ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”

16 Decembrie 2024   |   Ștefania Enache

Alături de echipa KPMG Legal a învățat că, pentru a fi un avocat bun, trebuie să fii în primul rând un om bun, să înțelegi nevoile și așteptările oamenilor, să ai răbdare, perseverență și respect pentru toți cei cu care interacționezi.

Cristina Roşu, Partener Toncescu şi Asociaţii - KPMG Legal

 
 
Imediat după absolvirea Facultății de Drept din cadrul Universității București, în anul 2005, Cristina Roșu a avut oportunitatea de a se alătura echipei KPMG Legal. Aici i s-a oferit șansa de a se dezvolta din toate punctele de vedere, atât ca om, cât și ca profesionist. Privind în urmă la tot ce i s-a întâmplat până acum, interlocutoarea BizLawyer apreciază că momentul acela a fost unul definitoriu în cariera sa.  „De la angajarea mea în cadrul KPMG Legal, am avut oportunitatea de a lucra cu o echipă de profesioniști excepționali și de a mă dedica unui spectru larg de cazuri complexe. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales, ca om”, punctează Partenerul Toncescu și Asociații - KPMG Legal.


Mediul de lucru în care a activat i-a oferit șansa unor lecții majore, care au contribuit la formarea sa. Alături de echipa KPMG Legal a învățat că, pentru a fi un avocat bun, trebuie să fii în primul rând un om bun, să înțelegi nevoile și așteptările oamenilor, să ai răbdare, perseverență și respect pentru toți cei cu care interacționezi. „Consider așadar că angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost momentul definitoriu al carierei mele. A fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi”, nuanțează avocatul.

Pas cu pas, Cristina Roșu a parcurs toate etapele de promovare din cadrul firmei, iar în urmă cu puțin timp a fost numită în poziția de Partener. „ În primul rând, doresc să mulțumesc Laurei Toncescu  - Head of KPMG Legal și echipei KPMG Legal pentru sprijinul, îndrumarea și încrederea care mi-a fost oferită de-a lungul timpului. Această nouă poziție mă bucură nespus și mă motivează să valorific experiența dobândită în noi oportunități pentru clienții noștri”, subliniază avocatul.

Din punctul său de vedere, chiar dacă promovarea înseamnă o nouă etapă în cariera sa, nu se traduce neapărat și prin apariția unor schimbări majore în ceea ce privește modul de lucru al echipei din care face parte. „Prioritatea mea rămâne aceea de a mă concentra pe echipă și pe clienții noștri. Această promovarea reprezintă o oportunitate pentru mine de a contribui în continuare la succesul echipei și al firmei noastre”, afirmă Cristina Roșu.




Interesul pentru domeniul juridic a plecat din familie

Decizia interlocutoarei BizLawyer de a urma studii în domeniul juridic a fost influențată și de mediul în care a trăit. Interesul pentru această zonă a fost inspirat și cultivat în mare parte de familia sa, îndeosebi de mama sa, care a fost magistrat. „Exemplul ei de integritate și profesionalism a avut un impact semnificativ asupra deciziei mele de a urma o carieră în drept. Nu am  dorit în nici un moment să aleg altă facultate, iar încă de la înscrierea mea la liceu am ținut cont de acest obiectiv”, povestește Cristina Roșu.

Astfel că, după susținerea Bacalaureatului a dat admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în anul 2005. După această etapă, a urmat un program de Masterat în cadrul ASE, respectiv Tranzacții Internaționale. „Avocatura de business nu era la fel de bine „definită” în anii 2005 când am terminat facultatea, ca acum. Eu am văzut-o ca o provocare, iar alegerea de a fi avocat la o societate de avocatură afiliată unui „Big Four” - cunoscut mai degrabă ca și companii de audit și nu avocatură - drept o provocare și mai mare”, menționează avocatul.

Faptul că a avut oportunitatea de a lucra în acest mediu a reprezentat un mare plus pentru cariera ei, având în vedere că Toncescu și Asociații SPARL – KPMG Legal este o societate de avocatură membră a rețelei internaționale KPMG Global Legal Services (cu peste 3.750 de profesioniști în 84 de jurisdicții). „Fiind parte a rețelei KPMG Legal, avem acces la cunoștințele și experiența globală a birourilor noastre internaționale, dar și la soluțiile tehnologice utilizate de rețeaua noastră în întreaga lume. De asemenea, lucrăm în strânsă cooperare cu echipa de Tax, Advisory și Audit, ceea ce permite echipei noastre integrate să furnizeze soluții mixte și complexe, adaptate nevoilor clienților. Modelul nostru de servicii integrate include atât furnizarea de servicii juridice ”tradiționale”, precum și furnizarea de servicii juridice inovative care asigură incorporarea progresului tehnologic”, detaliază Partenerul Toncescu și Asociații - KPMG Legal.

Principala arie de practică în care avocatul oferă asistență juridică este cea de Banking & Finance, prin urmare clienții asistați sunt în principal companii românești şi străine din sectorul financiar, respectiv bănci, instituţii financiare nebancare, societăţi de asigurare şi intermediari în asigurări, instituţii de plată şi emitenţi de monedă. „Cu toate acestea, entitățile pot fi diferite ca structură și profil, de exemplu, am asistat atât clienți care fac parte din mari grupuri financiar-bancare, dar și companii independente, cu un profil antrepreniorial, de exemplu de tip fintech”, atrage atenția interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul mai amintește faptul că perioada aceasta a anului este una destul de „efervescentă” în practica de Banking. „Astfel, avem în lucru diverse tranzacții, în proces de ofertare sau negociere, ale căror date momentan sunt confidențiale. De asemenea, avem în lucru o serie de analize juridice în zona de creditare (inclusiv leasing financiar), diverse structuri de tip cash pooling sau aspecte de reglementare și de conformitate din zona de legislație financiar  bancară (inclusiv aspecte de protecția consumatorului)”, arată interlocutoarea BizLawyer.

Cel mai complicat proiect în care a fost implicată în anul acesta a fost cel legat de vânzarea Porsche Bank (actuala Credex Bank) către omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul Altex. Tranzacția a fost finalizată în cursul acestei veri, după obținerea tuturor aprobărilor necesare, inclusiv din partea Băncii Naționale a României. Laura Toncescu, Head of KPMG Legal, a coordonat asistența juridică privind realizarea tranzacției, acționând pentru vânzător, din echipa de avocați făcând parte Cristina Roșu, în calitate de Project Manager și colegul său, Duagi Günay. Având în vedere însă complexitatea proiectului, s-a lucrat îndeaproape cu clientul și în echipe integrate de avocați și consultanți, alături de KPMG Tax și KPMG Advisory, toate părțile implicate unindu-și forțele pentru a oferi soluții integrate pe tot parcursul tranzacției.

O altă tranzacție în care echipa a fost implicată a fost cea în care avocații KPMG Legal au asistat grupul EOS în achiziția unui portofoliu de creanțe de la BRD Finance, fiind implicați din faza de due-dilligence, revizuirea și negocierea documentelor tranzacției și, mai departe, până la implementarea efectivă a tranzacției - inclusiv în procesul de obținere a autorizațiilor necesare de la Consiliul Concurenței.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Talentul trebuie întreținut și cultivat


Avocatura este o profesie solicitată, în care pentru a face performanță este nevoie de foarte mult efort. „Cu „talentul” se spune că te naști, dar el trebuie întreținut și cultivat. Pentru aceasta este necesară o memorie bună, să studiezi mult, să fii la curent cu legislația și modul de aplicare, să muncești mult, să fii perseverent și determinat. Deci imposibil de indicat un procent, dar cu siguranță dacă le combini pe cele două, și esti în același timp deschis la nou, la inovație, inclusiv în avocatură, ai niște premise bune să ajungi un avocat de succes, cu o carieră solidă”, menționează Cristina Roșu.

În activitate sa, Cristina Roșu pune mare preț pe echipă. De altfel, Partenerul Toncescu și Asociații - KPMG Legal s-a implicat foarte mult și în procesul de selectare a noilor colegi, iar, în opinia sa, în contextul dinamic al pieței de servicii juridice, găsirea oamenilor potriviți pentru rolurile de juniori și seniori în avocatura nu este o sarcină ușoară. „Mai mult decât pregătirea tehnică, evaluăm potențialul, determinarea, atitudinea și capacitatea de integrare în echipă – toate acestea fiind fundamentale pentru a construi o echipă echilibrată și performantă. Pentru un junior,  capacitatea de a colabora și de a pune întrebări este esențială, deoarece acestea sunt ingredientele care vor contribui la o dezvoltare profesională eficientă. În cazul recrutării avocaților seniori, experiența și cunoștintele avansate sunt importante, deoarece seniorii asigura continuitatea proiectelor complexe, contribuie la menținerea calității serviciilor și acționează ca mentori pentru juniori. Astfel, fiecare etapă a carierei, de la junior la senior, presupune competențe și calități distincte, iar noi căutam să le identificam, obiectivul  nostru fiind acela de a găsi oamenii potriviți nouă, cu care rezonăm”, concluzionează avocatul.

                                             Citește și

→   INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Violeta Saranciuc, promovată anul acesta pe poziția de Partener la ZRVP, despre care ghidurile juridice internaționale spun că este „ un avocat strălucit” și „o stea în ascensiune în arbitraj”: ”M-am format într-un mediu în care s-a pus accent pe rigoarea și logica juridică. Ștacheta a fost întotdeauna foarte sus, atât în privința standardului de calitate, cât și în privința performanței, iar aceste deprinderi au devenit parte din ADN-ul meu profesional”

→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”

→   INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 26 / 1883
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...