
Virgil Popescu spune că fondurile europene vor stimula proiectele din domeniul energiilor regenerabile
14 Ianuarie 2022
AgerpresVirgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
Schemele de suport lansate de Uniunea Europeană vor declanşa o explozie a proiectelor de energie regenerabilă în România, pentru a înlocui termocentralele pe cărbune şi a o ajuta să îşi îndeplinească obiectivele climatice, a declarat vineri, într-un interviu acordat Reuters, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.
Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.
România va utiliza o primă tranşă, de 460 milioane de euro, din fondurile de la UE pentru a acoperi până la 50% din cheltuieile de capital necesare pentru a finanţa proiectele câştigătoare la licitaţia lansată în luna martie 2020, pentru a furniza 950 de Megawaţi de energie regenerabilă.
"Mă aştept ca multe companii să aplice, inclusiv consumatori industriali care vor utiliza energia pentru consumul lor propriu", a spus Virgil Popescu. "Avantajele sunt duble: costurile lor cu energia se reduc, iar cererea din reţea şi preţurile scad", a adăugat ministrul Energiei.
Pe lângă sectorul energetic, Virgil Popescu se aşteaptă ca şi o serie de mari consumatori industriali, precum constructorii auto Dacia şi Ford România, să fie şi ei eligibili pentru a depune proiecte de energie regenerabilă.
Începând din 2023, România şi-a fixat ca ţintă introducerea unei scheme de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) în ideea de garanta un preţ minim de vânzare a electricităţii şi a înlocui fosta schemă bazată pe certificate verzi.
"Acum că introducem scheme de suport, sunt convins că va avea loc o explozie a dezvoltării energiei regenerabile", a spus Virgil Popescu, adăugând că schemele de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) vor fi utilizate de asemenea pentru finanţarea energiilor convenţionale, precum energia nucleară.
România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032 şi să apeleze la gaze nucleare, energie nucleară şi energii regenerabile. Până în 2026 urmează să restructureze CE Oltenia şi să înlocuiască vechile sale capacităţi pe lignit cu 750 de Megawaţi de capacităţii fotovoltaice şi 450 de Megawaţi de capacităţi pe gaze naturale.
Ministrul Energiei a mai spus că producătorul Nuclearelectrica ar trebui să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, până în 2030, respectiv 2031.
Anul trecut oficialii români şi americani au semnat un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la Cernavodă, într-un proiect condus de o firmă americană. De asemenea, România ar putea construi reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5251 / 9778 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...