
Ce oferă Dragne & Asociații stagiarilor și care sunt cerințele. Ioana Oprea, Partener: Continuăm atragerea avocaților tineri, absolvenți ai promoției 2020 sau definitivi. Stagiarii vor fi implicați în toate activitățile generate de proiecte, alături de îndrumător și de alți avocați cu experiență
02 Noiembrie 2020
Ștefania EnacheAtragerea tinerelor talente reprezintă o practică obișnuită în cadrul firmei, Dragne & Asociații implicându-se constant în formarea noilor generații de experți în Drept. De altfel, în echipa firmei, o treime dintre avocați au sub 30 de ani.
![]() |
Ioana Oprea, Partener Dragne & Asocia?ii |
Firmele de avocatură își orientează programele de recrutare în funcție de mandatele noi care le sunt încredințate. În ultimele șase luni, de exemplu, Dragne & Asociații a primit cele mai multe solicitări din partea clienților pentru a se implica în proiecte generate de dispute născute de diverse tipuri de contracte comerciale, de dificultățile financiare care au atras starea de insolvență a unor agenți economici, de modificările legislative sau restricțiile impuse de criza sanitară care au determinat litigii în domeniul achizițiilor publice, dar și din multiple conflicte de muncă. În acest context, Dragne & Asociații își îndreaptă atenția către candidații interesați să profeseze în domeniile respective.
Selecția noilor profesioniști din echipa Dragne & Asociații urmărește aducerea în firmă a unor avocați care să se muleze perfect pe politica organizațională a firmei. Sunt căutați acei tineri care, pe lângă interesul pentru profesie, au putere de muncă, o capacitate ridicată de a identifica probleme și soluții în cadrul spețelor în care vor fi implicați, dar și o mare dorință de a performa.
„În pofida crizei medicale generate de pandemia de Covid-19, activitatea societății noastre a fost constant în creștere în perioada ianuarie - septembrie 2020, proiectele gestionate în anumite arii de activitate fiind în continuă dezvoltare. În ce privește actualul context și modul de lucru în cadrul firmei, am urmărit, in primul rând, asigurarea unei echipe care să poată gestiona proiectele în derulare indiferent de eventualele situații neprevăzute. Acesta este și motivul pentru care am aplicat cu strictețe regulile privind distanțarea fizică între avocați în sediul firmei și, pe cât a fost posibil, am continuat și desfășurarea activităților remote pentru o parte dintre avocați. Intenționăm să continuăm atragerea de tineri avocați, fie că sunt absolvenți ai promoției 2020, fie definitivi”, explică Ioana Oprea, Partener Dragne & Asociații.
Implicare activă în formarea noilor experți în Drept
Atragerea tinerelor talente reprezintă o practică obișnuită în cadrul firmei, Dragne & Asociații implicându-se constant în formarea noilor generații de experți în Drept. De altfel, în echipa firmei, o treime dintre avocați au sub 30 de ani.
Și anul acesta, casa de avocatură a organizat stagii de pregătire pe durata vacanței judecătorești. Ioana Oprea menționează că toate aceste stagii au fost deschise pentru studenți din anii terminali, dar și pentru viitorii magistrați aflați în perioada cursurilor organizate de Institutul Național al Magistraturii. „De asemenea, în ultimii ani am primit solicitări pentru organizarea unor stagii de practică, solicitări cărora le-am și dat curs, din partea unor elevi de liceu în an terminal care erau interesați să cunoască mai îndeaproape activitatea avocaților pentru a lua o decizie privind studiile universitare”, mai spune avocatul.
Partenerul Dragne & Asociații explică faptul că, în cadrul stagiilor de practică organizate, se are în vedere atât analiza diverselor spețe gestionate în cadrul societății, discuții privind modul în care au fost abordate apărările și soluționate proiectele, cât și participarea la ședințe de judecată alături de avocații firmei.
„Desigur, având în vedere condițiile din acest an, pentru desfășurarea activității în cadrul stagiilor de practică am pus la dispoziție săli adecvate pentru a putea desfășura activitățile în condițiile restricțiilor impuse de criza medicală. Beneficiile acestor stagii sunt, în principal, profesionale. Credem că am reușit să oferim o experiență valoroasă celor mai mulți dintre cei care au desfășurat stagiile de practică în cadrul firmei noastre atât din perspectiva proiectelor în care i-am implicat, cât și al relaționării cu o echipă de specialiști tineri, dinamici și dornici să împărtășească din “secretele” profesiei”, detaliază avocatul.
Ioana Oprea amintește faptul că, în fiecare an, s-au alăturat firmei avocați stagiari, iar în 2020 se dorește continuarea dezvoltării echipei. „În principiu, urmărim ca avocații stagiari pe care îi integrăm în echipa noastră să fie cât mai pasionați de studiu în ariile practică ce prezintă interes pentru ei sau pentru viitoarea noastră colaborare, să fie entuziaști și dornici să învețe cum să aplice cât mai mult din teoria studiată temeinic în timpul facultății”, punctează Partenerul Dragne & Asociații.
Recrutarea urmează linia clasică. Astfel că firma de avocatură a utilizat atât instrumentele convenționale, respectiv interviurile clasice și evaluările scrise ale avocaților care au aplicat pentru o colaborare în cadrul Dragne & Asociații, cât și platformele de interacțiune online.
„La început de drum, cei mai mulți avocați stagiari urmăresc să se integreze într-o echipă care să le ofere un mediu de lucru prietenos și posibilitatea de a se dezvolta profesional, de a avea acces la exercitarea deplină a activităților specifice profesiei, în cadrul unor proiecte cât mai variate și mai interesante sau complexe”, precizează Ioana Oprea.
Partenerul Dragne & Asociații nu crede că un avocat se formează mai greu astăzi decât în trecut, cu atât mai mult cu cât resursele pentru dezvoltarea profesională sunt tot mai multe și mai ușor accesibile. „Atâta vreme cât implicarea coordonatorului, dar și cea a stagiarului au la bază pasiunea pentru profesie, formarea nu este dificilă”, punctează expertul.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Integrarea în echipă
Odată ajunși în echipă, tinerii sunt imediat integrați și implicați în proiectele pe care firma le are în lucru. „Chiar și în contextul crizei sanitare din acest an, modul în care avocații noștri își desfășoară activitatea nu s-a schimbat fundamental. Diferențele, raportat la anii anteriori, sunt generate de schimbarea modului de interacțiune, aceasta fiind desfășurată, în mare măsură, în mediul online. Aceste schimbări au vizat modul de comunicare atât cu clienții, cu funcționarii instanțelor statale, cât și cu instanțele arbitrale în fața cărora avem diverse proceduri în derulare. Raportat la actualul context social, în plus față de calitățile urmărite în procesul de recrutare, principala abilitate pe care o căutăm la avocați ar fi capacitatea de adaptare la noile situații de lucru și metode de relaționare cu clienții și instanțele. Modul de formare al avocaților stagiari este cel pe care l-am abordat și în trecut, respectiv implicarea acestora în toate activitățile generate de proiecte, alături de îndrumător și de alți avocați cu experiență”, arată Ioana Oprea.
Pandemia nu a modificat în niciun fel programul de lucru al avocaților Dragne & Asociații. Diferențele față de anii trecuți vin din modul în care se desfășoară activitățile în cadrul proiectelor. Toate modificările intervenite în modul de interacțiune cu instanțele sau cu clienții, posibilitatea consultării dosarelor electronice, desfășurarea ședințelor de judecată prin intermediul platformelor online, au condus la eficientizarea activității și creșterea productivității.
„Avocații desfășoară activitatea în cadrul echipelor coordonate de un asociat și, indiferent de nivelul de experiență, sunt implicați în orice categorie de activități. Desigur, implicarea acestora în diverse proiecte se face raportat la specificul și complexitatea fiecărei spețe, precum și sub îndrumarea avocatului coordonator. Avocații stagiari au posibilitatea de a participa în cadrul întâlnirilor cu clienții, de a studia dosarele și a redacta acte/materiale necesare clienților, de a reprezenta clienții în fața instanțelor de judecată etc. Evaluarea avocaților se face, în principiu, anual, însă am făcut și excepții de la această regulă. Criteriul principal de evaluarea vizează nivelul de implicare în proiectele echipei din care fac parte. Onorariile avocaților sunt confidențiale. Chiar dacă în perioada stagiaturii sunt relativ standardizate, ele diferă în funcție de anul de stagiu în care se află avocatul. Alte beneficii profesionale pe care le mai au avocații în perioada colaborării cu firma noastră vizează pregătirea profesională continuă care poate fi efectuată fie în cadrul firmei, fie prin susținerea în vederea participării la diverse conferințe, prelegeri, workshop-uri de pregătire organizate în acest scop”, a conchis Partenerul Dragne & Asociații.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1448 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...