ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale: Securitatea cibernetică rămâne un risc major pentru băncile europene, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice

12 Februarie 2024   |   BizLawyer

• 82% dintre managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din Europa consideră securitatea cibernetică cel mai mare risc pentru companii în 2024 • 71% dintre managerii de risc europeni sunt preocupați de conflictele cibernetice între state, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice • Principalele riscuri emergente pentru următorii cinci ani în sectorul bancar: riscurile climatice (76%), IA și machine learning (53%) și sistemele informatice depăşite (47%)

Sursa: Pixaby

 
 
Securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI).

Studiul analizează informații colectate de la 17 mari bănci europene și a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare amenințare la adresa organizației lor în următoarele 12 luni (față de 73% la nivel global). Un procent de 71% consideră că amenințarea conflictelor cibernetice între state este din ce în ce mai reală.

Mediul geopolitic dificil îi determină pe managerii de risc din băncile europene să fie preocupați de sancțiunile globale și reziliența operațională, iar 82% dintre ei consideră că riscurile geopolitice vor crește în acest an.


Gelu Gherghescu, Markets leader, EY România: „Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea războiului în Europa și creșterea tulburărilor în Orientul Mijlociu adaugă volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât de mulți manageri de risc (CRO) identifică și în acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul  că poziția de CRO a  dobândit multe fațete noi, managerii de risc trebuind azi să își asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce amenință organizația și pentru a le gestiona și raporta eficient".

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, și Cybersecurity Leader EY South Cluster: "Cel mai eficient mod de a ne apăra împotriva amenințărilor cibernetice este prin creșterea continuă a rezilienței operaționale. În acest sens, Legea UE privind reziliența operațională digitală (DORA) joacă un rol esenţial, permițând companiilor să reducă întreruperile, să se adapteze la riscuri din ce în ce mai complicate și să promoveze o stabilitate și o securitate sporite la nivel intern".

Riscurile climatice reprezintă cel mai mare risc emergent pentru băncile europene

Când au fost întrebați despre riscurile semnificative din următorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat că riscul climatic reprezintă cea mai mare amenințare emergentă la adresa operațiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial. La mică distanță în topul riscurilor, cu 53% din mențiunile respondenților se clasează riscul legat de inteligența artificială și machine learning. Un procent de 47% dintre respondenți au indicat în topul riscurilor emergente sistemele informatice depăşite.

Managerii de risc din sectorul bancar european consideră că schimbările climatice prezintă un nivel de risc atât de mare, încât mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (59%) sunt de părere că acest subiect impune atenția nemijlocită a consiliului de administrație.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt în domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt încă de descoperit de către managerii de risc. În ansamblu, rezultatele sondajului arată că managerii de risc recunosc nevoia urgentă a unei mai bune înțelegeri și a asumării de acțiuni în privința riscurilor climatice și eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2670 / 18936
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...