ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vicepreşedintele BCE: Fuziunile pot îmbunătăţi profitabilitatea băncilor

19 Octombrie 2020   |   Agerpres

Băncile sunt sub presiune în Spania şi în alte ţări din Europa pentru a intra într-un proces de consolidare, în timp ce se confruntă cu majorarea creditelor neperformante, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi cu ratele scăzute ale dobânzilor.

 
 
Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, a făcut apel la o consolidare suplimentară şi la reducerea costurilor de către băncile din zona euro, pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, transmite Reuters.
 
Băncile sunt sub presiune în Spania şi în alte ţări din Europa pentru a intra într-un proces de consolidare, în timp ce se confruntă cu majorarea creditelor neperformante, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi cu ratele scăzute ale dobânzilor.
 
"Renunţarea la costurile excesive, la supracapacitate, este mult mai decât necesară decât era înaintea pandemiei. Consolidarea este un instrument, şi nu un obiectiv, dar poate ajuta la reducerea costurilor şi a supracapacităţii", a afirmat Luis de Guindos la un eveniment financiar găzduit de publicaţia Expansion şi compania de consultanţă KPMG.
 
Acordul de luna trecută dintre Caixabank şi Bankia a sporit aşteptările privind un nou val de fuziuni şi achiziţii (M&A) în rândul băncilor spaniole. Entitatea combinată, care se va numi CaixaBank, va deveni cea mai mare bancă spaniolă în funcţie de cota de piaţă pe segmentul împrumuturilor şi depozitelor interne, deşi nu va fi atât de prezentă pe plan global cum sunt Santander şi BBVA, în prezent cele mai mari bănci ale ţării.
 
Deja numărul băncilor spaniole a scăzut la 12 de la 55, după criza financiară din 2008.
 
La începutul acestei luni, alţi doi creditori, Unicaja şi Liberbank, au început negocierile oficiale de fuziune.
 
Mai multă flexibilitate din partea Băncii Centrale Europene privind cerinţele de capital ar putea stimula consolidarea în rândul băncilor din Europa, consideră analiştii.
 
Grupul italian Intesa Sanpaolo a achiziţionat Unione di Banche Italiane (UBI), în timp ce banca spaniolă Sabadell a demarat negocieri neoficiale de fuziune, inclusiv cu BBVA şi Santander, au declarat pentru Reuters srse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
BBVA este acţionarul majoritar al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia şi banca mamă a Garanti Bank România.
 
Luni, directorul general al BBVA, Onur Genç, a afirmat că instituţia este deschisă la analizarea oportunităţilor de M&A "atât în Spania cât şi în alte zone" dacă va creşte valoarea acţiunilor, deşi banca se concentrează pe creştere organică.
 
La rândul său, directorul general al Santander, Jose Antonio Alvarez, a explicat că banca nu ia în considerare fuziuni şi achiziţii.
 
Profitabilitatea sectorului bancar din zona euro este scăzută iar actuala criză economică afectează perspectivele de creştere.
 
De Guindos a explicat că rentabilitatea capitalului băncilor (ROE) - un indicator al profitabilităţii - a scăzut la aproximativ 2% în urma pandemiei, care a dus la majorarea creditelor neperformante şi reducerea veniturilor. Înainte de criza provocată de coronavirus, în zona euro ROE se situa la 5%, a subliniat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.
 
Banca Centrală Europeană a anunţat că reduce cerinţele pentru fuziunile bancare din zona euro, sperând să încurajeze un val de consolidări într-un sector afectat de profitabilitatea scăzută şi de problemele nerezolvate rămase moştenire de la precedenta criză financiară.
 
Într-un ghid publicat recent, BCE a clarificat că entităţilor rezultate în urma fuziunii nu li se va cere capital suplimentar şi li se va permite să-şi utilizeze propriile modele contabile, precum şi evaluarea efectului negativ ("badwill"). Acestea erau unele dintre temerile prezentate de bancheri în ultimii ani când luau în calcul fuziuni şi achiziţii (M&A) în zona euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15069 / 18294
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...