
Aproximativ 89% dintre organizaţii nu îşi protejează datele în mod eficient (studiu)
23 Februarie 2022
AgerpresRaportul arată că 67% dintre companii apelează la soluţii bazate pe cloud pentru a-şi proteja datele, în timp ce capacitatea de a le recupera în urma atacurilor de tip ransomware continuă să primeze în ceea ce priveşte strategiile de continuitate a afacerii.
Aproximativ 89% dintre organizaţii nu îşi protejează datele în mod eficient, în timp ce bugetele cresc pentru a face faţă provocărilor tot mai mari legate de securitatea cibernetică, potrivit raportului Veeam Data Protection Trends Report 2022.
Raportul arată că 67% dintre companii apelează la soluţii bazate pe cloud pentru a-şi proteja datele, în timp ce capacitatea de a le recupera în urma atacurilor de tip ransomware continuă să primeze în ceea ce priveşte strategiile de continuitate a afacerii.
Conform cercetării, decalajul dintre aşteptările mediului de afaceri şi capabilităţile departamentelor de IT de a acţiona în cazul unor atacuri cibernetice nu a fost niciodată mai mare.
"Circa 89% dintre organizaţii nu sunt suficient de precaute când vine vorba despre protejarea datelor. Veeam Software, lider pe piaţa soluţiilor de backup, recuperare şi gestionare a datelor care oferă o abordare modernă în ceea ce priveşte protecţia datelor, a constatat că 88% dintre managerii IT se aşteaptă ca bugetele pentru protecţia datelor să crească într-un ritm mai accelerat faţă de cheltuielile IT în general, pe măsură ce datele devin tot mai importante pentru succesul de business al companiilor, iar provocările legate de protejarea acestora sunt din ce în ce mai complexe. Mai mult de două treimi dintre companii apelează la servicii bazate pe cloud pentru a-şi proteja datele esenţiale", susţin autorii studiului.
Conform sursei citate, la baza raportului stau peste 3.000 de interviuri cu "profesionişti cu putere de decizie din departamentele IT", dar şi din organizaţii globale pentru a înţelege care sunt strategiile lor de protecţie a datelor pentru următoarele 12 luni, dar şi pe termen lung.
De asemenea, studiul analizează modul în care organizaţiile se pregătesc pentru provocările IT cu care se confruntă, inclusiv creşterea uriaşă a utilizării serviciilor cloud şi a infrastructurii cloud-native, precum şi diversificarea atacurilor cibernetice şi măsurile pe care le iau pentru a implementa o strategie modernă de protecţie a datelor care să asigure continuitatea afacerii.
"Creşterea volumelor de date din ultimii doi ani a fost mai mult decât dublă, în mare parte datorită modului în care lumea întreagă a adoptat munca la distanţă în pandemie şi serviciile bazate pe cloud. Pe măsură ce volumele de date au explodat, au crescut şi riscurile asociate cu protecţia datelor; atacurile de tip ransomware-ul fiind un prim exemplu. Acest studiu arată că organizaţiile sunt conştiente de aceste provocări şi investesc masiv, adesea din cauza faptului că nu au reuşit să ofere protecţia de care utilizatorii au nevoie', a declarat Anand Eswaran, Chief Executive Officer în cadrul Veeam.
Astfel, companiile pierd teren, deoarece ritmul de modernizare a platformelor de "producţie" depăşeşte ritmul modernizării metodelor şi strategiilor de "protecţie".
Potrivit respondenţilor, capacităţile lor de protecţie a datelor nu pot ţine pasul cu cerinţele de business: 89% dintre ei raportând un decalaj între cantitatea de date pe care îşi pot permite să le piardă în urma unui incident şi frecvenţa cu care se face back-up-ul datelor. Studiul arată că această cifră a crescut cu 13% în ultimele 12 luni.
În timp ce volumul şi importanţa datelor continuă să crească, se accentuează şi nevoile legate de protejarea acestora la un nivel satisfăcător. Astfel, principalul factor care stă la baza acestei situaţii este faptul că provocările cu care se confruntă organizaţiile în materie de protecţie a datelor sunt imense şi din ce în ce mai diverse.
Autorii cercetării susţin că, pentru al doilea an consecutiv, atacurile cibernetice au fost cea mai mare cauză a întreruperii activităţii, 76% dintre organizaţii raportând cel puţin un eveniment ransomware în ultimele 12 luni. Astfel, nu numai frecvenţa acestor evenimente este alarmantă, ci şi magnitudinea lor. În cazul fiecărui astfel de atac, organizaţiile nu au reuşit să mai recupereze 36% din datele pierdute, ceea ce dovedeşte că strategiile lor de protecţie a datelor nu reuşesc în prezent să ajute organizaţiile să prevină, să remedieze şi să recupereze în mod eficient date în urma atacurilor de tip ransomware.
"Pentru a reduce decalajul dintre capacităţile de protecţie a datelor şi tendinţa de creştere a peisajului ameninţărilor, organizaţiile vor investi anual cu aproximativ 6% mai mult pentru a-şi proteja datele decât pentru investiţii generale în IT. Cu toate că acest lucru va contribui doar într-o oarecare măsură la inversarea tendinţei ca nevoile de protecţie a datelor să depăşească capacitatea de implementare, este îmbucurător să vedem că directorii de companii recunosc nevoia urgentă de soluţii moderne de protecţie a datelor", susţin autorii raportului.
Totodată, pe măsură ce cloud-ul îşi continuă traiectoria de a deveni platforma dominantă pentru stocarea date, 67% dintre organizaţii utilizează deja servicii cloud ca parte a strategiei lor de protecţie a datelor, în timp ce 56% dintre acestea rulează acum containere în producţie sau intenţionează să o facă în următoarele 12 luni.
"Diversitatea platformelor se va extinde în cursul anului 2022, decalajul dintre centrele de date (52%) şi serverele cloud (48%) continuând să se micşoreze. Acesta este unul dintre motivele pentru care 21% dintre organizaţii au evaluat capacitatea de a proteja sarcinile de lucru găzduite în cloud ca fiind cel mai important factor de decizie când vine vorba despre achiziţia de soluţii de protecţie a datelor în 2022. În plus, 39% consideră că capabilităţile IaaS/SaaS reprezintă atributul cel mai important când vine vorba de soluţii moderne de protecţie a datelor.", mai arată datele studiului.
Veeam a angajat compania independentă de cercetare de piaţă Vanson Bourne să efectueze un studiu de cercetare cantitativă privind tendinţele pieţei de protecţie a datelor, adoptarea şi percepţiile în cadrul organizaţiilor la nivel global. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 3.000 de angajaţi cu putere decizie din domeniul IT (în organizaţii cu peste 1.000 de angajaţi) din 28 de ţări, folosind o abordare cantitativă imparţială pentru a asigura obiectivitatea rezultatelor.
Veeam este liderul în soluţii de backup, recuperare şi gestionare a datelor care oferă protecţie modernă a datelor. Compania oferă o platformă unică pentru mediile Cloud, virtuale, fizice, SaaS şi Kubernetes.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11151 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...