
MAE a procesat, în 2024, circa 80.000 de solicitări de vize de angajare în muncă pentru străini
20 Martie 2025
AgerpresDintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent).
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a procesat, în 2024, aproximativ 80.000 de solicitări de vize de angajare în muncă, în creştere cu 11% faţă de anul 2023, a declarat Mădălina-Gabriela Tarcan, agent consular, Direcţia Monitorizare şi Coordonare Vize, Centrul Naţional de Vize din MAE, la un Business Breakfast organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Dintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent). Cei mai mulţi străini angajaţi cu contract de muncă în ţara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh şi Pakistan.
Dintre solicitările de vize de angajare în muncă, au fost eliberate 60.000 (+20%), 19.000 au fost respinse (+12%), iar 1.000 au fost anulate sau revocate (de cinci ori mai puţine comparativ cu anul precedent). Cei mai mulţi străini angajaţi cu contract de muncă în ţara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh şi Pakistan.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema "Importul forţei de muncă şi noile reglementări în legislaţia muncii", la care au luat parte peste 80 de antreprenori, manageri şi consultanţi.
"Am organizat acest eveniment, al doilea pe acest subiect, la solicitarea comunităţii de afaceri cu scopul de a continua dialogul cu reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât să obţinem informaţii valoroase privind particularităţile procesului legal de import al forţei de muncă, în contextul intrării depline a României în spaţiul Schengen şi al modificărilor aduse cadrului legal. Este esenţial să înţelegem impactul acestor schimbări asupra companiilor noastre şi să identificăm soluţii eficiente pentru a ne adapta la noile realităţi, astfel încât să valorificăm această oportunitate pentru a soluţiona problema deficitului cronic de forţă de muncă", a declarat Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB, în deschiderea ediţiei, citat într-un comunicat al CCIB.
Invitaţii speciali au fost: Larisa Otilia Papp, director al Direcţiei Control Relaţii de Muncă, Inspecţia Muncii, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS), comisarul-şef Sorin Enache, şeful Serviciului pentru Imigrări al judeţului Ilfov, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi Mădălina-Gabriela Tarcan (MAE), care au abordat aspecte legale, tehnice şi practice privind importul de forţă de muncă.
Principalele subiecte abordate au vizat: încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, procedura de eliberare a avizelor de muncă, condiţiile în care un lucrător străin poate lucra în baza mai multor contracte, principalele obligaţii ale angajatorilor care lucrează cu forţă de muncă din afara Uniunii Europene, documentele verificate de angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă, inclusiv aspecte practice privind munca nedeclarată, regimul de muncă al studenţilor străini, cadrul legal pentru procesarea cererilor de viză, conţinutul dosarului de cerere de viză, pregătirea interviului consular, provocările generate de fenomenul migraţiei ilegale. În context, a fost subliniată importanţa derulării corecte a procesului de recrutare, care trebuie să ţină seama atât de particularităţile culturale din ţara de origine a lucrătorului, cât şi de specificul muncii din ţara de destinaţie.
O alternativă interesantă la soluţionarea deficitului de forţă de muncă a oferit chestorul de poliţie penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care a vorbit pe larg despre avantajele pe care le au antreprenorii care lucrează cu forţă de muncă din acest segment, se arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 459 / 19183 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...