
Platforma OpenBudget.ro | Pe ce cheltuie statul banii din buget. Instituțiile care plătesc pensii speciale și sumele achitate
14 Februarie 2022
BizLawyerPlatforma de transparență bugetară vine în premieră anul acesta cu detalierea sumei privind pensiile speciale (pensiile de serviciu, indemnizațiile pentru limita de vârstă si orice pensii provin din bugetul de stat pe baza unor legi speciale).
A opta iterație a platformei Open Budget a fost lansată azi și conține datele Bugetului național în 2022, într-un format prietenos, care permite accesarea ușoară a sumelor cheltuite din buget, pe domenii. Aici poate fi accesată: https://openbudget.ro/buget/20 22/
Platforma de transparență bugetară vine în premieră anul acesta cu detalierea sumei privind pensiile speciale (pensiile de serviciu, indemnizațiile pentru limita de vârstă si orice pensii provin din bugetul de stat pe baza unor legi speciale).
Platforma de transparență bugetară vine în premieră anul acesta cu detalierea sumei privind pensiile speciale (pensiile de serviciu, indemnizațiile pentru limita de vârstă si orice pensii provin din bugetul de stat pe baza unor legi speciale).
“Am ținut să evidențiem și pensiile speciale pe platforma Open Budget 2022. Vedem că anul acesta este programat să se cheltuie pe acest tip de pensii aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce cheltuie guvernul pe drumuri anul acesta. Vedem și instituțiile care le plătesc. Ministerul de Interne plătește cele mai multe, apoi Ministerul Apărării, Ministerul Muncii și, în sfârșit, SRI. Sunt foarte multe date ușor de găsit cu această platformă. Și arată clar în ce domenii cheltuie banii instituțiile statului. Este un instrument ușor de folosit să vezi cum cheltuie statul banii, fără analizezi 800 de pagini, așa cum vine bugetul de la Finanțe, în format pdf, ca să nu fie folosibile ușor”, a declarat vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, coordonatorul platformei.
Open Budget a fost lansată în 2014, ca platformă de transparență bugetară menită să arate de unde vin banii statului și în ce domenii merg.
A fost gândită ca o alternativă pentru populație la formatul opac folosit de Ministerul Finanțelor la publicarea bugetului.
Pe OpenBudget.ro sunt evidențiate veniturile și cheltuielile din șase bugete centrale ale statului. Site-ul dă ocazia utilizatorului să navigheze prin cheltuielile statului și să vadă cheltuielile pe minister/agenție, pe destinație (sănătate, educație, transport, etc.) și pe natură (cheltuieli de personal, dobânzi, bunuri și servicii, etc.).
În plus, fiecare utilizator poate să modifice alocările bugetare efective pentru a construi o variantă proprie a bugetului statului. Poate inclusiv să modifice nivelul taxării și, în funcție de asta, să vadă cum se modifică veniturile statului (modelizarea fiind făcută sub modelul unei curbe Laffer).
Platforma Open Budget este o inițiativă privată. Nu este finanțată, nu a fost și nu va fi vreodată finanțată din fonduri publice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10663 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...