
Colliers: 3 mld. € pentru vacanțe și călătorii în străinătate în primele luni din 2025, cu potențial să depășească un nivel record de 11 miliarde de euro în tot anul. Turismul extern, un motor pentru investițiile imobiliare în retail și turism
15 Iulie 2025
BizLawyerAceastă evoluție reflectă o schimbare clară în comportamentul de consum al românilor în călătorii și conturează totodată un potențial semnificativ pentru investițiile imobiliare orientate spre turism și retail.
![]() |
Sursa: Pixaby |
Vacanțele în afara țării nu mai înseamnă doar relaxare pentru români, ci devin tot mai des momente de consum activ: caută restaurante, fac cumpărături și investesc în experiențe. În primele patru luni din 2025, au cheltuit peste 3 miliarde de euro în călătorii externe, cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă din 2024, potrivit unei analize Colliers bazate pe datele BNR. Și turismul intern este pe un trend ascendent: numărul de nopți petrecute în hoteluri și alte unități de cazare a crescut cu 1%, iar dacă această tendință continuă, 2025 ar putea deveni cel mai bun an pentru turismul local din ultimele trei decenii, depășind recordul din 2024.
Dacă ritmul actual se menține, cheltuielile românilor pentru vacanțe în străinătate și turism de afaceri vor depăși 11 miliarde de euro până la finalul anului - un nou record, după cele 9,6 miliarde din 2024, 8,6 miliarde în 2023 și 5,4 miliarde în 2019, înainte de pandemie. Această evoluție reflectă o schimbare clară în comportamentul de consum al românilor în călătorii și conturează totodată un potențial semnificativ pentru investițiile imobiliare orientate spre turism și retail.
Dacă ritmul actual se menține, cheltuielile românilor pentru vacanțe în străinătate și turism de afaceri vor depăși 11 miliarde de euro până la finalul anului - un nou record, după cele 9,6 miliarde din 2024, 8,6 miliarde în 2023 și 5,4 miliarde în 2019, înainte de pandemie. Această evoluție reflectă o schimbare clară în comportamentul de consum al românilor în călătorii și conturează totodată un potențial semnificativ pentru investițiile imobiliare orientate spre turism și retail.
În 2024, românii au cheltuit cele mai mari sume în Germania și Italia - fiecare cu peste 1 miliard de euro, potrivit datelor Eurostat privind balanța de plăți la capitolul călătorii. Pe următoarele locuri se află Olanda (aproape 700 de milioane de euro), Spania și Franța (aproape 600 de milioane fiecare). Aceste valori reflectă nu doar turismul de agrement, ci și deplasările în interes de afaceri sau vizitele la rude din diaspora.
„Ne aflăm într-un moment de transformare, în care românii nu doar că își doresc să călătorească mai mult, ci își schimbă complet comportamentul în vacanță, devenind consumatori activi, care cumpără, descoperă locuri noi și investesc în experiențe. Vedem această tendință și în turismul intern, unde, în primele patru luni din 2024, românii au petrecut peste 5 milioane de nopți în unități de cazare - o continuare a recordului atins în 2023, cel mai bun an din ultimele trei decenii. Acest nou tip de comportament transformă centrele comerciale din orașele turistice în adevărate zone de lifestyle, iar investitorii imobiliari încep să mizeze tot mai mult pe sinergia dintre retail, turism și experiență”, spune Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers.
Tendința că retailul de destinație se dezvoltă tot mai mult se vede clar și în România, în special în orașele cu centru istoric, zone pietonale sau promenade recent reamenajate. Exemple precum Piața Sfatului din Brașov, Piața Unirii din Oradea sau centrul istoric din Sibiu arată că traficul turistic generează constant cerere pentru branduri internaționale, restaurante tematice și magazine concept, un loc unde brandurile își spun povestea și creează un univers în jurul produselor, adesea combinând modă, artă, design și oferind o experiență unică. Potrivit Colliers, cele mai mari oportunități de creștere vin din proiectele de regenerare urbană care aduc împreună retailul, turismul și cultura.
„Comerțul modern nu mai înseamnă doar mall-uri din marile orașe. Tot mai multe inițiative de retail experiențial apar în destinații turistice, în stațiuni montane sau pe litoral, unde clienții, în special turiștii, își doresc mai mult decât simple cumpărături. Vor să trăiască o experiență completă. Asta generează o cerere tot mai mare pentru spații comerciale versatile, bine poziționate și cu un design de calitate”, explică Liana Dumitru.
Consultanții Colliers estimează că, în 2025, ar putea fi livrați peste 190.000 de metri pătrați de spații comerciale moderne în România, incluzând proiectele finalizate în prima jumătate a anului. O mare parte dintre acestea se află în orașe turistice, ceea ce reflectă o creștere de cel puțin 10% față de anul precedent. Tot mai mulți dezvoltatori integrează în noile proiecte zone pietonale dedicate vizitatorilor, cu restaurante, cafenele, spații culturale și magazine de branduri artizanale, adaptate cererii pentru experiențe locale autentice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3 / 19526 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...