ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”

19 Februarie 2025   |   Maria Theodoru

Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general.

Gabriela Cacerea, Partener NNDKP si co-coordonator al practicii de M&A

 
 
Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general.

Deși, din perspectiva pieței de fuziuni și achiziții, 2024 nu a avut un început bun, în a doua jumătate a anului trecut am asistat la o revenire a pieței de M&A, a declarat, într-un interviu acordat BizLawyer, Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și co-coordonator al practicii de M&A. ”Așa cum rezultă din studiile făcute, inclusiv din datele noastre interne, putem afirma că și în anul 2024 piața de M&A din România și-a menținut trendul ascendent din ultimii ani. Totuși, nu vorbim de o creștere accelerată sau un ‘boom’ economic, ci mai degrabă de o creștere moderată a pieței”, a precizat Gabriela Cacerea.


Din punctul său de vedere, cuvântul cheie pentru a descrie piața de M&A din 2024 în România este „reziliență”. Deși termenii de tipul „siguranță”, „reziliență”, „securitate”, „stabilitate” au devenit extrem de utilizați în spațiul public din ultimii ani, utilizarea unor astfel de termeni pentru a descrie piața de M&A nu este un clișeu, spune interlocutoarea BizLawyer.

Gabriela Cacerea consideră că revenirea pieței de M&A în a doua jumătate a anului 2024 s-ar putea datora, în principal, clarificării contextului politic de la nivelul conducerii Uniunii Europene, rezultatul alegerilor europene din iunie 2024 asigurând o certitudine în privința continuității politicilor și priorităților stabilite în mandatul anterior și care vor dicta traiectoria politică a Uniunii Europene și pentru următorii 5 ani. Piața de M&A din 2024 în România a demonstrat că a devenit o piață matură, care rămâne stabilă în ciuda provocărilor economice și politice globale și naționale și a contextului geopolitic regional, susține avocatul intervievat de BizLawyer.

Ce se va întâmpa însă anul acesta? Care sunt așteptările mediului de afaceri și încotro va merge piața de M&A? Analiștii Mergermarket susțin că economia europeană slăbită va stimula activitatea de M&A în următoarele luni, companiile europene urmând să recurgă la fuziuni și achiziții pentru a se dezvolta în EMEA și în afara acesteia, în timp ce cumpărătorii din străinătate - atât corporații, cât și sponsori financiari - continuă să caute chilipiruri.

În acest context, publicația noastră a adresat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2024 și proiecțiile acestora pentru anul în curs. BizLawyer a încercat să afle care este pulsul pieței de M&A, ce tip de investitori au fost și rămân interesați de proiecte în Romania și de ce tranzacțiile devin mai puțin transparente.

Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general. Am vrut să știm de ce mai pică uneori deal-urile, cu referiri la durata medie a unei tranzacții. De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2025.

Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale perioadei în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și co-coordonator al practicii de M&A, avocat evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners, adică a celor mai puternici parteneri din domeniul lor, care conduc tranzacții de top și sunt apreciați de colegi și clienți deopotrivă. Potrivit Chambers & Partners, Gabriela Cacereacunoaște foarte bine domeniul M&A și gestionează foarte bine aspectele complexe. Este proactivă și adaugă valoare la multiplele negocieri.”

-----------------------------------------------------------

Citește și

→   Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Head of CEE Corporate M&A: După o perioadă de expectativă alimentată de alegeri, lucrurile reintră în normal, există dorința de a investi. Investitorii care intră pe piață sunt strategici; vor fi cel puțin trei exituri semnificative în perioada următoare


-----------------------------------------------------------

Tranzacții mai multe, de valori mai mici

Într-un cadru mai larg, pe plan global, participanții la tranzacții au trebuit să echilibreze aspectele negative ale unei recuperări mai lente decât se aștepta a economiei globale, pe fondul tensiunilor geopolitice continue și a constrângerilor de reglementare, aspectele pozitive fiind o reducere a incertitudinii macroeconomice, o scădere a inflației, un regim de rate ale dobânzii mai scăzute și o reducere a diferențelor de evaluare în 2024. Pe piața locală, potrivit unui studiu EY, numărul tranzacțiilor a crescut anul trecut, pe fondul unei redresări la nivel european, dar valoarea estimată a acestora a scăzut.

”Aceste tendințe cumulate, de creștere a volumului tranzacțiilor și, respectiv, de scădere a valorii acestora au căpătat o amploare semnificativă pe plan global și observăm că, începând cu anul 2024, se regăsesc și în România”, arată Gabriela Cacerea. Partenerul NNDKP spune că un prim factor al acestui trend este reprezentat de diversificarea soluțiilor de finanțare ca alternative la tradiționalele fuziuni și achiziții. În astfel de perioade, cum este cea pe care o parcurgem, când costul finanțărilor prin împrumut bancar este ridicat, iar astfel de finanțări sunt mai rare, apare, în mod firesc, necesitatea de a găsi soluții alternative de finanțare. ”Astfel de soluții de finanțare alternative sunt tranzacțiile de tipul private equity, hedge funds și alte alternative de investiții de acest gen”, explică interlocutoarea BizLawyer.

De asemenea, adaugă Gabriela Cacerea, în anul 2024 piața de M&A din România a devenit o piață matură. ”O consecință a „maturizării” pieței este și reorientarea investitorilor și către alte tipuri de tranzacții decât cele de fuziuni și achiziții tradiționale, respectiv joint ventures (pe care am început să le vedem mai des, încheiate mai ales între companii din diverse industrii și companii IT) sau parteneriate strategice/alianțe (mai rar întâlnite în peisajul M&A din România)”, susține avocatul.

Nu în ultimul rând, adaugă Gabriela Cacerea, continuă în diverse sectoare ale economiei un trend al consolidării, al achizițiilor de companii de dimensiuni medii și mici, a căror valoare este mai scăzută.

Astfel, tendința de creștere a numărului tranzacțiilor, în condițiile în care valoarea estimată a acestora a scăzut, reflectă trendurile actuale ale pieței, diversificarea tipologiei tranzacțiilor, mai spune avocatul NNDKP, considerat de Legal 500 Leading Partner în domeniul fuziunilor și achizițiilor.

-----------------------------------------------------------------

                    Citește și


→   FrieslandCampina a apelat la Deloitte pentru a explora vânzarea afacerilor din România





→   Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă




-----------------------------------------------------------------

Investitorii strategici rămân cei mai activi. Negocieri mult mai intense și de durată

Potrivit companiilor de consultanță, tranzacțiile interne au scăzut marginal anul trecut, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu mai mult de 25% de la an la an, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. Gabriela Cacerea confirmă această tendință și spune că percepția investitorilor străini asupra României s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar anul trecut a adus o consolidare în acest sens. ”Am observat o diversificare a tipurilor de tranzacții în anul 2024, de la tipuri tradiționale de M&A, la alternative precum joint ventures, private equity investments. Cu toate acestea, remarcăm faptul că în continuare investitorii strategici rămân cei mai activi și prezenți în piața de M&A, menținându-și poziția în top”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.

Referindu-se la durata medie a unei tranzacții, Gabriela Cacerea spune că procesul de evaluare este mai îndelungat și negocierile mult mai intense și de durată. ”Fiecare tranzacție are particularitățile ei, date, pe de o parte, de specificul companiilor în cauză și, pe de altă parte, de sectoarele de activitate din care provin. Este dificil să dăm o cifră, chiar și estimativă, deoarece durata tranzacțiilor este influențată de diverși factori, inclusiv de factori externi precum obținerea aprobărilor prealabile din partea autorităților competente”, explică avocatul.
Astfel, pot exista tranzacții în care ritmul este unul mai accelerat pentru fiecare etapă și care să fie finalizate în câteva luni și altele care pot dura un an sau mai mult.

”Ceea ce am observat în schimb, este faptul că se pune un mai mare accent din partea companiilor investitoare în procesul de due diligence asupra aspectelor ce țin de partea de respectare a reglementărilor aplicabile și autorizare (regulatory and compliance). Toate acestea fac ca procesul de evaluare să fie mai îndelungat, ceea ce poate determina o durată mai mare de timp până la finalizarea tranzacției. De asemenea, se poate observa și un apetit de risc mai scăzut din partea companiilor investitoare, aspect care conduce, în mod firesc, la negocieri mult mai intense și de durată”, a indicat partenerul NNDKP.

Având în vedere apetitul în creștere cu privire la noile tehnologii și inteligența artificială, avocatul de părere că investitorii se vor orienta către acele domenii și acele companii unde implementarea inteligenței artificiale începe să dea roade, să crească profitabilitatea acestora. ”De asemenea, prin corelație, anticipăm o creștere a investițiilor în infrastructura digitală necesară pentru a susține această dezvoltare a inteligenței artificiale, inclusiv centre de date și capacități energetice. Astfel, ne așteptăm să vedem în continuare tranzacții în sectoarele IT și Energie”, a explicat Gabriela Cacerea.

În opinia sa, nu în ultimul rând, merită menționate și sectoarele „tradiționale” unde este de așteptat să vedem în continuare tranzacții, și anume: construcții/imobiliare, farma și sănătate, logistică.

Interlocutoarea BizLawyer spune că multiplele provocări, în principal în plan geopolitic, dar și  cele viitoare la nivel local, vor avea o influență asupra fuziunilor și achizițiilor. ”Sperăm ca în anul 2025 piața de M&A din România să își mențină traiectoria moderat ascendentă. Începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă, însă sperăm ca similar anului 2024 să asistăm la o redresare pe parcursul anului. Cu toate acestea, suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni din cauza multiplelor provocări, în principal în plan geopolitic, fiind un an în care așteptăm impactul unor schimbări semnificative de anul trecut, dar și noi evenimente importante ale căror ramificații pot avea un impact extins. De asemenea, măsurile recente, cât și cele viitoare la nivel local vor cântări la fel de mult pentru investitori și deciziile lor de investiții”, a conchis Gabriela Cacerea.

-----------------------------------------------------------------

                       Citește și


→   Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși






→   Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția



-----------------------------------------------------------------

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 1916
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...