutique, specializat în Banking, Finance și M&A, înființat anul trecut de avocați cu o bogată experiență dobândită în cadrul uneia dintre cele mai puternice firme locale de avocați, a asistat recent un proiect rar întâlnit în România: o investiție în obligațiuni tokenizate, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Tokenizarea activelor imobiliare este un concept relativ nou, iar aplicabilitatea sa concretă în investiții de anvergură abia începe să se contureze. Una dintre provocările majore a fost timpul foarte scurt și structura contractuală sofisticată, incluzând elemente transfrontaliere. Totodată, arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ. . .
O echipă de avocați coordonată de Mihai Dudoiu (partener fondator Legal Ground), a asistat APS Holding – un administrator de fonduri paneuropean - cu privire la toate aspectele de drept român legate de achiziția unei investiții în obligațiuni tokenizate emise de o entitate din Luxemburg. Obligațiunile sunt legate de performanța unor proprietăți rezidențiale din Italia, dar obligațiile emitentului sunt contra-garantate cu proprietăți imobiliare din Romania. Investiția totală a fost de aproximativ 3,4 milioane de euro, structurată prin două tranșe distincte.
APS, care gestionează active în valoare de peste 12 miliarde de euro, a devenit astfel primul investitor instituțional care a achiziționat direct active imobiliare ”tokenizate” prin intermediul MetaWealth - platformă de investiții bazate pe blockchain, a anunțat recent CoinTelegraph, publicație care acoperă domeniile tehnologiei blockchain, activelor digitale, AI, NFT, iGaming și evidențiază tendințele emergente în domeniul fintech. „Tokenizarea reprezintă o transformare în domeniul investițiilor, oferind lichiditate crescută și tranzacții simplificate, menținând în același timp conformitatea și securitatea”, a declarat Mihai Pop, manager la APS, citat de publicația cu acoperire globală și prezență în peste 30 de țări.
-----------------------------------------------------------------
Citește și

-----------------------------------------------------------------
O componentă de fintech, integrată în proiect
Avocații români au decriptat pentru BizLawyer modul în care a fost realizată această tranzacție.
”Mecanismul tehnic prin care s-a realizat investiția presupune achiziția acestor obligațiuni „tokenizate”, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain, ceea ce adaugă un plus de transparență procesului”, a precizat Mihai Dudoiu, într-un interviu acordat BizLawyer. ”Rolul nostru a fost de a coordona aspectele juridice ale tranzacției, de la propunerea structurii documentației de investiție și garanție, la redactarea și negocierea documentelor care au fost semnate în contextul tranzacției, inclusiv un acord de tip put and call option, care oferă părților flexibilitate și un mecanism controlat de exit”, a explicat partenerul Legal Ground.
Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare „clasice”, prin reglementarea contractuală a raporturilor dintre creditor și împrumutat, inclusiv în materie de garanții, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. ”Astfel, am aplicat cunoștințele pe care le avem în finanțări structurate - în cazul acesta, o emisiune de bonduri cu opțiune de răscumpărare - drept imobiliar, reglementări financiare europene și tehnologie blockchain.
Una dintre provocările majore a fost timpul foarte scurt și structura contractuală sofisticată, incluzând elemente transfrontaliere. Totodată, arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”, a nuanțat Mihai Dudoiu.
-----------------------------------------------------------------
Citește și

→ MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți
-----------------------------------------------------------------
Tokenizare și utilizarea tehnologiei blockchain, într-o structură clasică de project finance
Start-up-ul fintech MetaWealth din Irlanda, ce a dezvoltat o platformă prin intermediul căreia utilizatorii pot investi în fracţiuni de active imobiliare, a intrat pe piaţa din România în urmă cu doi ani. Start-up-ul a fost înfiinţat de doi investitori şi dezvoltatori imobiliari cu experienţă - Michael Topolinski şi Richard McLaughlin-Duane, împreună cu Amr Adawi, un antreprenor cu experienţă directă în dezvoltarea unor startup-uri fintech şi cu Darren Carvalho, fost vicepreşedinte la Goldman Sachs.
Potrivit CoinTelegraph, MetaWealth tokenizează proprietăți imobiliare paneuropene, permițând proprietatea fracționată și transferuri aproape instantanee de tokenuri imobiliare. Platforma a tokenizat proprietăți din România, Spania, Grecia și Italia, facilitând tranzacții tokenizate în valoare de peste 50 de milioane de dolari. Fiecare token de pe MetaWealth reprezintă o proprietate fracționată, permițând investitorilor instituționali și de retail să tranzacționeze participații imobiliare în câteva secunde.
Aveau avocații români experiență în astfel de tranzacții? Au mai asistat clienți în proiecte legate de blockchain/tokenizare? Mihai Dudoiu a precizat, în interviul acordat BizLawyer, că acesta este un domeniu care a evoluat rapid în ultimii ani și pe care el și colegii din firmă îl urmăresc cu atenție, de la fintech la technologia blockchain. ”Desigur, am avut și alte proiecte legate de tokenizare și utilizarea tehnologiei blockchain. Totuși, acest proiect ne-a plăcut pentru că a integrat aceste aspecte într-o structură clasică de project finance”, a menționat partenerul biroului de avocatură.
El spune că Legal Ground a fost singura echipă de avocați externi implicată pentru asistența juridică din perspectiva legii române, ceea ce a adăugat un plus de responsabilitate și a presupus acoperirea tuturor componentelor juridice ale tranzacției. De amenea, a menționat că Legal Ground a colaborat foarte bine cu juriștii in-house ai APS și MetaWealth / Intero.
Proiectul a fost coordonat de Mihai Dudoiu, iar din echipă au făcut parte colegii săi din Legal Ground, Sergiu Negreanu și Sorina Stefoni. ”Am lucrat strâns împreună, într-un ritm intens, pentru a livra un pachet complet și coerent de documentație”, își amintește avocatul intervievat de BizLawyer.
Acest tip de proiect este încă rar în România – tokenizarea activelor imobiliare este un concept relativ nou, iar aplicabilitatea sa concretă în investiții de anvergură abia începe să se contureze. ”Tocmai de aceea, proiectul MetaWealth este atât de relevant”, a subliniat Mihai Dudoiu.
-----------------------------------------------------------------
Citește și


-----------------------------------------------------------------
APS, un client de cursă lungă
APS este un fond de investiții foarte activ pe piața românească și un client-cheie al biroului de avocatură Legal Ground. Mihai Dudoiu lucrează alături de APS din 2013, când a asistat investitorii (inclusiv Deutsche Bank și APS) în prima mare tranzacție cu credite neperformante de pe piața românească, iar echipa sa a asistat fondul în mai multe tranzacții relevante din ultimii ani.
Într-unul dintre aceste proiecte, avocații coordonați de Mihai Dudoiu au asistat APS și BERD în legătură cu investiția într-un portofoliu de credite neperformante și sub-performante, garantate sau negarantate, investiție realizată prin achiziționarea de acorduri de participare la risc. Portofoliul are o valoare nominală totală de aproximativ 400 de milioane de euro și cuprinde aproximativ 1.800 de expuneri de credit.
O alt proiect recent este și achiziția, de către APS și alți investitori, a companiei IMO Property Investments SA de la Eurobank SA, o tranzacție ce a vizat un portofoliu semnificativ de proprietăți imobiliare din România.
De asemenea, avocații Legal Ground au asistat entități din grupul APS și în diverse proiecte de finanțare, atât sub forma de debt cât și de equity. Unul dintre acestea este finanțarea acordată pentru achiziția și dezvoltarea proiectului rezidențial Skylight Residence.
Pe lângă achiziții de portofolii de credite și finanțări imobiliare, echipa coordonată de Mihai Dudoiu a asistat APS și în legătură cu achiziția unor entități financiare nebancare.
Mihai Dudoiu este specializat în probleme bancare și financiare, reprezentând bănci internaționale și locale și sindicate de instituții financiare. El este unul dintre cei mai experimentați avocați români în tranzacții cu credite neperformante și alte active provenite de la bănci, oferind consultanță investitorilor locali și internaționali de peste 20 de ani. Avocatul este evidențiat de ghidul juridic Chambers Global în Band 2. ”Mihai Dudoiu de la Legal Ground este popular printre clienții din sectorul bancar și al serviciilor financiare pentru consultanța oferită în tranzacții NPL, acorduri de facilități de credit și tranzacții de finanțare imobiliară”, notează ediția europeană a directorului juridic internațional.
Grupul APS, înființat în 2004, deține acum o poziție de lider pe piețele din Europa Centrală și de Sud-Est și este specializat în gestionarea alternativă a activelor, în investiții imobiliare și în recuperarea creanțelor. În prezent, compania gestionează peste 100 de portofolii de credite neperformante cu o valoare nominală totală de peste 11 miliarde de euro. Grupul este prezent în România din 2007 și este activ în alte nouă țări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3 / 2029 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...