Burduja: Bugetul în energie e cu peste 152% mai mare;majoritatea creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile
02 Februarie 2025
AgerpresPotrivit acestuia, proiectul de buget pentru Ministerul Energiei prevede 1,5 miliarde lei pentru susţinerea schemei de compensare-plafonare, care a asigurat pentru români al patrulea cel mai ieftin preţ la gaz şi al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică din întreaga Uniune Europeană.
Ministerul Energiei are în 2025 un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut, iar cea mai mare parte a creditelor bugetare merge pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR şi Fondul pentru Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
"Avem un buget bazat pe responsabilitate şi proiecte de dezvoltare, pentru care un leu investit astăzi poate genera un efect de multiplicare pentru viitor. În energie, avem un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut. De ce? Pentru că cea mai mare parte a creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR şi Fondul pentru Modernizare. Peste 75% din bugetul nostru este pentru aceste investiţii vitale pentru România cu energie sigură, ieftină şi curată - în această ordine de priorităţi. Am promis că facem revoluţie în energia României şi ne ţinem de cuvânt", a scris ministrul sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
"Avem un buget bazat pe responsabilitate şi proiecte de dezvoltare, pentru care un leu investit astăzi poate genera un efect de multiplicare pentru viitor. În energie, avem un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut. De ce? Pentru că cea mai mare parte a creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR şi Fondul pentru Modernizare. Peste 75% din bugetul nostru este pentru aceste investiţii vitale pentru România cu energie sigură, ieftină şi curată - în această ordine de priorităţi. Am promis că facem revoluţie în energia României şi ne ţinem de cuvânt", a scris ministrul sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru Ministerul Energiei prevede 1,5 miliarde lei pentru susţinerea schemei de compensare-plafonare, care a asigurat pentru români al patrulea cel mai ieftin preţ la gaz şi al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică din întreaga Uniune Europeană.
"Este un buget cu jumătate de miliard mai mare decât cel cu care am pornit în 2024, ceea ce permite în continuare susţinerea schemei prin plata sumelor restante. În perioada imediat următoare, în 1-2 săptămâni, Coaliţia şi Guvernul vor decide asupra variantei finale pentru schema de compensare-plafonare, iar garanţia este că românii vor fi în continuare protejaţi şi ca nu vom lăsa pe nimeni în urmă", a subliniat Burduja.
De asemenea, sunt cuprinşi în buget bani pentru continuarea exproprierilor şi a proiectelor de investiţii care au fost reluate "după decenii de blocaje", în mod special, hidrocentralele de la Răstoliţa, Cornetu-Avrig, Paşcani etc.
Se vor finanţa şi pachetele de ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia şi Valea Jiului, în baza schemelor aprobate de Comisia Europeană.
"Contăm în continuare pe capacităţile bazate pe cărbune pentru securitatea energetică a ţării noastre şi a regiunii, iar principiul director rămâne: nu putem renunţa la capacităţi de producţie în bandă fără a pune în loc grupuri echivalente de producţie în bandă (tranziţia fiind de la cărbune la gaz pe termen scurt şi mediu şi de la gaz la energie nucleară pe termen lung)", a menţionat Sebastian Burduja.
Acesta a adăugat că banii pentru investiţii acoperă peste trei sferturi din bugetul ministerului.
"Cred că este un record în sine şi o garanţie că vom continua anul acesta marile proiecte (programul nuclear, Iernut etc.) şi schemele de sprijin pentru noi capacităţi de producţie şi stocare şi pentru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie", a punctat Burduja.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1 / 9161 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...