ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană stimulează producţia de celule de baterii pentru vehiculele electrice

03 Decembrie 2024   |   Agerpres

Cererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde de euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum şi proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură şi producţia de hidrogen.

 
 
Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că lansează două noi cereri de propuneri, cu un buget de 3,4 miliarde de euro, pentru a accelera implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice (EV), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Propunerile vin pe fondul intensificării eforturilor CE de stimulare a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete, care sunt esenţiale pentru a asigura competitivitatea industriei europene, îndeplinind în acelaşi timp obiectivele climatice convenite.

De asemenea, Comisia lansează cea de a doua licitaţie a Băncii Europene pentru Hidrogen pentru a accelera producţia de hidrogen din surse regenerabile în Spaţiul Economic European (SEE), cu un buget de 1,2 miliarde de euro din fonduri UE, plus peste 700 de milioane de euro din trei state membre. Atât cererile de propuneri, cât şi licitaţia sunt finanţate de Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).


Toate cele trei cereri de propuneri includ noi criterii de rezilienţă pentru a stimula industria europeană. Licitaţia pentru baterii şi licitaţia băncii de hidrogen vor include, de asemenea, criterii specifice de rezilienţă pentru a proteja Europa împotriva dependenţei de un singur furnizor.

Cele două cereri de propuneri subliniază angajamentul UE de a consolida poziţia de lider a Europei şi capacitatea sa de producţie în domeniul tehnologiilor inovatoare, de vârf şi cu zero emisii nete, urmărind în acelaşi timp calea către neutralitatea climatică până în 2050.

Cererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde de euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum şi proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură şi producţia de hidrogen.

Proiectele care se aplică cererii de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi evaluate pe baza potenţialului lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a gradului de inovare, a maturităţii proiectului, a reproductibilităţii şi a eficienţei din punctul de vedere al costurilor. În plus, pentru prima dată în cadrul cererii de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, statele membre vor avea posibilitatea de a completa cererea de propuneri din cadrul FI 24 "zero net" cu scheme naţionale de finanţare. Această nouă opţiune, denumită "Grants-as-a-service", permite statelor membre să profite de procesul de evaluare al Fondului pentru inovare şi să simplifice procesul de aprobare a ajutoarelor de stat.

Pentru prima dată, o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard de euro pentru fabricarea de celule de baterii pentru vehicule electrice (bateriaIF24)va sprijini proiecte care pot produce celule de baterii inovatoare pentru vehicule electrice sau pot implementa tehnici, procese şi tehnologii de fabricaţie inovatoare. Apelul de astăzi este doar o măsură dintr-o abordare mai largă de mobilizare a investiţiilor într-un domeniu care este esenţial pentru succesul Europei în tranziţia către o energie curată şi pentru competitivitatea acesteia. Acesta sprijină întreprinderile să îşi direcţioneze investiţiile în Europa către noi tehnologii, în cazul cărora se înregistrează în continuare progrese. Sunt necesare mai multe instrumente pentru a depăşi unele dintre barierele economice cu care se confruntă în prezent lanţul valoric al bateriilor din Europa, inclusiv gigafabricile sale. Comisia va continua să utilizeze instrumentele disponibile şi să se angajeze pe noi căi, inclusiv pe termen scurt, pentru eliminarea barierelor din calea extinderii industriale la scară largă.

Tot marţi, Comisia şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au iniţiat un nou parteneriat pentru a sprijini investiţiile în sectorul producţiei de baterii din UE. Acest parteneriat va beneficia de o suplimentare cu 200 de milioane EUR (garanţie de împrumut) a programului InvestEU din Fondul pentru inovare. Banii vor fi direcţionaţi pentru a sprijini proiecte inovatoare de-a lungul lanţului valoric european de fabricare a bateriilor, pentru a aborda provocările de finanţare, permiţând operaţiuni suplimentare de împrumut de risc ale BEI în următorii trei ani.

În plus, Comisia lansează a doua licitaţie în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen, prin intermediul Fondului pentru inovare (licitaţie IF24). Acesta va aloca 1,2 miliarde de euro din veniturile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a sprijini producătorii de hidrogen clasificat drept combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică (RFNBO) situaţi în Spaţiul Economic European (SEE).

Cu un buget majorat cu 400 de milioane de euro faţă de prima licitaţie IF23, noua licitaţie IF24 va sprijini proiecte pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, indiferent de sectorul în care va fi consumat, cu un buget dedicat de 1 miliard de euro; precum şi producţia de hidrogen în proiecte cu achizitori din sectorul maritim, cu un buget specific de 200 de milioane de euro.

Comisia oferă, de asemenea, un mecanism de "licitaţii ca serviciu", care permite statelor membre să finanţeze proiecte care au licitat în cadrul licitaţiei, dar care nu au fost selectate pentru sprijin din partea Fondului pentru inovare din cauza limitărilor bugetare. Acest lucru permite statelor membre să utilizeze fondurile naţionale pentru a sprijini proiecte pe teritoriul lor, fără a fi nevoie să organizeze o licitaţie separată la nivel naţional, reducând sarcina administrativă şi costurile pentru toate părţile. Spania, Lituania şi Austria şi-au anunţat recent participarea la licitaţii ca serviciu în acest an, angajând fonduri naţionale în valoare de până la 836 de milioane de euro pentru a sprijini proiectele de producţie a hidrogenului din surse regenerabile situate în ţările lor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 156 / 18244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...