ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pe fondul presiunilor din industrie, băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii (Reuters)

13 Ianuarie 2025   |   Agerpres

În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.

 
 
În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura mai bine cu rivalele lor din SUA, iar anul acesta ar putea fi un punct de cotitură deoarece mai multe instituţii financiare explorează combinaţii, susţin directorii, consilierii şi investitorii, se arată într-o analiză a Reuters.

În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.

Concurenţa se va intensifica în 2025, analiştii estimând că Donald Trump va reduce birocraţia şi reglementările pentru băncile din SUA.


"Pare sigur că bancherii specializaţi pe fuziuni şi investiţii (M&A) vor fi foarte ocupaţi în 2025, băncile unde lucrează înregistrând venituri record. Vedem mult mai multă activitate în zone ca investiţiile alternative şi FinTech (inovaţia tehnologică în domeniul serviciilor financiare). Acordurile pe segmentul M&A depind mult de politică, chiar şi în cazul tranzacţiilor din aceeaşi ţară", a apreciat Patrick Lemmens, administrator de fond la Robeco, care de decenii investeşte în băncile din Europa.

Ofertele lansate anul trecut de marile bănci au fost nesolicitate sau ostile, iar soarta lor rămâne nesigură. Este cazul ofertei BBVA de 12 miliarde de euro pentru Sabadell, în Spania, şi a ofertei UniCredit de 10 miliarde de euro pentru BPM Banco, în Italia. Guvernele se opun ambelor tranzacţii dar realizarea lor ar duce la o mai mare consolidare a sistemelor bancare, susţin experţii.

Pe segmentul gestionării activelor, firmele europene sunt afectate de concurenţa intensă de pe urma produselor pasive mai ieftine, care favorizează jucătorii mai mari din SUA, în timp ce sunt analizate mai multe combinaţii sau reapare interesul din partea băncilor, cum ar fi oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA, apreciază consilierii.

Allianz a început negocieri cu cea mai mare companie europeană de gestionare a activelor - Amundi - privind o potenţială legătură cu divizia sa Allianz Global Investors, dar discuţiile s-au oprit, a anunţat luna trecută Reuters.

Conform datelor EY, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de fuziuni şi achiziţii pe piaţa serviciilor financiare europene. Volumul total a atins 52 miliarde de euro (54 miliarde de dolari), inclusiv 10 tranzacţii care au depăşit pragul de un miliard de euro.

Dar finalizarea afacerilor se confruntă cu aceleaşi obstacole - opoziţia politică şi dificultăţile provocate de reglementări - care au afectat în trecut tranzacţiile, avertizează experţii şi directorii.

UniCredit SpA a provocat turbulenţe pe pieţe în septembrie, când şi-a majorat participaţia deţinută la grupul german Commerzbank AG, provocând o furtună politică din cauza temerilor privind pierderea unui campion naţional. Înainte de următoarea decizie, UniCredit va trebui probabil să aştepte aprobarea autorităţii de reglementare şi un climat politic mai prietenos.

Benjie Creelan Sandford, analist la Algebris Investments, susţine că scăderea dobânzilor în 2025 va afecta piaţa europeană a fuziunilor şi achiziţiilor. "Nu ar trebui să exagerăm posibilitatea unor tranzacţii "transformaţionale", în special în cazul băncilor europene, unde absenţa unei uniuni bancare complete afectează tranzacţiile transfrontaliere reale", a adăugat acesta.

În Marea Britanie, marile instituţii, cum ar fi Aviva, Barclays şi NatWest, se vor concentra probabil pe integrare, după ce au făcut achiziţii, susţine un director bancar.

Autorităţile de reglementare, care mult timp au sprijinit instituţiile mai mari din zona euro, nu vor sta probabil în calea tranzacţiilor, iar BCE ar urma să aprobe solicitarea UniCredit de a deţine până la 29,9% din Commerzbank.

Modul în care se comportă BCE cu holdingurile de asigurări ale băncilor va fi crucial pentru deciziile referitoare la viabilitatea tranzacţiilor, inclusiv oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA şi a BPM pentru Anima Holding. Aşa numitul compromis danez tratează holdingurile de asigurări ale băncilor mai favorabil - fiind mai uşor pentru bănci să cumpere administratori de fonduri. Un supervizor important de la BCE a declarat că instituţia va analiza "caz cu caz", dar analiştii sunt încrezători că se va ajunge la compromisuri, deschizând calea pentru mai multe tranzacţii.

"Ceea ce se va întâmpla cel mai probabil este neaşteptat deoarece deseori tranzacţiile sunt anunţate când nimeni nu se aşteaptă", a adăugat Robeco's Lemmens.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 18257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...