ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciolacu: Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR

06 Octombrie 2022   |   Agerpres

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că ţara noastră se află încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic şi social, mai ales că nu se ştie ce se întâmplă în zona euro sau în continuare în Ucraina.

 
 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că nu crede că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare, menţionând că Guvernul trebuie să se aşeze la masă cu mediul privat pentru a dimensiona ce sume pot fi atrase de către sistemele public şi privat de sănătate.

"Am intrat la guvernare, după cum bine ştiţi, într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale şi a mai trebuit să apară şi un război total incorect, mai ales că avem cea mai lungă graniţă cu ţara atacată de către Putin. În această situaţie am gândit şi vom continua să gândim o abordare echilibrată pe motoarele mari de creştere economică, numite investiţii şi consum. Investiţii mai mari înseamnă producţie mai mare, locuri de muncă mai multe şi automat creştere economică. Fructele creşterii economice trebuie redistribuite mai departe către oameni prin politici publice şi prin stimuli economici pentru companii, iar a proteja puterea de cumpărare a populaţiei prin indexări de venituri înseamnă a menţine un consum care să susţină în continuare mersul economiei", a afirmat Marcel Ciolacu la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a "Cartei Albe a IMM-urilor din România".


Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că ţara noastră se află încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic şi social, mai ales că nu se ştie ce se întâmplă în zona euro sau în continuare în Ucraina.

"Cu atât mai mult, în asemenea momente statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganul de genul: trebuie să lăsăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă, la care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Ar însemna să ne uităm la sute de mii de companii mici şi mijlocii care ar investi mai puţin deoarece există incertitudine, scade cererea, cresc costurile", a adăugat Ciolacu.

Liderul PSD a susţinut că liberalizarea energiei a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi, menţionând că PSD a considerat că în asemenea momente trebuie să intervină statul.

"Nu putem face acest lucru, iar eu nu o să stau niciodată cu mâinile în sân, aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă cu marea piaţă liberă din energie. Liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru noi toţi. Noi considerăm în asemenea momente trebuie să intervină statul şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri. Suntem printre singurele state europene, dacă nu singurul stat european care a plafonat pentru IMM-uri", a mai spus Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, România nu are capacitatea administrativă pentru a atrage toate sumele pentru investiţiile publice ale statului.

"În schimb, trebuie să dimensionăm, să avem simţul realităţii asupra capacităţii administrative a statului român de a atrage toţi banii europeni, atât din fostul exerciţiu financiar, cât şi prin PNRR, cât şi prin viitorul exerciţiu financiar european. Nu trebuie să ne facem bugete şi să spunem că vom atrage toate sumele de investiţii publice ale statului pentru că nu vom reuşi acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de atrage toate aceste sume. În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Atunci, trebuie cu Ministerul Fondurilor, domnul prim-ministru gândită acea porţiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziţii şi ea trebuie redirecţionată către mediul privat", a subliniat Marcel Ciolacu.

El a menţionat că nu crede că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare.

"Vă dau un singur exemplu. Vorbim de investiţiile din sistemul sanitar. Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare. Acolo trebuie statul român să se aşeze la masă şi Guvernul României cu mediul privat şi să dimensioneze cu mediul privat ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate şi ce sume trebuie atrase către sistemul privat de sănătate", a arătat Ciolacu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3503 / 9763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...