ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CITR: Numărul companiilor de impact în insolvență iminentă crește cu 18%, iar cele aflate în dificultate sunt la maximul din 2013 până în prezent

08 Octombrie 2024   |   BizLawyer

• Numărul companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent • 1.241 de companii de impact au intrat în categoria insolvență iminentă, în creștere cu 18% față de anul trecut • Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de Euro, la 228 de miliarde de Euro • 43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă, iar acestea generează 33% din cifra de afaceri totală a companiilor de impact

Sursa: Pixaby

 
 
CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, anunță că numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situația financiară a companiilor la începutul anului 2024.

„Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înțelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanță, multianuală și relevantă statistic, materializată în rezultate slabe și indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esențial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare și consolidare, pentru a putea continua pe termen lung și a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi”, declară Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.


Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie și includ atât companii nou înființate, cât și companii care, în anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion EUR. 7.161 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja într-o situație de insolvență iminentă. Companiile nou intrate în zona de insolvență iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcții (25%), Agricultură, silvicultură și pescuit (14%), Tranzacții imobiliare (13%),  Comerț cu ridicata și cu amănuntul (12%), Tranzacții imobiliare (13%). Se menține astfel, și în 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate.
 
Mai mult decât atât, 47% dintre companiile de impact aflate în stare de dificultate, conform statisticilor,  amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare.

Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de Euro, la 228 de miliarde de Euro.

Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de Euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact.

Numărul companiilor de impact a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, atingând un total de 43.241 la începutul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii „finanțabile”, capabile să-și gestioneze datoriile și să acceseze noi surse de finanțare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situație de insolvență iminentă.

Performanța companiilor de impact: crește cifra de afaceri, scade profitabilitatea

„În ciuda creșterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare și o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% - situație în care se observă dificultăți în recuperarea creanțelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendința de îndatorare crescută. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută și o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanț în anumite industrii sau pe parcursul unor lanțuri de aprovizionare.” a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Aproape jumătate din companiile de impact, în stare de dificultate. Cele mai afectate industrii

Companiile românești de impact generează 83% din cifra de afaceri la nivel național.
În prezent 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societăți, sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă.

Situația economică s-a înrăutățit în perioada analizată pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reușind să își îmbunătățească poziția financiară, migrând din zona de dificultate în zona finanțabilă.

Majoritatea companiilor de impact în stare de dificultate vin din industrii precum:
•    Companiile din industria construcțiilor reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;
•    Companiile din comerț reprezintă 21% din numărul total al companiilor aflate în dificultate;
•    11% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria tranzacțiilor imobiliare;
•    10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din industria prelucrătoare;
•    10% din numărul total al companiilor aflate în dificultate este reprezentat de companiile din agricultură.

Despre studiul companiilor de impact:
În 2013, CITR a introdus în piață termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro și a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare și rata de încasare a creanțelor. Folosind experiența de peste 24 ani în piața de insolvență și restructurare, studiul are ca scop înțelegerea dinamicii mediului de business, dar și discrepanțele din mediul antreprenorial.
Aceste companii sunt relevante pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel național.  În anul 2023, acestea au reprezentat 83% din economie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 673 / 18383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...