ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţii imobiliare în creştere cu 8% în România, în primele trei luni ale anului (consultanţi)

28 Mai 2025   |   Agerpres

Printre cele mai notabile tranzacţii înregistrate în primul trimestru se află intrarea pe piaţă şi achiziţia Victoria Center de către Solida Capital, precum şi vânzarea unui portofoliu de proprietăţi de retail de către MAS REI către fondul britanic M Core, respectiv vânzarea Shopping City Suceava de către Argo Capital, către acelaşi cumpărător.

 
 
Valoarea totală a investiţiilor imobiliare în România, în primul trimestru din 2025, a scăzut cu 8%, la 175 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză de specialitate, dată publicităţii miercuri.

Potrivit Colliers, România rămâne un punct de interes pentru investitori, datorită poziţionării sale strategice în regiune, forţei de muncă disponibile şi potenţialului de dezvoltare, în special în zona industrială.

"Piaţa locală ar putea reveni pe un trend ascendent în a doua jumătate a anului, cu condiţia finalizării unor tranzacţii importante deja în derulare şi a alinierii preţurilor de vânzare la cerere şi ofertă. România continuă să fie una dintre cele mai mari economii din regiune, contribuind cu peste 18% la PIB-ul cumulat al celor şase ţări analizate. În aceste condiţii, dacă se vor încheia tranzacţiile mari aflate în desfăşurare, volumul investiţional ar putea depăşi 800 de milioane de euro pentru întregul an", consideră consultanţii.


Printre cele mai notabile tranzacţii înregistrate în primul trimestru se află intrarea pe piaţă şi achiziţia Victoria Center de către Solida Capital, precum şi vânzarea unui portofoliu de proprietăţi de retail de către MAS REI către fondul britanic M Core, respectiv vânzarea Shopping City Suceava de către Argo Capital, către acelaşi cumpărător. Ambele tranzacţii din sectorul de retail, de dimensiuni similare, au generat împreună peste 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că retailul a reprezentat aproximativ două treimi din volumul investiţiilor din T1.

Experţii în consultanţă imobiliară sunt optimişti cu privire la perspectivele pieţei de investiţii imobiliare din România, în 2025. "Intrările de capital străin în segmente precum logistică, ospitalitate şi proiecte mixte ar putea susţine performanţa pieţei, însă acest lucru va depinde de ajustarea realistă a preţurilor şi de o scădere sustenabilă a costurilor de finanţare. În plus, claritatea şi predictibilitatea politică, acum că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, ar putea întări încrederea investitorilor", se menţionează în analiza citată.

La nivel regional, sectorul industrial şi logistic a redevenit lider, cu investiţii atrase în valoare de 788 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decât în primul trimestru din 2024. Raportul Colliers "CEE Investment Scene Q1 2025" evidenţiază faptul că volumele totale de investiţii s-au dublat, susţinute de o redresare puternică în pieţe precum Cehia, Slovacia şi Bulgaria.

În ansamblu, volumul total al investiţiilor din ECE-6 a atins aproximativ 2,8 miliarde de euro, în primul trimestru din 2025, în creştere cu 143% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, iar Cehia a devenit liderul incontestabil al regiunii, cu investiţii ce reprezintă 55% din volumul total, urmată de Polonia, cu o pondere de 24%.

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) ) este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu venituri anuale de aproape cinci miliarde de dolari, o echipă de 23.000 de profesionişti şi peste 100 de miliarde de dolari în active gestionate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18 / 19194
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Familia Umbrărescu, cu sprijinul Bulboacă & Asociații, preia acționariatul Totalgaz Industrie – lider strategic în echipamente pentru gaze naturale
GNP obține o soluție favorabilă pentru un operator de platformă, ce ar putea să contureze o practică constantă și predictibilă, în baza căreia autoritățile de reglementare naționale vor analiza întinderea răspunderii furnizorilor de servicii intermediare. Problemele juridice ridicate în acest litigiu vizează în principal modul de interpretare și aplicare a reglementărilor din Regimul eCommerce și DSA | Avocații Octavian Adam (Partener), Cristina Badea (Senior Associate) și Alice Moisac (Associate), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...