Guvernul schimbă criteriile de selecţie pentru beneficiarii de granturi, astfel încât să se încadreze mai multe firme
11 Noiembrie 2020
AgerpresAstfel, se introduc noi domenii de activitate, noi coduri CAEN şi vor fi modificate criteriile de selecţie.
Guvernul urmăreşte modificarea criteriilor de selecţie pentru acordarea granturilor către IMM-uri, astfel încât mai multe firme să poată beneficia de aceşti bani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, se introduc noi domenii de activitate, noi coduri CAEN şi vor fi modificate criteriile de selecţie.
"Etapa de înscriere în cadrul măsurii doi - granturi pentru capital de lucru - s-a încheiat în data de 28 octombrie 2020. În cadrul măsurii menţionate au fost depuse un număr de 22.226 de aplicaţii, cu o valoare totală de 630 milioane de euro, în conformitate cu solicitările depuse la administratorul de schemă de ajutor de stat, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Prin amendamentele aprobate prin Legea nr. 220/2020, precum lărgirea categoriei de beneficiari, introducerea de noi domenii de activitate, de noi coduri CAEN, se aduc modificări de fond ale schemei de ajutor de stat aprobate prin decizia Decizia C(2020) 4286 din 27 august 2020", potrivit notei de fundamentare.
Aceste modificări ale schemei de ajutor de stat vizează categoriile de beneficiari eligibili precum şi criteriile de eligibilitate şi pot fi puse în aplicare numai după notificarea acestora la Comisia Europeană şi obţinerea unei noi decizii de autorizare, explică iniţiatorii proiectului.
De asemenea, pentru beneficiarii ajutorului de stat sub formă de microgranturi, care au fost înfiinţaţi în anul 2019, cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, se impune flexibilizarea condiţiilor de acordare, conform solicitărilor depuse la administratorul de schemă de ajutor de stat, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Totodată, în vederea aceleiaşi flexibilizări, se impune introducerea posibilităţii relocării între tipurile de măsuri în funcţie de nevoile IMM-urilor şi în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanţă de urgenţă, în limita alocărilor cu această destinaţie din POC şi facilitatea de finanţare REACT-EU.
"Pentru menţinerea pe piaţă a întreprinderilor care au fost înfiinţate în cursul anului 2019 şi care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 5.000 euro, deci care au în general o rată mare de eşec în piaţă şi în particular o mai mare incertitudine de supravieţuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată propunem şi finanţarea acestora prin modificarea prevederilor de la art. 6 lit. b). Pentru un IMM înfiinţat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se calculează prin înmulţirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro", se precizează în nota explicativă.
Luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226), coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor, se propune modificarea articolului 11 alineatul (4), în sensul că, pentru aplicaţiile de finanţare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari. Guvernul propune introducerea unui nou alineat cu următorul cuprins: "Bugetele celor 3 tipuri de granturi sunt indicative şi pot suferi modificări în funcţie de nevoile IMM-urilor în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanţă de urgenţă, deoarece sumele care nu au fost utilizate pentru unele acţiuni să se poată transfera către acţiunile unde există proiecte depuse peste bugetul alocat iniţial".
Rezultatele acestor măsuri vor avea ca efect menţinerea în activitate a PFA sprijinite, microîntreprinderilor şi IMM-urilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii COVID - 19, arată iniţiatorii.
Prin numărul mare de persoane angajate în sectorul microîntreprinderilor şi IMM-urilor, corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, menţinerea funcţională a segmentului IMM-urilor reprezintă o cerinţă fundamentală pentru traversarea perioadei de influenţă a virusului SARS-CoV-2, precum şi revenirea economică rapidă.
"Granturile nerambursabile vor ajunge în scurt timp la beneficiari. Pentru că am primit numeroase întrebări în ultimele zile despre aceste granturi, vă anunţ că noi, la Ministerul Economiei, alături de colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, am lucrat să facem modificările necesare pentru a suplimenta suma pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi să modificăm condiţiile pentru a redeschide înscrierea pentru măsura 1 - microgranturi", a scris, pe Facebook, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2828 / 5353 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...