
Ministerul Justiţiei: Desfiinţarea SIIJ şi modificarea Legilor justiţiei, printre temele discutate de Predoiu cu ambasadoarea Franţei
10 Ianuarie 2022
AgerpresPotrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, ministrul Predoiu a reiterat susţinerea obiectivelor actualei preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal. În acelaşi cadru, a confirmat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată a avea loc la Lille pe 4 februarie.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, context în care au discutat, printre altele, despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), modificarea Legilor justiţiei şi a Codului penal şi Codului de procedură penală.
Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, ministrul Predoiu a reiterat susţinerea obiectivelor actualei preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal. În acelaşi cadru, a confirmat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată a avea loc la Lille pe 4 februarie.
"Cei doi oficiali au apreciat ca fiind foarte bună colaborarea dintre cele două state atât în materie civilă, cât şi în cea penală, dar au subliniat necesitatea consolidării activităţii echipelor comune de anchetă, în special în dosarele de criminalitate organizată. Ministrul Justiţiei a amintit că a convenit cu omologul francez o întâlnire bilaterală, la Paris, în cursul lunii martie, pentru a discuta aspecte de interes pentru sistemele judiciare din ambele state, cum ar fi digitalizarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, protecţia victimelor infracţiunilor, dar şi sprijinul Franţei pentru o corectă evaluare a rezultatelor din teren obţinute de România de-a lungul anilor în cadrul MCV, în perspectiva intrării României în cadrul unei monitorizări unice, alături de toate celelalte state membre UE, în cadrul Mecanismului Rule of Law", se precizează în comunicat.
De asemenea, arată sursa citată, au fost abordate şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, relevante din perspectivă MCV: desfiinţarea SIIJ, modificarea Legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.
"Preşedinţia Franceză survine într-o perioada cheie în care Ministerul Justiţiei va relua şi accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente şi rămase nesoluţionate în 2021, respectiv desfiinţarea SIIJ, adoptarea Legilor justiţiei şi a modificărilor la noile Coduri penale. Priorităţile preşedinţiei franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiţiei, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate şi a traficului de persoane, inclusiv protecţia victimelor. Salut preocuparea şi iniţiativa franceză în domeniul combaterii discursului bazat pe ură, xenofobie şi antisemitism. Este, de asemenea, de mare interes pentru noi iniţiativa franceză de a sprijini şi organiza, printr-o primă conferinţă la Paris, în luna februarie, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, în contextul recentelor jurisprudenţe apărute pe tema interacţiunii dintre dreptul european şi dreptul naţional, o armonizare a viziunilor fiind posibilă, în opinia noastră, pe baza unui dialog structurat şi constructiv", a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii, citat în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1504 / 4661 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...