eCommerce-ul, automatizarea proceselor industriale, optimizarea fluxurilor de lucru,principalele motoare de creştere ale industriei de software(analiză)
28 Decembrie 2021
AgerpresPe lângă evoluţia organică, din acest an pandemic, la creşterea industriei de profil a contribuit reputaţia bună la nivel internaţional a inginerilor software români, tot mai căutaţi, în proiecte complexe care implică tehnologii inovative, de generaţie nouă, precum: blockchain, AI, big data, deep learning, streaming etc.
eCommerce-ul, automatizarea proceselor industriale şi optimizarea fluxurilor de lucru, alături de digitalizarea sistemului public, au fost principalele motoare de creştere ale industriei de software din România în 2021, estimată, anul acesta, la peste 9 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al unui furnizor de servicii de dezvoltare software.
Pe lângă evoluţia organică, din acest an pandemic, la creşterea industriei de profil a contribuit reputaţia bună la nivel internaţional a inginerilor software români, tot mai căutaţi, în proiecte complexe care implică tehnologii inovative, de generaţie nouă, precum: blockchain, AI, big data, deep learning, streaming etc.
"Ne aşteptăm la un avans cu atât mai accelerat al industriei în 2022, pe fondul investiţiilor mai mari, ca urmare a intrării în piaţă a fondurilor europene. Estimăm investiţii în creştere în zona de Big Data şi AI, în special pe segmentul companiilor mari, a căror nevoie a evoluat de la soluţii software care stochează datele (soluţii de tip ERP, CRM) la o nevoie de a înţelege acele date şi a le interpreta într-un mod corect pentru a putea lua decizii bune şi în timp real. Totodată, pentru anul viitor, anticipăm adoptarea mai accelerată a tehnologiilor blockchain, care ar aduce beneficii de trasabilitate, audit, securitate cibernetică etc.", a declarat Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.
O altă particularitate care a contribuit la evoluţia industriei locale de software este infrastructura IT foarte bine dezvoltată, care facilitează conectarea şi dezvoltarea pe servere din alte ţări, aspecte care oferă accesul inginerilor software români la proiecte complexe, internaţionale, în industrii de top, unde gradul de inovaţie şi de adopţie de noi tehnologii este foarte mare, precum: banking, retail, eCommerce, medical, e-learning, logistică, oil & gas.
"În prezent, 70% din cifra de afaceri este generată de proiecte din afara ţării, în condiţiile în care, deşi are resurse umane în măsură să dezvolte tehnologii de top, piaţa din România are de recuperat circa 5-10 ani în raport cu state ţări precum Marea Britanie şi SUA în ceea ce priveşte inovaţia şi adopţia digitalizării în companii. Având în vedere comunicarea fără bariere lingvistice cu clienţii - inginerii români au cunoştinţe de limba engleză peste medie - şi infrastructura IT foarte bună, dar şi cererea din pieţele vestice şi deschiderea către inovaţie, am creat uşor colaborări în aceste regiuni şi am crescut proiecte de referinţă", a mai precizat Vlad Lepădatu.
Anul acesta, cele mai importante proiecte dezvoltate de TARA Interactive au fost: optimizarea consumului de combustibil pentru flote de transport (SUA); optimizarea de procese pe tot lanţul de producţie şi distribuţie (containere în porturi); agrifood supply chain - proiect ce a presupus optimizarea încărcării tirurilor cu produse agrifood şi optimizarea rutelor de distribuţie, astfel încât să lase o amprentă de carbon cât mai redusă; eCommerce; dezvoltarea unei aplicaţii de mobil pentru gestionarea reducerilor şi cardurilor de fidelitate; Enterprise Content Management System cu un motor complex de calcul a rezultatelor căutărilor în funcţie de priorităţile de business ale companiei.
Cât priveşte provocările industriei, şi în 2021, migrarea forţei de muncă în IT şi lipsa de stabilitate a angajaţilor pe termen mediu au pus presiune pe industrie, făcând-o atipică. În măsura în care proiectele complexe de IT se implementează în ani, angajaţii din IT consideră normală schimbarea jobului la 6 luni. Ori această lipsă de sincronizare, combinată cu dinamicitatea industriei şi a forţei de muncă, fac ca evoluţia industriei locale de software să fie greu predictibilă. Se observă însă o creştere a cererii de specialişti IT, fiind o oportunitate de a recalifica profesional personalul din alte domenii care sunt în declin - acesta fiind unul dintre trendurile pe care compania românească de software TARA Interactive le anticipează pentru 2022.
Cu aceste premise, TARA Interactive are în plan dublarea echipei până la jumătatea anului viitor şi a deschis deja 30 de poziţii noi pentru sediile din Bucureşti şi Chişinău. În prezent, echipa TARA Interactive are 20 de angajaţi la Bucureşti şi 10 la Chişinău, ce dezvoltă software personalizat şi aplicaţii mobile pentru clienţi din Statele Unite ale Americii, Europa de Vest şi România. Cele 30 de poziţii deschise în birourile TARA Interactive din Bucureşti şi Chişinău vizează preponderent absolvenţi de studii de profil informatic, cu un nivel de experienţă de până la 3 ani, care îşi doresc să lucreze pe tehnologii noi, precum VueJS, React, NodeJS, Computer Vision, blockchain, deep learning etc.
TARA Interactive este o companie românească inovativă, care contribuie la transformarea digitală a clienţilor săi prin furnizarea de servicii de dezvoltare software şi consultanţă care stimulează competitivitatea şi inovaţia. Compania investeşte permanent în dezvoltarea angajaţilor şi promovează o cultură organizaţională axată pe egalitate, având o echipă închegată, unde toţi angajaţii au acces la resurse pentru a creşte atât profesional, cât şi personal. În prezent, TARA Interactive are 30 de angajaţi în birourile din Bucureşti şi Chişinău şi desfăşoară proiecte interanţionale (SUA, Marea Britanie, Europa, România, etc), în domenii precum fintech, sport, consultanţă, transport, logistică, ecommerce şi retail.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10483 / 18253 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...