ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Roca Industry a investit peste 6,5 milioane euro în operaţiunile din Republica Moldova

21 Februarie 2025   |   Agerpres

Compania consolidată Terra are 185 de angajaţi şi şi-a extins semnificativ capacitatea de producţie la 37 milioane de metri pătraţi anual. Obiectivul pentru 2025 vizează mărirea capacitaţii de producţie, pentru a transforma compania într-un pilon de referinţă la nivel regional.

 
 
Roca Industry, primul holding românesc specializat în segmentul materialelor de construcţii, a investit în total peste 6,5 milioane euro în operaţiunile din Republica Moldova, de la preluarea Terra Impex de către Bico Industries, a anunţat vineri compania.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a vizitat pe 20 februarie unitatea de producţie Terra Impex din Zona Economică Liberă Vulcăneşti, subliniind parteneriatul economic în creştere dintre România şi Moldova, conform unui comunicat al companiei.

"Terra face parte din portofoliul holdingului prin intermediul companiei BICO Industries, deţinută direct de ROCA Industry. Grupul BICO a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2022 prin achiziţia producătorilor de plasă din fibră de sticlă Europlas şi Terra, care ulterior au fuzionat, formând o entitate consolidată sub brandul Terra", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, această fuziune strategică a avut ca obiectiv creşterea capacităţii de producţie, optimizarea operaţiunilor şi extinderea prezenţei regionale a holdingului.

"Guvernul susţine investiţiile care creează locuri de muncă pentru oameni şi dezvoltă economia. Terra Impex este o afacere românească de succes din Zona Economică Liberă Vulcăneşti, care s-a dezvoltat cu investiţiile ROCA. Compania are planuri ambiţioase de dezvoltare - vrea să crească capacitatea de producţie din Republica Moldova în următorii trei ani şi să creeze noi locuri de muncă, pe lângă cele aproape 190 deja existente. Este un exemplu concret de investiţie străină care transformă mediul de afaceri local şi contribuie la dezvoltarea economiei", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, potrivit sursei citate.

Compania consolidată Terra are 185 de angajaţi şi şi-a extins semnificativ capacitatea de producţie la 37 milioane de metri pătraţi anual. Obiectivul pentru 2025 vizează mărirea capacitaţii de producţie, pentru a transforma compania într-un pilon de referinţă la nivel regional.

"Aceste investiţii fac parte din parcursul de construcţie al unor campioni regionali competitivi pe pieţele internaţionale, pe care ROCA şi l-a asumat. Astfel, compania noastră, BICO Industries, deja prezentă în Republica Moldova prin Terra, îşi continuă dezvoltarea ca parte integrantă a viziunii holdingului. Ne propunem să continuăm planul de investiţii în tehnologizare şi digitalizare şi să transformăm fabrica din Vulcăneşti în cel mai mare producător de plase din fibră de sticlă din Europa de Est. Ne bucurăm că iniţiativele de investiţie sunt susţinute în Republica Moldova şi prin programe guvernamentale şi analizăm activ posibilităţi de extindere aici şi pentru alte companii din portofoliul nostru, urmărind să replicăm modelele de succes şi să valorificăm sinergiile existente", a declarat Ionuţ Bindea, Senior Investment Manager ROCA Investments şi Preşedinte al CA Roca Industry, citat în comunicat.

Fabrica Terra din Vulcăneşti a trecut prin procese semnificative de modernizare, cu investiţii pentru instalarea unui nou echipament de producţie tricot, cu o capacitate de 10 milioane de metri pătraţi anual, finalizate în 2023. În prezent, compania îşi exportă produsele în România, Ucraina şi ţări din spaţiul comunitar european, reorientându-şi strategic focusul pe piaţă.

"Republica Moldova, ca şi România, are nevoie de investiţii sistemice, care să susţină o dezvoltare economică solidă şi de durată. Investiţiile de private equity reprezintă un catalizator important în acest proces, aducând nu doar capital, ci şi expertiză în implementarea unor strategii de creştere cu viziune regională. Este un model de dezvoltare care creează valoare pentru toate părţile implicate - generează beneficii economice pentru stat, este atractiv pentru investitori şi contribuie direct la bunăstarea comunităţilor locale," a declarat Anca Maniţiu, Senior Investment Manager Impetum Management.

Pentru perioada următoare, Terra va începe în 2025 un amplu proces de digitalizare, care va debuta cu implementarea unui sistem ERP, etapă care va fi urmată de implementarea soluţiilor WMS, MES şi APS în perioada 2026-2027, consolidându-şi astfel capabilităţile operaţionale şi poziţia pe piaţa internă şi regională, precizează sursa citată.

Roca Industry, holding deţinut majoritar de compania de private equity Roca Investments, reprezintă primul pilon strategic dedicat generării de valoare prin consolidarea şi modernizarea capacităţilor de producţie româneşti, cu scopul de a creşte competitivitatea industriei naţionale.

Roca Industry deţine direct un portofoliu de 5 jucători semnificativi din domeniul construcţiilor: Bico Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Evolor (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), Dial (producător de produse din fir metalic), Electropast (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), Velta Doors (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale, rezultat al fuziunii Eco Euro Doors cu Wprkshop Doors).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 18547
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...