
Senat: Termene reduse de avizare pentru documentațiile de urbanism; OUG 31 ̸ 2025, amendată și adoptată
27 Mai 2025
AgerpresProiectul de lege pentru aprobarea OUG 31/2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Plenul Senatului a adoptat, luni, OUG 31/2025 cu amendamente, prin care sunt reduse termenele și procedurile de avizare în cazul documentațiilor de urbanism - Planurile Urbanistice Generale și Planurile Urbanistice Zonale - și se introduce mecanismul avizării tacite.
Au fost înregistrate 98 de voturi 'pentru' și 24 de abțineri.
Ordonanța de urgență 31/2025 introduce noi reglementări prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către instituții, în medie, cu 50%.
Alte modificări introduse prin OUG 31/2025 stabilesc că toate avizele și acordurile obținute în faza de studiu de fezabilitate își păstrează valabilitatea până la finalizarea lucrărilor, iar autoritățile publice, în cazul în care au o investiție publică, nu vor mai plăti taxe sau tarife pentru acordarea de avize și acorduri.
Au fost înregistrate 98 de voturi 'pentru' și 24 de abțineri.
Ordonanța de urgență 31/2025 introduce noi reglementări prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către instituții, în medie, cu 50%.
Alte modificări introduse prin OUG 31/2025 stabilesc că toate avizele și acordurile obținute în faza de studiu de fezabilitate își păstrează valabilitatea până la finalizarea lucrărilor, iar autoritățile publice, în cazul în care au o investiție publică, nu vor mai plăti taxe sau tarife pentru acordarea de avize și acorduri.
Documentațiile - pentru toate instituțiile statului și pentru entitățile private avizatoare - se vor introduce simultan, având un termen de 15 zile, iar instituțiile avizatoare vor avea obligația de a comunica beneficiarului avizul sau acordul, în ziua emiterii, prin mijloace electronice. Există însă câteva instituții exceptate de la aceste termene.
Instituțiile avizatoare au obligația de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completări/ modificări o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic, în maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitării. Depășirea termenelor se consideră aviz tacit atât la faza de planificare (realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și urbanism), cât și la faza de emitere de avize și acorduri pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții. În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile sau al neemiterii respingerii documentației justificat temeinic în termen, documentația se consideră corectă și completă.
Documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând astfel coerență între solicitările formulate către beneficiar.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.
Potrivit unui amendament al Comisiei pentru administrație a Senatului, însușit de plen, constituie contravenție 'respingerea nejustificată temeinic din punct de vedere tehnic, științific și/sau juridic a avizelor și a acordurilor' pentru lucrările de construcții.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a evidențiat că OUG 31/2025 este 'cea mai importantă reformă pe procedura de avizare investițională din ultimii 35 de ani'.
'Este vorba despre măsuri pentru eliminarea birocrației instituțiilor statului, reducerea termenelor procedurale, introducerea procedurii de avizare tacită și simplificare a procedurilor. În urma analizei pe care am efectuat la nivelul Ministerului Dezvoltării, a reieșit că înainte de aprobarea acestei ordonanțe, pe investițiile pe care le derulăm din PNRR, media zilelor între emiterea certificatului de urbanism și emiterea autorizației de construire este de 416 zile, adică un an și două luni. La investițiile din Programul 'Anghel Saligny', această medie este de 507 zile, dar sunt și investiții care trec și de 700 de zile. Deci, este foarte clar că avem o birocrație, inclusiv la nivelul instituțiilor statului. Și atunci, se propune reducerea termenelor de avizare, inclusiv pentru avizarea PUG-urilor, astfel încât să nu mai avem, ca în cazul Timișoarei, PUG care a fost în avizare 11 ani', a spus Cseke Attila.
El a arătat că se dorește responsabilizarea statului, în sensul în care să se emită avizul motivat sau să fie respins, adăugând că este de acord cu propunerea de modificare/completare venită în comisia de specialitate.
Senatorul PSD Ionuț-Ciprian Ciuperceanu a atras atenția că 'simplificarea nu trebuie să însemne scăderea controlului de legalitate'.
'Nu putem permite să pierdem din vedere calitatea, siguranța construcțiilor sau protecția mediului. Orice scurtare a termenelor trebuie dublată de digitalizare, transparență și răspundere clară. Autoritățile locale trebuie sprijinite, nu împovărate. Comasare sau transferul unor responsabilități fără resurse umane și financiare suplimentare nu ajută. Este nevoie de investiții (...), de specialiști bine plătiți și proceduri standardizate la nivel național', a opinat Ciuperceanu.
Senatorul Irinel Darău a evidențiat votul de abținere al grupului USR și a recomandat Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, să se consulte cu societatea civilă și 'să măsoare de zece ori până să taie o dată forma finală, în special legat de aceste aprobări, avize tacite'.
Csaszar Karoly Zsolt (UDMR), președintele Comisiei de administrație, a punctat că 'adoptarea tacită nu înseamnă un privilegiu pentru cineva, ci sancțiune pentru instituția care trebuie să elibereze avizul respectiv'.
'Vreți ca planurile urbanistice generale să se facă în 9-10 ani de zile, doar eliberarea avizelor, sau vreți să se facă o administrație eficientă și rapidă?', a spus senatorul UDMR.
Liberalul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a subliniat că 'nu trebuie ne facem probleme de aprobarea tacită, pentru că ele vor reprezenta o măsură sancționatorie a celor care nu respectă dispozițiile legale'.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 31/2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 5433 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...