ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eveniment important pentru comunitatea penaliștilor din România. Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal se desfășoară la București, în perioada 13-17 iunie

14 Iunie 2023   |   Maria Theodoru

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

 
 
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura la București, în perioada 13-17 iunie, la Palatul Parlamentului. Până acum, au confirmat participarea profesori din China, Argentina, Egipt, Germania, Chile, Finlanda, Spania și Italia. Potrivit organizatorilor, prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea  activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024.

Printre participanți se vor regăsi prof. John Vervaele (Președinte AIDP), prof. Fernando Miro Llinares (Raportor general), prof. Fernando Miro Llinares și Dr. Elena Beatriz Fernández Castejón alături de alți reprezentanți de rang înalt ai Asociației.

„Colocviul pregătitor este un eveniment important pentru profesie și pentru comunitatea de profesioniști ai Dreptului, specializați în aria Dreptului penal. Acesta demonstrează angajamentul nostru față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal. Acest eveniment reprezintă, fără îndoială, un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea unui Congres Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania”, a declarat pentru BizLawyer Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP) și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015).

”Organizarea în România a unui Congres ar avea o importanța istorică pentru Romania și totodată pentru practicienii Dreptului penal. În urmă cu aproximativ 100 de ani, mai precis în anul 1929, la București s-a desfășurat cel de-al doilea Congres Mondial al Asociației”, a adăugat av. Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal și secretar general adjunct al ARSP.

În cadrul dezbaterilor, prof. Fernando Miro Llinares își va prezenta Raportul, iar raportorii speciali Javier Valls Prieto, Maria Filatova și Tatiana Alekseeva, Tommaso Guerini precum și Susana Aires de Sousa vor susține prelegeri pe teme legate de “Cybercrime and Artificial intelligence”, ”The protection of privacy in the AI era through Criminal law in Russia”, “Disinformation, Fake News and Deep Fakes” și “The importance of AI for financial crimes”.

În primele două zile ale lucrărilor Colocviului desfășurat la București vor fi și două mese rotunde: ”Cross-border Organized Crime and Seizure of the Proceeds” - moderată de Prof. univ. dr. Constantin Duvac, Prof. univ. dr. Adrian Mihai Hotca - vice-președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal și Prof. univ. dr. Norel Neagu, și ”Investigation of Cross-border Organized Crime. Techniques and methods for identifying and seizure of the proceeds”, moderată de Prof. asoc. dr. Nicolae Grofu - vice-președinte al Grupului Național Român și Prof. univ. dr. Petre Buneci , de asemenea vice-președinte al Grupului Național Român.

Colocviul preparator face parte din seria de evenimentelor pregatitoare ale Congresului Mondial desfasurat sub egida AIDP, in anul 2024, la Paris, cu tema: Artificial Intelligence and Criminal Justice.

Reamintim că o delegație de profesioniști ai Dreptului penal din România, formată din mai mulți membri ARSP, a participat la Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat anul trecut la sediul Curții de Casație din Paris, alături de reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu (Vicepreședinte al ARSP), dr. Vlad Voicescu Alexandru (secretar general  ARSP) și av. dnd. Vasile Băiculescu.

Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2023, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 457 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...