AHK România se implică în consolidarea legăturilor dintre România, Germania şi Republica Moldova
03 Decembrie 2024
AgerpresForumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.
Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat să sprijine orice investitor şi este gata să ofere asistenţă completă celor interesaţi să contribuie la creşterea economică a ţării, a transmis premierul Dorin Recean, companiilor româneşti, moldoveneşti şi germane, prezente la Chişinău pentru extinderea cooperării şi parteneriatele de afaceri, cu ocazia unei delegaţii de afaceri organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu agenţia Invest Moldova.
Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.
Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.
"Prin delegaţia de afaceri şi prin numeroasele evenimente organizate în timpul vizitei, am construit încă o dată punţi de legătură pentru a aduce împreună comunităţile de afaceri din România, Germania şi Republica Moldova. Acest lucru creează relaţii de afaceri valoroase care, în cele din urmă, aduc creştere economică şi prosperitate. Invităm companiile moldoveneşti să devină membre ale AHK România şi să facă astfel parte dintr-o comunitate economică trilaterală puternică", arată sursa citată.
Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat în cadrul întâlnirii regionale a membrilor AHK România, că ţara sa are o resursă valoroasă - oamenii talentaţi - care sprijină dezvoltarea şi inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologia informaţiei, divertismentul digital, electronica, produsele farmaceutice sau energia. El a subliniat, în context, necesitatea investiţiilor de capital pe termen lung pentru a dezvolta în continuare aceste industrii.
În acelaşi timp, prin programe de învăţământ profesional dual, inspirate din modelul german, viitorii profesionişti sunt bine pregătiţi pentru a contribui la creşterea economică şi pentru a atrage noi investiţii.
"Ţara noastră are un potenţial enorm de dezvoltare: avem talent, inovaţie şi un mediu favorabil de creştere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil şi să investiţi aici, în Moldova", a declarat Recean, citat în comunicat.
Unul dintre subiectele discutate la întâlnire a fost securitatea, ce va fi sporită prin diverse proiecte, iar directorul general al Siemens, Petru Ruşeţ a subliniat că Siemens Energy intenţionează să se implice mai mult în Universitatea Tehnică din Moldova.
Un alt subiect discutat a fost ajutorul de stat, care va fi alocat în domenii-cheie precum materialele de construcţii, industrializarea agriculturii şi produsele farmaceutice. Finanţarea este deja alocată, iar schema de ajutor de stat EU Compliance va fi lansată anul viitor.
Petru Ruşeţ a mai spus că lanţurile de aprovizionare sunt în prezent suprasolicitate, ceea ce ridică probleme în ceea ce priveşte capacitatea de distribuţie şi calitatea anumitor produse sau materii prime. Cu toate acestea, Moldova şi România aduc pe piaţă produse de înaltă calitate, ceea ce înseamnă o oportunitate.
Pregătirea pentru reconstrucţia Ucrainei este văzută, de asemenea, ca o oportunitate semnificativă atât pentru Moldova, cât şi pentru România, precizează AHK România.
Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.
Viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova, Alaiba Dumitru, a anunţat că guvernul său susţine investiţiile printr-un sistem de taxare favorabil IMM-urilor sau prin ajutorul de stat în domenii ca textile, auto, materiale de construcţie etc. El a menţionat şi avantajul intrării Republicii Moldova pe noi pieţe, datorită statutului său de ţară candidată la Uniunea Europeană: "A investi astăzi în Moldova înseamnă a investi într-un viitor stat membru al UE. Nu este doar o oportunitate, ci o şansă strategică de a beneficia de avantajele pe termen lung ale unei pieţe aflate în transformare accelerată".
Programul delegaţiei a mai inclus întâlniri cu partenerii de la Invest Moldova Agency, vizite la Primăria municipiului Chişinău şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Energiei, la unele companii locale, precum şi evenimente de networking şi întâlniri B2B între oameni de afaceri din România, Moldova şi Germania.
Au participat companii germane şi româneşti interesate de piaţa din Republica Moldova, din diverse sectoare de activitate: energie, prelucrarea metalelor şi inginerie mecanică, utilaje agricole, inginerie electrică, întreţinerea şi mentenanţa clădirilor, transport de mărfuri şi producţia de băuturi. România şi Germania sunt printre cei mai importanţi investitori din Republica Moldova. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi al Digitalizării în Republica Moldova, în prezent, activează 1.600 de întreprinderi cu capital românesc şi 426 de întreprinderi cu capital german.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 155 / 18244 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...