
Analiza Storia | Surpriză pe piața imobiliară: în București, apartamentele noi sunt cu până la 34.000 de euro mai ieftine decât cele vechi
26 Mai 2025
BizLawyerDoar în Craiova, Oradea și Timișoara apartamentele noi au prețuri mai mari decât cele vechi ● Cluj-Napoca conduce clasamentul prețurilor cu 3.121 euro/mp în blocurile vechi și 3.114 euro/mp în cele noi ● Apartamentele noi, mai ieftine decât cele vechi în: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Sibiu
În Capitală, prețul mediu al unui apartament nou cu trei camere este cu aproape 34.000 de euro mai mic decât al unuia vechi, conform analizei Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Situații similare apar și în alte orașe mari, precum Iași sau Brașov, unde locuințele construite recent pot fi mai accesibile decât cele vechi. Diferențele de preț reflectă particularitățile fiecărei piețe locale, influențate de cerere, ofertă, zonă, suprafață, dar și de facilitățile incluse.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.
În ce orașe apartamentele noi sunt mai IEFTINE decât cele vechi
BUCUREȘTI
Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai mari diferențe între prețurile apartamentelor noi și vechi. Deși la prima vedere ne-am aștepta ca locuințele noi să fie mai scumpe, realitatea este alta. În aprilie 2025, locuințele noi au fost considerabil mai ieftine decât cele vechi, iar diferențele de preț au crescut odată cu suprafața. O garsonieră nouă de 40 mp a costat cu 18.040 de euro mai puțin decât una veche. În cazul apartamentelor cu
două camere (55 mp), cele noi au fost mai ieftine cu 24.805 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere (75 mp), diferența a fost de 33.825 de euro în minus pentru locuințele noi.
Aceste diferențe apar într-un context în care prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.801 euro, în scădere cu 2% față de luna precedentă, în timp ce locuințele vechi s-au vândut, în medie, cu 2.252 euro/mp – cu 5% mai mult decât în martie.
BRAȘOV
Și în Brașov locuințele din blocurile noi sunt, în general, mai ieftine decât cele construite în blocuri vechi, dar diferențele sunt moderate: -840 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -1.155 euro pentru un apartament cu două camere și -1.575 euro pentru unul cu trei camere.
Cu un preț mediu de 2.180 euro/mp pentru locuințele noi și 2.201 euro/mp pentru cele vechi, Brașovul este unul dintre orașele unde apartamentele noi continuă să fie mai accesibile, cel puțin din punct de vedere financiar.
IAȘI
În Iași, diferențele de preț dintre locuințele noi și cele vechi sunt însemnate: o garsonieră într-un bloc nou este cu 7.520 de euro mai ieftină decât o garsonieră dintr-un bloc vechi, prețul unui apartament nou cu două camere este cu 10.400 euro mai mic decât într-un apartament vechi, iar prețul unui apartament nou cu trei camere e mai mic cu 14.100 de euro în comparație cu unul vechi.
Prețurile pe metru pătrat ale apartamentelor noi (1.722 euro/mp) sunt mai mici decât cele ale apartamentelor vechi (1.910 euro/mp), așa că piața din Iași continuă să fie una în care locuințele noi pot reprezenta o opțiune mai avantajoasă pentru cumpărători.
SIBIU
Și în Sibiu apartamentele noi au un mic avantaj de preț: -640 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -880 euro pentru un apartament nou cu două camere și -1.200 euro pentru un apartament nou cu trei camere, comparativ cu imobilele din blocurile vechi.
Prețurile pe metru pătrat sunt aproape identice: 1.850 euro/mp (vechi) vs. 1.834 euro/mp (nou), ceea ce sugerează o piață stabilă, cu diferențe mici, dar constante.
CLUJ-NAPOCA
În Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri medii din țară, diferențele între locuințele noi și cele vechi sunt aproape nesemnificative. O garsonieră într-un bloc nou este cu 280 de euro mai ieftină decât una dintr-un bloc vechi, un apartament nou cu două camere este cu 385 de euro mai ieftin comparativ cu unul vechi, iar în cazul apartamentelor cu trei camere diferența este de 525 de euro în minus pentru imobilele noi.
Prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 3.114 euro, aproape identic cu cel al locuințelor vechi (3.121 euro/mp), semn că în Cluj contează mai puțin anul construcției.
CONSTANȚA
La Constanța, diferențele de preț sunt foarte mici, la fel ca în Cluj-Napoca. Pentru toate tipurile de apartamente analizate – o cameră (40 mp), două camere (55 mp), trei camere (75 mp) – locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi cu 280 de euro, 385 de euro, respectiv 525 euro.
Și prețurile pe metru pătrat sunt extrem de apropiate, indicând o piața echilibrată: 2.005 euro/mp pentru apartamentele vechi și 1.998 euro/mp pentru cele noi.
În ce orașe apartamentele noi sunt mai SCUMPE decât cele vechi
TIMIȘOARA
Timișoara este unul dintre orașele unde apartamentele noi sunt, în general, mai scumpe decât cele vechi. Diferențele variază între +1.760 euro pentru garsonierele din blocurile noi, comparativ cu cele din blocurile vechi și ajung la +2.420 euro pentru apartamentele cu două camere și la +3.300 euro pentru apartamentele cu trei camere.
Cu un preț mediu pe metru pătrat de 1.814 euro pentru locuințele noi și 1.770 euro pentru cele vechi, Timișoara nu înregistrează diferențe de preț majore, însă e cert că locuințele noi sunt ușor mai scumpe decât cele vechi.
CRAIOVA
În Craiova, locuințele noi sunt cu mult mai scumpe decât cele vechi: +3.480 euro pentru o garsonieră, +4.785 euro pentru un apartament cu două camere și +6.525 euro pentru unul cu trei camere.
Această situație vine în contextul în care apartamentele noi s-au vândut cu 1.936 euro/mp față de doar 1.849 euro/mp în cazul celor vechi – iar diferențele se reflectă clar și în prețul final.
ORADEA
Oradea este orașul în care apartamentele noi sunt, în medie, considerabil mai scumpe decât cele vechi. Astfel, o garsonieră nouă costă cu 7.480 de euro mai mult decât una veche, un apartament cu două camere este mai scump cu 10.285 de euro, iar în cazul apartamentelor cu trei camere, diferența ajunge la +14.025 de euro.
Această diferență vine într-un context în care prețul mediu pe metru pătrat pentru locuințele noi este de 1.884 euro, față de doar 1.697 euro/mp pentru cele vechi.
Analiza Storia arată că nu întotdeauna „nou” înseamnă „mai scump”. În orașe mari precum București, Iași sau Brașov, apartamentele din blocuri noi pot fi o alegere mai avantajoasă financiar decât cele vechi. În schimb, în orașele precum Craiova, Oradea sau Timișoara, locuințele vechi continuă să fie mai accesibile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 401 / 19552 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...