S&P: Băncile din Europa Centrală şi de Est pot face faţă turbulenţelor din sectorul auto
14 Ianuarie 2025
AgerpresProducătorii auto din regiune au anunţat închideri de fabrici şi concedieri masive, din cauza concurenţei din China, a cererii slabe, a costurilor ridicate şi a tranziţiei lente spre vehiculele electrice (EV).
Turbulenţele din sectorul auto european ar putea afecta calitatea activelor băncilor şi economia Europei Centrale şi de Est (CEE), dar creditorii sunt suficient de puternici pentru a rezista presiunilor cu care se confruntă portofoliile lor auto, se arată într-un raport publicat marţi de agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters.
Producătorii auto din regiune au anunţat închideri de fabrici şi concedieri masive, din cauza concurenţei din China, a cererii slabe, a costurilor ridicate şi a tranziţiei lente spre vehiculele electrice (EV).
Sectorul auto este un pilon al creşterii economiei Europei Centrale, fiind responsabil pentru 5% - 10% din PIB-ul regiunii şi 5% din forţa de muncă, conform S&P.
Producătorii auto din regiune au anunţat închideri de fabrici şi concedieri masive, din cauza concurenţei din China, a cererii slabe, a costurilor ridicate şi a tranziţiei lente spre vehiculele electrice (EV).
Sectorul auto este un pilon al creşterii economiei Europei Centrale, fiind responsabil pentru 5% - 10% din PIB-ul regiunii şi 5% din forţa de muncă, conform S&P.
"Deşi expunerea directă la riscul de credit a băncilor din CEE pentru sectorul auto este relativ scăzută, la aproximativ 3% - 5% din totalul împrumuturilor pentru întreprinderi, o scădere semnificativă a activităţii economice ar putea afecta regiunea şi calitatea activelor băncilor", se arată în raport.
Deşi marii producători auto şi-au diversificat sursele de finanţare, S&P consideră că şocurile din industrie încă ar putea duce la efecte secundare semnificative.
Ameninţarea taxelor vamale suplimentare din SUA asupra importurilor de maşini din Europa, înăsprirea reglementărilor privind emisiile în Uniunea Europeană din 2025 şi concurenţa intensă din partea producătorilor EV din China ar putea reprezenta dificultăţi suplimentare, avertizează S&P.
"Deşi presiunile sporite din industria auto ar putea duce la pierderi suplimentare din credite - în special din cauza potenţialelor efecte negative asupra furnizorilor de componente - credem că câştigurile băncilor din CEE şi nivelul de capital sunt suficient de solide pentru a absorbi şocul financiar", apreciază agenţia de evaluare financiară.
Perturbările din comerţul mondial şi trecerea la EV ar putea crea oportunităţi pentru unele ţări, cum ar fi Ungaria sau Serbia, în condiţiile în care marile bănci din China monitorizează activi investiţiile şi oportunităţile în regiune. "ICBC a înfiinţat o bancă în Austria în 2019 şi de acolo operează în CEE, ca şi alte subsidiare ale băncilor chineze din regiune", a explicat analistul S&P Cihan Duran, dând ca exemplu şi Bank of China şi China Construction Bank.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3 / 18268 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...