ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europa vrea să devină un motor al întreprinderilor nou-înfiinţate şi al întreprinderilor în curs de extindere

28 Mai 2025   |   Agerpres

Întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere sunt esenţiale pentru viitorul Europei, stimulând inovarea şi creşterea durabilă, creând locuri de muncă de înaltă calitate, atrăgând investiţii şi reducând dependenţele strategice.

 
 
Comisia Europeană a lansat, miercuri, Strategia UE privind întreprinderile nou înfiinţate şi extinderea acestora, "Alegeţi ca Europa să înceapă şi să extindă", pentru a transforma Europa într-un loc excelent pentru a începe şi a dezvolta întreprinderi bazate pe tehnologie la nivel mondial, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere sunt esenţiale pentru viitorul Europei, stimulând inovarea şi creşterea durabilă, creând locuri de muncă de înaltă calitate, atrăgând investiţii şi reducând dependenţele strategice. Cu toate acestea, în ciuda bazelor solide, prea mulţi încă întâmpină dificultăţi în a transfera idei din laborator pe piaţă sau în a se dezvolta la scară largă în cadrul UE.


"Odată cu lansarea Strategiei UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora, deblocăm factorii de creştere pentru cele mai inovatoare şi promiţătoare întreprinderi din Europa. Am redus birocraţia, le-am facilitat accesul la finanţare şi le-am îmbunătăţit capacitatea de a face afaceri în cadrul pieţei noastre unice. Cu alte cuvinte, dorim să plasăm Europa chiar în mijlocul hărţii inovării la nivel mondial, pentru întreprinderi şi investitori", a declarat vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi pentru strategia industrială, Stephane Sejourne.

Strategia abordează aceste provocări prin sprijinirea lor pe tot parcursul ciclului lor de viaţă, de la început până la extindere şi până la maturizare şi succes aici, în UE. Aceasta identifică principalele nevoi ale întreprinderilor nou-înfiinţate şi ale întreprinderilor în curs de extindere şi prezintă un set de acţiuni în cinci domenii principale: promovarea unui mediu favorabil inovării, o mai bună finanţare, sprijinirea introducerii pe piaţă şi a extinderii, atragerea şi păstrarea talentelor de top şi facilitarea accesului la infrastructură, reţele şi servicii.

Comisia va propune un al 28-lea regim european pentru a simplifica normele şi a reduce costul eşecului prin abordarea aspectelor critice în domenii precum insolvenţa, dreptul muncii şi dreptul fiscal. Portofelul european pentru întreprinderi va permite interacţiuni digitale neîntrerupte cu administraţiile publice din întreaga Uniune, prin intermediul unei identităţi digitale unificate pentru toţi operatorii economici.

De asemenea, strategia urmăreşte să extindă şi să simplifice Consiliul European pentru Inovare, să implementeze un fond Scaleup Europe pentru a contribui la reducerea deficitului de finanţare al întreprinderilor în curs de extindere din domeniul tehnologiei profunde şi să elaboreze un pact european voluntar de investiţii în inovare pentru a mobiliza marii investitori instituţionali să investească în fonduri ale UE, în fonduri cu capital de risc şi în întreprinderi în curs de extindere necotate la bursă.

În plus, Strategia introduce o iniţiativă Lab to Unicorn, care include centrele europene pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi extinderea acestora pentru a contribui la conectarea ecosistemelor universitare din întreaga UE. Aceasta include un plan de acordare a licenţelor, de partajare a redevenţelor şi a veniturilor şi de participare la capital pentru instituţiile academice şi inventatorii acestora atunci când comercializează proprietatea intelectuală (PI) şi creează spinoff-uri, împreună cu orientări privind normele referitoare la ajutoarele de stat în materie de proprietate intelectuală.

Pentru a păstra şi a atrage talente de top, Strategia introduce iniţiativa "Covorul albastru", axându-se în special pe educaţia antreprenorială, pe aspectele fiscale ale opţiunilor pe acţiuni ale angajaţilor şi pe ocuparea forţei de muncă la nivel transfrontalier. Comisia va promova, de asemenea, Directiva privind cartea albastră şi va încuraja statele membre să instituie sisteme accelerate pentru fondatorii din afara UE.

În sfârşit, Strategia propune simplificarea şi armonizarea condiţiilor contractuale şi de acces divergente pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere la infrastructurile tehnologice şi de cercetare prin intermediul unei Carte a accesului pentru utilizatorii industriali.

Comisia va prezenta un raport privind punerea în aplicare a strategiei până la sfârşitul anului 2027.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 381 / 19561
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...