
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat azi avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat
30 Ianuarie 2025
BizLawyerAceastă convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
![]() |
Presedintele UNBR, av. Traian Briciu |
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat astăzi, 30 ianuarie 2025, avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat, un instrument legal care are drept scop asigurarea protecției avocaților în fața multiplelor provocări cu care se confruntă în ultimii ani.
Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
„Adoptarea avizului pentru acest instrument juridic vine într-un moment crucial, în care avocații din diverse state europene se confruntă cu presiuni, amenințări și obstacole care periclitează nu doar activitatea lor profesională, ci și dreptul fundamental al cetățenilor la apărare. Fără o avocatură independentă, justiția însăși este pusă în pericol”, a declarat președintele UNBR, av. Traian Briciu.
„Această convenție pleacă de la o realitate pentru că, în ultimul timp, tot mai mulți avocați au fost atacați prin mecanismele statelor în misiunea lor esențială pentru administrarea justiției și pentru apărarea drepturilor fundamentale. Într-o perioadă în care avocații se confruntă cu presiuni tot mai mari, inclusiv intimidări și atacuri la adresa independenței lor profesionale, acest instrument juridic vine să întărească garanțiile fundamentale necesare pentru o justiție echitabilă. Convenția stabilește norme clare privind protecția confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, accesul avocaților la dosar, libertatea de exprimare a avocaților și stabilește măsuri concrete menite să asigure independența avocaților, apărarea împotriva ingerințelor abuzive și recunoașterea dreptului avocaților de a acționa liber în interesul justiției și al clienților lor”, a declarat senatorul Cristian Niculescu Tâgârlaș, care, în calitate de avocat, membru în consiliul UNBR și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alături de senatorii Alina Gorghiu, Titus Corlățean și Ionuț Stroe, a susținut activ această convenție pe tot parcursul acesteia.
„Convenția va fi foarte utilă pentru rezolvarea unor probleme pe care le întâmpină avocații din statele membre, cum ar fi un proiect de lege aflat la Senat, prin care se încearcă inserarea unor breșe în secretul profesional al avocaților în contextul reglementărilor împotriva spălării banilor. Suntem într-un permanent schimb de idei cu UNBR și Președintele Traian Briciu și vom aduce toate argumentele pentru a nu trece aceste dispoziții, însă ceea ce vreau să spun că această Convenție ne-ar ajuta foarte mult în astfel de demersuri”, a mai spus Cristian Niculescu Tâgârlaș
Călin Andrei Zamfirescu, șeful delegației UNBR la Consiliul Barourilor Europene (CCBE) și președinte de onoare al UNBR a declarat: ”Ultimele decenii au marcat, în plan mondial, o recrudescență a agresiunilor îndreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase, expulzările pentru considerente politice au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. În prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în exercitarea unor pedepse privative de libertate pentru vina de a-și fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Convenția urmărește să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”
Proiectul Convenției privind profesia de avocat a început în 2018, iar UNBR a transmis puncte de vedere către Guvernul României (în 2020) precum și Comitetului Director pentru Cooperare Juridică (CDCJ) al Consiliului Europei (în 2024), de care s-a ținut cont în ultima formă a proiectului Convenției.
După adoptarea avizului Proiectului Convenției de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, aceasta va merge la Consiliul de Miniștri, următorul pas fiind ratificarea de către statele membre. După ce cel puțin opt state vor ratifica această Convenție, va deveni obligatorie pentru transpunere sau chiar aplicare directă.
30.01.2025_Draft Council of Europe Convention for the Protection of the Profession of Lawyer
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 14 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...