ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia solicită preşedintelui României să nu se axeze pe creşterea taxelor pentru scăderea deficitului

28 Mai 2025   |   Agerpres

Preşedintele Concordia, Dan Şucu, susţine că istoria recentă a oferit, din nou, o lecţie dureroasă şi menţionează că, în vara anului 2023, premierul şi ministrul Finanţelor au descoperit "cu stupoare" că bugetul statului e construit prost şi că deficitul bugetar anual se îndreaptă spre 7% din PIB.

 
 
Confederaţia Patronală Concordia solicită preşedintelui României, Nicuşor Dan, să nu se axeze pe creşterea taxelor pentru scăderea deficitului şi să aibă în vedere măsuri precum cheltuirea responsabilă a banului public, tăierea cheltuielilor inutile, reducerea evaziunii fiscale şi absorbţia fondurilor europene.

"Peste şase milioane de români au votat, prin dumneavoastră, schimbarea. Peste cinci milioane, au votat, prin competitorul dumneavoastră, tot pentru schimbare. Aceşti oameni au mers la vot cu speranţa că, în sfârşit, cineva va face lucrurile diferit. Da, peste 11 milioane de români au aşteptarea ca preşedintele României să lupte, din poziţia supremă în stat, pentru promovarea unor decidenţi oneşti, incoruptibili, care vor administra responsabil banii noştri, plătiţi prin impozite. În ultimii 20 de ani, PIB-ul României a crescut de patru ori. Patru milioane de români care lucrează în firme private, împreună cu milioanele de români care lucrează în străinătate, au reuşit să facă din România o poveste de succes economic, la nivel european. Este clar că schimbarea pe care toţi o aşteptăm nu este în zona economică - economia funcţionează prin forţele ei proprii. Schimbarea este aşteptată să se întâmple la nivel politic. În modul în care clasa politică gestionează banii publici - fără risipă, fără deficite uriaşe care să pună în pericol ceea ce mediul privat a realizat până acum", se arată într-un mesaj adresat şefului statului de preşedintele Concordia, Dan Şucu.


Acesta susţine că istoria recentă a oferit, din nou, o lecţie dureroasă şi menţionează că, în vara anului 2023, premierul şi ministrul Finanţelor au descoperit "cu stupoare" că bugetul statului e construit prost şi că deficitul bugetar anual se îndreaptă spre 7% din PIB. El afirmă că soluţia găsită în acel context a fost aceeaşi ca în ultimii 30 de ani, respectiv mărirea taxelor, iar contribuabilii au plătit cu peste 11% mai mult.

"Confederaţiile patronale reprezentative au protestat vehement, iar decidenţii au promis solemn că deficitul va fi corectat, jumătate din măriri de taxe, jumătate din reducerea de cheltuieli. Au fost introduse taxe noi, atât în septembrie 2023, cât şi în ianuarie 2024. Prin aceste taxe, contribuabilii au plătit cu peste 11% mai mult - o creştere enormă de la un an la altul. Această creştere, îmbinată cu o cheltuire responsabilă a banului public, ar fi condus, în mod normal, la o echilibrare bugetară", se precizează în documentul citat.

Potrivit preşedintelui Confederaţiei, cheltuielile statului au crescut anul trecut cu 20%, iar din aceste cheltuieli, cele cu salariile, s-au majorat cu 25 de procente. În loc să scadă deficitul şi să echilibreze bugetul, aceste au au pus în pericol toate realizările economice din ultimii 20 de ani, ajungând la un deficit enorm, de peste 9%. Iar acum, ca de fiecare dată, decidenţii prezintă urgenţa luării unor măsuri care nu pot fi altele decât mărirea taxelor.

"Politicienii cu care ne-am întâlnit până acum, după ce făceau o promisiune, se concentrau doar în a găsi motive pentru a nu şi-o îndeplini. De la dumneavoastră, cei peste 11 milioane de oameni care au votat schimbarea aşteaptă să vă concentraţi în a găsi întotdeauna soluţii pentru respectarea promisiunilor făcute: cheltuirea responsabilă a banului public, tăierea cheltuielilor inutile, reducerea evaziunii fiscale şi absorbţia fondurilor europene; nu pe creşterea taxelor pentru cei care deja susţin întreaga construcţie. Domnule Preşedinte, dacă vrem cu adevărat o schimbare şi un nou început, trebuie să facem lucrurile diferit. Ţineţi-vă promisiunea. Nu aveţi două şanse pentru prima impresie. Unsprezece milioane de români au votat pentru schimbare şi nu vor accepta să fie, din nou, dezamăgiţi", subliniază Concordia în mesajul adresat preşedintelui României.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 371 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...