
UE ar putea să îşi intensifice ancheta asupra afacerilor Gazprom în Europa
14 Februarie 2022
AgerpresLuna trecută, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că a cerut explicaţii de la companiile de gaze, inclusiv de la Gazprom, pe fondul livrărilor limitate, după ce în media au apărut acuzaţii că grupul rus refuză să livreze cantităţile suplimentare de gaze de care dispune pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Gazprom a dezminţit aceste acuzaţii.
Autorităţile de reglementare în domeniul concurenţei din Uniunea Europeană ar putea să îşi intensifice activităţile de strângere de informaţii cu privire la afacerile din Europa ale grupului rus Gazprom, a declarat luni pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, pe fondul crizei livrărilor de gaze în Europa.
Luna trecută, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că a cerut explicaţii de la companiile de gaze, inclusiv de la Gazprom, pe fondul livrărilor limitate, după ce în media au apărut acuzaţii că grupul rus refuză să livreze cantităţile suplimentare de gaze de care dispune pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Gazprom a dezminţit aceste acuzaţii.
Potrivit unei surse citate de Reuters, Autoritatea europeană de reglementare a concurenţei nu a luat încă o decizie finală cu privire la următorul pas al anchetei. Însă o procedură de strângere de dovezi ar putea să ajute Executivul comunitar să îşi construiască un dosar împotriva Gazprom.
Nici Gazprom şi nici Comisia Europeană nu au dorit să comenteze.
Atât grupul rus Gazprom cât şi oficialii de la Kremlin au dezminţit în mod repetat criticile potrivit cărora nu permit majorarea livrărilor de gaze, subliniind că toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung semnate de Gazprom sunt îndeplinite. Compania rusească livrează gaze peste cantităţile contractate atunci când vede că există cereri pe piaţă, a precizat Gazprom.
Însă, luna trecută, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a spus că Rusia contribuie la o situaţie de sub-aprovizionare cu gaze naturale în Europa, adăugând că această situaţie a apărut în timpul unui impas între Moscova şi Occident pe tema Ucrainei.
Gazprom a intrat în lumina reflectoarelor anul trecut, când revenirea economică de după pandemie a majorat cererea globală de gaze, ceea ce a împins în sus preţurile, facturile şi solicitările către companiile de gaze să ofere cantităţi suplimentare.
Gazprom s-a mai aflat şi în trecut în atenţia Comisiei Europene pentru politica sa de preţuri iar, în 2018, a reuşit să evite o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri globală după ce a acceptat să îşi modifice aranjamentele de preţ şi să permită accesul rivalilor în Europa de Est.
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10662 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...