ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații din practica de Drept penal a firmei Stratulat Albulescu estimează, pe termen mediu, o multiplicare a solicitărilor din partea companiilor internaționale. De vorbă cu partenerul Bogdan Cimbru despre greșelile făcute de companii, riscurile la care se expun acestea și modul în care lucrează echipa pe care o coordonează. “Apreciem că anul 2023 va fi unul foarte încărcat, activitatea organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată fiind una susținută”

16 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Imposibilitatea recuperării prejudiciilor, lentoarea procedurilor și lipsa celerității, printre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă clienții corporatiști ai practicii de Drept penal de la Stratulat Albulescu. De vorbă cu partenerul Bogdan Cimbru despre greșelile făcute de companii, riscurile la care se expun și modul în care lucrează echipa

Bogdan Cimbru, Partener SAA ?i coordonator al practicii de Drept penal

 
 
Pentru avocații axați pe practica de Drept penal, ultimii ani au adus spețe din ce în ce mai complexe. În activitatea echipei Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), 2022 s-a caracterizat prin dosare penale de anvergură, cu litigii penale diversificate.„Volumul clienților și al cauzelor penale este, statistic vorbind, relativ constant. Cele mai multe solicitări sosesc de la companii din străinătate care se lovesc de sistemul judiciar românesc și nu se adaptează la interpretabilitatea dreptului penal și a legilor speciale în materie”, punctează, Bogdan Cimbru, Partener SAA și coordonator al practicii.

Avocatul a observat că marile dosare au la bază contextul judiciar, pe de o parte, iar pe de altă parte, existența sau nu a unei politici de prevenție în fiecare companie.


„Există o multitudine de dosare având ca obiect investigarea infracțiunilor economice, dar, în opinia noastră, rolul determinant ar trebui să îl aibă consultanța acordată clienților în scopul prevenirii unor investigații penale care atrag măsuri asiguratorii, blocarea activității, audieri și expertize etc. Apreciem că avocatul, în echipă cu un consultant fiscal, trebuie să insiste pe consultanța cu scop de prevenție”, mai spune Bogdan Cimbru.

Analiza spețelor pe care le generează practica în cadrul activității firmei Stratulat Albulescu evidențiază faptul că cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă clienții corporatiști ai casei de avocatură constau în imposibilitatea recuperării prejudiciilor în cauzele în care dețin calitatea de parte civilă, lentoarea procedurilor, lipsa celerității. Totodată, în cazul companiilor ce dețin calitatea de suspect sau inculpat, determinantă este lejeritatea efectuării urmăririi penale față de persoane juridice în contextul unui cadru juridic interpretabil. „În absența unor fapte materiale proprii imputabile persoanei juridice nu ar trebui să se poată atrage răspunderea persoanei juridice din punct de vedere penal conform art. 135 cod penal”, comentează Partenerul SAA.

Bogdan Cimbru a trecut în revistă și cinci greșeli importante pe care le fac cei care ajung în zona de penal-comercial. El a indicat, în primul rând, faptul că mulți clienți apelează la avocat post factum și nu preventiv. De asemenea, în unele situații clientul nu se conformează opiniilor motivate ale avocatului și consideră că ,,știe el mai bine”. În plus, clientul consideră că dreptatea va fi întotdeauna de partea sa; clientul nu știe să relaționeze cu organele judiciare, nu știe ce implică audierile; clientul neglijează și minimalizează de multe ori impactul pe care un dosar de cercetare penală l-ar putea avea asupra companiei sale.




„Cele mai mari riscuri pentru companii constau în ignorarea importanței solicitării unei opinii avizate de la un avocat specializat și interpretarea dreptului conform propriilor convingeri. Ajungem la investigații complexe fie de complicitate la faptele unor funcționari publici (de exemplu achiziții fictive sau supraevaluate din perioada pandemiei), fie la fapte de autorat (evaziune fiscală, spălare de bani)”, precizează expertul Stratulat Albulescu.

Avocatul mai atrage atenția că primul lucru pe care ar trebui să îl facă oamenii de afaceri atunci când sunt solicitați de către procuror la audieri este acela de a stabili, împreună cu avocatul ales, o strategie realistă în cadrul căreia se face analizarea atât a aspectelor favorabile, cât și a celor defavorabile, inventarierea slăbiciunilor, a riscurilor de măsuri asiguratorii etc.

„Munca procurorilor trebuie respectată. După perioada anilor 2015-2016, când a dispărut implicarea altor organe ale statului în anchetă, am trecut în altă etapă, iar colaborarea procurer avocat este una principială și cu respectarea atribuțiilor fiecărei profesii. În instanță lupta este dificilă în măsura în care în faza urmăririi penale nu a avut parte de administrarea întreg probatoriului propus în favoarea clientului. Judecătorul este cel suveran până la urmă”, atenționează Bogdan Cimbru.

Baza este prevenția

Cele mai dificile dosare gestionate de echipa Stratulat Albulescu în 2022 au constat fie în cauze începute în anii 2015-2016 și care s-au judecat acum după un probatoriu adunat de alte organe ale statului, fie în cauze afectate de ultimele decizii ale Curții Constituționale, care doar aparent profită inculpaților. „Au fost cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni împotriva intereselor bugetului Uniunii Europene. Am reușit să obținem soluții de achitare pe dosare ANRP, importante soluții în practica infracțiunilor de abuz în serviciu, importante soluții în materia infracțiunilor economice”, susține Partenerul SAA.

Pe lângă dosalele penale, avocații Stratulat Albulescu realizează și audituri interne pentru companii. „Încercăm să acționam foarte mult pe latura de prevenție, dar, de cele mai multe ori, companiile apelează la noi după ce a intervenit o faptă suspicionabilă. Concluziile pe care echipa noastră multidisciplinară le înaintează clientului constituie fundamentul pentru demersuri juridice ulterioare coordonate de către organul de conducere al companiei”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



În mandatele pe care le au, avocații axați pe Drept penal colaborează și cu alți specialiști din echipa firmei. De asemenea, există situații punctuale în care colaborează cu reprezentanți ai clienților pentru a identifica fie potențiale fraude informatice, scurgeri de informații și alte tipuri de activități prejudiciante. „Se conlucrează în cadrul unei echipe restrânse, atât din parte firmei noastre, cât și din partea clientului, tocmai pentru a limita accesibilitatea la informații sensibile. Am colaborat cu avocații interni/internaționali ai companiilor, în mediul extern fiind mult mai bine reglementată această activitate aflată în portofoliul avocatului. Strategia se face împreună cu clientul, acesta fiind cel care suportă și riscurile unor fapte prejudiciante din partea angajaților săi. Încercăm să apelăm cât mai devreme la competența de investigare a Ministerului Public”, arată Bogdan Cimbru.

Din portofoliul de proiecte ale practicii de Drept penal din cadrul SAA, numerose sunt foarte interesate. În această categorie intră, de exemplu, spețele care implică fraude informatice transfrontaliere, cu investigații pe mai multe continente în paralel, dar și dosarele penale aflate pe rolul organelor judiciare din România, care sunt extrem de provocatoare. „Sunt mize variate: destinele unor companii sau ale angajaților, prestigiul acestora, patrimoniul, expunerea la diverse pedepse și măsuri complementare care le pot bloca sau chiar interzice exercitarea activității”, explică avocatul.

În acest moment, departamentul de Drept penal al firmei Stratulat Albulescu este in faza de extindere. Casa de  avocatură are doi membri specializati pe ramura dreptului penal, avocatul Bogdan Cimbru fiind partenerul care coordonează activitatea. Echipa participă la conferințe de specialitate, dar activitatea din instanțele de judecată a fost predominantă.

„Pe termen mediu estimăm o multiplicare a solicitărilor din partea companiilor internaționale care sunt nevoite să se adapteze procedurilor laborioase din procedura noastră penală. Apreciem că anul 2023 va fi unul foarte încărcat, activitatea organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată fiind una susținută. Am încercat să lăsăm clienții să ne compare cu alte firme de profil, și nu urmărim să avem ca reper activitatea sau performanțele altor firme de profil. În opinia noastră, clienții și rezultatele noastre ne diferențiază pe piața avocaturii”, concluzionează Partenerul SAA.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 553 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...