
Analiza Storia | Surpriză pe piața imobiliară: în București, apartamentele noi sunt cu până la 34.000 de euro mai ieftine decât cele vechi
26 Mai 2025
BizLawyerDoar în Craiova, Oradea și Timișoara apartamentele noi au prețuri mai mari decât cele vechi ● Cluj-Napoca conduce clasamentul prețurilor cu 3.121 euro/mp în blocurile vechi și 3.114 euro/mp în cele noi ● Apartamentele noi, mai ieftine decât cele vechi în: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Sibiu
În Capitală, prețul mediu al unui apartament nou cu trei camere este cu aproape 34.000 de euro mai mic decât al unuia vechi, conform analizei Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Situații similare apar și în alte orașe mari, precum Iași sau Brașov, unde locuințele construite recent pot fi mai accesibile decât cele vechi. Diferențele de preț reflectă particularitățile fiecărei piețe locale, influențate de cerere, ofertă, zonă, suprafață, dar și de facilitățile incluse.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.
În ce orașe apartamentele noi sunt mai IEFTINE decât cele vechi
BUCUREȘTI
Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai mari diferențe între prețurile apartamentelor noi și vechi. Deși la prima vedere ne-am aștepta ca locuințele noi să fie mai scumpe, realitatea este alta. În aprilie 2025, locuințele noi au fost considerabil mai ieftine decât cele vechi, iar diferențele de preț au crescut odată cu suprafața. O garsonieră nouă de 40 mp a costat cu 18.040 de euro mai puțin decât una veche. În cazul apartamentelor cu
două camere (55 mp), cele noi au fost mai ieftine cu 24.805 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere (75 mp), diferența a fost de 33.825 de euro în minus pentru locuințele noi.
Aceste diferențe apar într-un context în care prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.801 euro, în scădere cu 2% față de luna precedentă, în timp ce locuințele vechi s-au vândut, în medie, cu 2.252 euro/mp – cu 5% mai mult decât în martie.
BRAȘOV
Și în Brașov locuințele din blocurile noi sunt, în general, mai ieftine decât cele construite în blocuri vechi, dar diferențele sunt moderate: -840 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -1.155 euro pentru un apartament cu două camere și -1.575 euro pentru unul cu trei camere.
Cu un preț mediu de 2.180 euro/mp pentru locuințele noi și 2.201 euro/mp pentru cele vechi, Brașovul este unul dintre orașele unde apartamentele noi continuă să fie mai accesibile, cel puțin din punct de vedere financiar.
IAȘI
În Iași, diferențele de preț dintre locuințele noi și cele vechi sunt însemnate: o garsonieră într-un bloc nou este cu 7.520 de euro mai ieftină decât o garsonieră dintr-un bloc vechi, prețul unui apartament nou cu două camere este cu 10.400 euro mai mic decât într-un apartament vechi, iar prețul unui apartament nou cu trei camere e mai mic cu 14.100 de euro în comparație cu unul vechi.
Prețurile pe metru pătrat ale apartamentelor noi (1.722 euro/mp) sunt mai mici decât cele ale apartamentelor vechi (1.910 euro/mp), așa că piața din Iași continuă să fie una în care locuințele noi pot reprezenta o opțiune mai avantajoasă pentru cumpărători.
SIBIU
Și în Sibiu apartamentele noi au un mic avantaj de preț: -640 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -880 euro pentru un apartament nou cu două camere și -1.200 euro pentru un apartament nou cu trei camere, comparativ cu imobilele din blocurile vechi.
Prețurile pe metru pătrat sunt aproape identice: 1.850 euro/mp (vechi) vs. 1.834 euro/mp (nou), ceea ce sugerează o piață stabilă, cu diferențe mici, dar constante.
CLUJ-NAPOCA
În Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri medii din țară, diferențele între locuințele noi și cele vechi sunt aproape nesemnificative. O garsonieră într-un bloc nou este cu 280 de euro mai ieftină decât una dintr-un bloc vechi, un apartament nou cu două camere este cu 385 de euro mai ieftin comparativ cu unul vechi, iar în cazul apartamentelor cu trei camere diferența este de 525 de euro în minus pentru imobilele noi.
Prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 3.114 euro, aproape identic cu cel al locuințelor vechi (3.121 euro/mp), semn că în Cluj contează mai puțin anul construcției.
CONSTANȚA
La Constanța, diferențele de preț sunt foarte mici, la fel ca în Cluj-Napoca. Pentru toate tipurile de apartamente analizate – o cameră (40 mp), două camere (55 mp), trei camere (75 mp) – locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi cu 280 de euro, 385 de euro, respectiv 525 euro.
Și prețurile pe metru pătrat sunt extrem de apropiate, indicând o piața echilibrată: 2.005 euro/mp pentru apartamentele vechi și 1.998 euro/mp pentru cele noi.
În ce orașe apartamentele noi sunt mai SCUMPE decât cele vechi
TIMIȘOARA
Timișoara este unul dintre orașele unde apartamentele noi sunt, în general, mai scumpe decât cele vechi. Diferențele variază între +1.760 euro pentru garsonierele din blocurile noi, comparativ cu cele din blocurile vechi și ajung la +2.420 euro pentru apartamentele cu două camere și la +3.300 euro pentru apartamentele cu trei camere.
Cu un preț mediu pe metru pătrat de 1.814 euro pentru locuințele noi și 1.770 euro pentru cele vechi, Timișoara nu înregistrează diferențe de preț majore, însă e cert că locuințele noi sunt ușor mai scumpe decât cele vechi.
CRAIOVA
În Craiova, locuințele noi sunt cu mult mai scumpe decât cele vechi: +3.480 euro pentru o garsonieră, +4.785 euro pentru un apartament cu două camere și +6.525 euro pentru unul cu trei camere.
Această situație vine în contextul în care apartamentele noi s-au vândut cu 1.936 euro/mp față de doar 1.849 euro/mp în cazul celor vechi – iar diferențele se reflectă clar și în prețul final.
ORADEA
Oradea este orașul în care apartamentele noi sunt, în medie, considerabil mai scumpe decât cele vechi. Astfel, o garsonieră nouă costă cu 7.480 de euro mai mult decât una veche, un apartament cu două camere este mai scump cu 10.285 de euro, iar în cazul apartamentelor cu trei camere, diferența ajunge la +14.025 de euro.
Această diferență vine într-un context în care prețul mediu pe metru pătrat pentru locuințele noi este de 1.884 euro, față de doar 1.697 euro/mp pentru cele vechi.
Analiza Storia arată că nu întotdeauna „nou” înseamnă „mai scump”. În orașe mari precum București, Iași sau Brașov, apartamentele din blocuri noi pot fi o alegere mai avantajoasă financiar decât cele vechi. În schimb, în orașele precum Craiova, Oradea sau Timișoara, locuințele vechi continuă să fie mai accesibile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 32 / 19183 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...