ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rată de rentabilitate de 6,94% pentru operatorii reţelelor de trasport şi distribuţie în domeniul energiei (ANRE)

07 August 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe cinci ani, creşterea în factură este estimată la 50 - 55 lei MWh. "Această valoare se poate modifica în funcţie de investiţii", a adăugat Niculescu.

 
 
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi, în unanimitate, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) pentru operatorii reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor de 6,94% pentru perioada a cincea de reglementare, a anunţat preşedintele instituţiei, George Niculescu, la o conferinţă de presă.

"Astăzi (marţi, n.r.), în unanimitate, comitetul de reglementare a adoptat o rată de rentabilitate pentru perioada a cincea de reglementare, în valoare de 6,94%. Precizez faptul că rata de rentabilitate pentru perioada a patra de reglementare a fost de 6,39%.", a spus George Niculescu.

El a subliniat că există criterii prin care operatorii de distribuţie mai primesc un procent, în funcţie de nivelul de investiţiilor pe care îl vor realiza în dezvoltarea reţelelor.


"Dacă ne uităm la valoarea minimă de investiţii care este de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe an a tuturor operatorilor de distribuţie, vedem că la această valoare se aplică rata de rentabilitate aprobată astăzi în comitetul de reglementare de 6,94. În cazul în care operatorii de distribuţie îşi depăşesc acest nivel minim de investiţii, rata de rentabilitate va fi 7,94%. Autoritatea de reglementare nu este o frână în calea investiţiilor operatorilor de distribuţie în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. De aceea introducem acest principiu prin care răsplătim şi bonificăm operatorii de distribuţie care au înţeles nevoia de investiţii şi care chiar fac aceste investiţii. Este o metodă mai eficientă decât aceea de a acorda un WACC (costul mediu ponderat al capitalului, n.r.) mai mare pentru valoarea minimă de investiţii, existând riscul ca la sfârşitul perioadei a cincea de reglementare să observăm că operatorii de distribuţie îşi menţin investiţiile la valoarea minimă pentru care primesc o rată de rentabilitate mărită", a precizat George Niculescu.

În ceea ce priveşte impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe cinci ani, creşterea în factură este estimată la 50 - 55 lei MWh. "Această valoare se poate modifica în funcţie de investiţii", a adăugat Niculescu.

Totodată, şeful ANRE a subliniat că va exista o măsură coercitivă dacă indicatorii de performanţă nu sunt atinşi.

"Suntem de acord că reţelele de distribuţie au nevoie de investiţii. Suntem dispuşi să bonificăm aceste investiţii cu încă un procent, dar consumatorii de energie din România trebuie să înţeleagă pentru ce plătesc mai mult. Şi aici mă refer la anumiţi indicatori de performanţă care, de asemenea, sunt trecuţi în principiile metodologice care se află în dezbatere publică astăzi. Vorbim de ţinte foarte clare cu privire la digitalizarea reţelelor de distribuţie, pentru că şi noi, la Autoritate, ne dorim să avem un grad mai mare de digitalizare a reţelelor spre deosebire de nivelul la care acestea sunt digitalizate astăzi, precum şi îmbunătăţirea unor indicatori ce ţin de răspunsul la intervenţii în caz de avarii ş.a.m.d", a explicat Niculescu.

De asemenea, se va acorda o bonificare de 0,5% în cazul în care aceşti indicatori de performanţă sunt atinşi.

"În cazul în care aceşti indicatori de performanţă nu sunt atinşi, sunt în discuţii cu direcţia de specialitate şi cu colegii din comitetul de reglementare ca această bonificaţie să se transforme într-o măsură coercitivă, pentru că ne dorim ca aceste ţinte să fie îndeplinite, iar operatorii de distribuţie care nu le îndeplinesc să aibă o măsură coercitivă, dacă acest lucru nu se întâmplă", a adăugat şeful ANRE.

Conform unui comunicat al ANRE, la stabilirea RRR pentru a cincea perioadă de reglementare s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport şi distribuţie, conform prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 178 alin. (1) din Lege. De asemenea, s-a avut în vedere şi sprijinirea dezvoltării, în cel mai rentabil mod, a unor sisteme sigure, fiabile, eficiente şi nediscriminatorii care sunt orientate către consumator, în conformitate cu obiectivele generale în domeniul energiei electrice, respectiv în domeniul gazelor naturale.

"ANRE a procedat la stabilirea valorii ratei reglementate de rentabilitate a capitalului investit pe baza datelor prezentate în studiul contractat prin licitaţie pe SEAP -"Stabilirea elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului pentru a cincea perioadă de reglementare, pentru activităţile de transport şi distribuţie gaze naturale şi energie electrică", elaborat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL (PwC), cât şi pe baza informaţiilor de specialitate incluse în rapoartele anuale emise de Consiliul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (CEER)", se menţionează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2250 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...