ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Obligații noi privind accesibilitatea: cum afectează Legea 232 ̸ 2022 operatorii economici începând cu 28 iunie 2025?

07 Iulie 2025   |   Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Corina Roman (Partner) și Cristina Stoica (Associate) - Baciu Partners

Obligații noi privind accesibilitatea: cum afectează Legea 232/2022 operatorii economici începând cu 28 iunie 2025?

 
 

Operatorii economici care furnizează produse sau servicii pe teritoriul Uniunii Europene în sectoare precum retail, financiar-bancar, telecomunicații, servicii mass-media audiovizuale, comerț electronic și transport, vor trebui să să respecte cerințele de accesibilitate impuse de legislația națională care transpune Directiva (UE) 2019/882 (Directiva EAA), pentru acele produse și/sau servicii care intră sub incidența noilor reglementări aplicabile de la 28 iunie 2025. Transpusă în legislația națională prin Legea nr. 232/2022, Directiva EAA are drept scop principal facilitarea comerțului transfrontalier și asigurarea unui acces uniform la produse și servicii pentru persoanele cu dizabilități prin eliminarea barierei cerințelor divergente de accesibilitate la nivelul statelor membre.

În contextul în care, potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană o persoană din patru se confruntă cu dizabilități (în România, procentul ajunge la 30,6%), noile măsuri reprezintă un pas necesar și de mult așteptat spre egalitatea de șanse.

A.     Produse și servicii vizate de cerințele pe parte de accesibilitate

Legea nr. 232/2022 și Directiva EAA impun cerințe de accesibilitate pentru o gamă largă de bunuri și servicii, ce sunt introduse pe piață, respectiv furnizate după data de 28 iunie 2025, printre care:

·                     Produse: sisteme de hardware și software destinate consumatorilor, telefoane mobile, tablete, computere, echipamente TV, bancomate, terminale de plată pentru autoservire, e-reader-e, cărți electronice, automate de bilete și de check-in.

·                     Servicii: servicii de comunicații electronice (telefonie, internet, cablu), cu excepția serviciilor de transmitere folosite pentru furnizarea de servicii între dispozitive (cum sunt cele de tipul machine-to-machine); servicii care oferă acces la servicii mass-media audiovizuale; servicii bancare destinate consumatorilor; servicii de comerț electronic; elemente ale serviciilor de transport aerian, feroviar, maritim și cu autobuzul destinate consumatorilor.

Potrivit legii, conținutul media cu dimensiune temporală preînregistrat și publicat pe website-uri și în aplicații mobile înainte de 28 iunie 2025, precum și formatele de fișiere aferente activităților de birou lansate înainte de aceeași dată sunt excluse de la aplicare.

De asemenea, sunt excluse de la cerințele de accesibilitate (i) hărțile și serviciile de cartografiere online pentru care informațiile esențiale sunt deja furnizate într-un format digital accesibil, (ii) conținutul elaborat de terți pe website-uri și aplicații mobile, atât timp cât acesta nu este finanțat, elaborat ori controlat de operatorul economic în cauză și (iii) conținutul site-urilor și aplicațiilor mobile ce pot fi calificate drept arhive.

Totodată, pentru cazurile în care conformitatea la măsurile de accesibilitate ar impune modificări semnificative ale produsului sau serviciului care ar duce la modificarea fundamentală a naturii de bază a acestuia, precum și în situațiile în care, pentru a se conforma, s-ar impune o sarcină disproporționată operatorilor economici, cerințele de accesibilitate prevăzute de lege sunt exceptate. Cu toate acestea, operatorii economici trebuie să efectueze o evaluare și să demonstreze pe baza criteriilor prevăzute de lege cum se impune o sarcină disproporționată și să păstreze rezultatele evaluării pentru o perioadă de cinci ani.

Trebuie menționat însă, că în cazurile în care operatorii economici beneficiază de finanțare din surse publice sau private, altele decât sursele proprii, pentru îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate, aceștia nu pot invoca că ar suporta o sarcină disproporționată pentru a fi exceptați.

Microîntreprinderile care oferă servicii (care, în vederea aplicării acestei legi, sunt definite ca întreprinderile care au sub 10 angajați și a căror cifră de afaceri anuală nu depășește 2 milioane euro sau al căror total al bilanțului anual nu depășește 2 milioane euro) sunt scutite de la obligația de a respecta cerințele de accesibilitate, însă legiuitorul a prevăzut că în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 232/2022 se vor adopta ghiduri, instrumente și alte materiale informative pentru punerea în aplicare a legii de către microîntreprinderi cu consultarea prealabilă a acestora din urmă.

B.      Obligațiile operatorilor economici vizați de Legea 232/2022

În concret, începând cu 28 iunie 2025, operatorii economici care intră sub incidența Legii 232/2022 trebuie să se asigure că produsele și serviciile puse la dispoziția consumatorilor pot fi folosite și de către persoanele cu dizabilități. Legea 232/2022 oferă în anexele 1, 2 și 3 cerințele de accesibilitate și exemple de conformitate, însă nici Legea 232/2022 și nici Directiva EAA nu oferă indicații tehnice despre cum sunt implementate aceste măsuri.

Sarcinile și răspunderea operatorilor economici se distribuie în funcție de poziția din lanțul de distribuție pe care o ocupă și se împarte între producătorul, reprezentantul autorizat, importatorul și distribuitorul produselor vizate. Astfel, pe lângă conformarea produselor la măsurile de accesibilitate impuse de Lege, aceștia sunt obligați: să întocmească / verifice întocmirea documentației tehnice, să efectueze/verifice efectuarea procedurii de evaluare a conformității, a declarației de conformitate UE, să aplice / verifice aplicarea marcajului CE pe produs, să implementeze proceduri care să garanteze conformitatea permanentă a producției, să indice / verifice mențiunile obligatorii pe ambalaj, să ia toate măsurile corective necesare pentru a readuce produsul în stare de conformitate sau să îl retragă, să informeze și să colaboreze cu autoritățile competente.

În ceea ce privește serviciile vizate de Legea 232/2022, pe lângă obligația de a proiecta și furniza servicii doar în conformitate cu cerințele pe parte de accesibilitate, furnizorii au și obligația de a pregăti declarații de informare a consumatorilor despre serviciile care respectă cerințele de accesibilitate, de a descrie și a explica modul în care serviciile respectă cerințele de accesibilitate aplicabile, de a lua măsuri corrective în caz de neconformitate și de a colabora permanent cu competente.

Autoritățile cu atribuții de supraveghere, deci, implicit și de control, în România sunt: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Consiliul Național al Audiovizualului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Consiliul Concurenței. Aceste autorități sunt competente în funcție de natura produsului și/sau serviciului vizat de Legea 232/2022. Printre atribuțiile acestora se numără controlul conformității, monitorizarea plângerilor sau a rapoartelor privind neconformitățile, verificarea evaluărilor efectuate de operatorii economici, implementarea măsurilor corective, iar în caz de neconformare, dispunerea măsurii de retragere fără întârziere a produsului de pe piață; de asemenea, autoritățile competente vor avea obligația de a informa Comisia și celelalte state membre în cazul în care constată că neconformitatea nu se limitează la teritoriul national.

Pentru a asigura un grad mai ridicat de conformitate, dar și pentru a oferi un acces mai facil al tuturor persoanelor cu dizabilități la remedii legale, legiuitorul a instituit o gamă largă de persoane care pot apela la instanțele judecătorești sau autorități în legătură cu nerespectarea condițiilor de accesibilitate, aceste persoane incluzând consumatorii, organismele publice, asociațiile, organizațiile sau entitățile juridice private, în numele sau în sprijinul unui reclamant, cu acordul acestuia din urmă.

În caz de nerespectare a obligațiilor legale privind accesibilitatea, se pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 2.500 lei – 15.000 lei pentru operatorii economici implicați, cuantumul amenzilor variind în funcție de încălcare. Însă, ce e foarte important de semnalat este că, pe lângă acestea, autoritățile competente pot aplica măsuri completementare constând în retragerea sau rechemarea produsului; suspendarea activității; suspendarea sau retragerea avizului, acordului sau autorizației de exercitare a activității pe perioada practicii neconforme. Autoritățile competente vor informa fără întârziere Comisia Europeană despre aplicarea sancțiunile applicate și măsurile complementare propuse.

C.      Calendar final de implementare a cerințelor de accesibilitate

Produsele introduse pe piață după data de 28 iunie 2025, precum și serviciile furnizate consumatorilor după aceeași dată, care intră în categoria produselor sau serviciilor vizate de Legea 232/2022, vor trebui să respecte cerințele de accesibilitate.

Totuși, cel mai probabil pentru a se limita impactul asupra mediului înconjurător, dar și efectele financiare ale cerințelor de accesibilitate și pentru a oferi șansa de a amortiza cât mai mult investițiile deja realizate, legiuitorul a instituit o perioadă de tranziție între 28 iunie 2025 – 28 iunie 2030 pentru furnizorii de servicii, care își vor putea utiliza în continuare produsele pe care le-au folosit pentru a furniza servicii similare înainte de data de 28 iunie 2025.

De asemenea, tot ca o perioadă de grație, terminalele pentru autoservire folosite înainte de 28 iunie 2025 de prestatorii de servicii cărora le sunt incidente cerințele de accesibilitate, vor putea fi utilizate și după această dată pentru servicii similare, fără însă a se depăși un termen de 20 de ani de la intrarea lor în uz.

În același scop, contractele de furnizare de servicii vizate de cerințele de accesibilitate, care au fost încheiate înainte de 28 iunie 2025, își pot păstra valabilitatea fără modificări cel mult până la data de 28 iunie 2030.

D.     Cadrul legislativ european complementar

Adoptarea Directivei EAA confirmă angajamentul constant al Uniunii Europene de a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la produse și servicii și de a facilita incluziunea acestora în viața socială și economică, corelându-se cu o serie de alte acte normative la adoptate nivelul Uniunii pe parte de cerințe de accesilibitate pentru:

·         website-urile și aplicațiile mobile din sectorul public – Directiva 2016/2102/UE;

·         achiziții publice - Directiva 2014/24/UE);

·         telecomunicații, mass-media și tehnologia informațiilor - Directiva 2018/1972/UE;

·         serviciile mass-media audiovizuale - Directiva 2018/1808/UE;

·         transport public - Pachetul privind mobilitatea pasagerilor;

·         transport feroviar - Regulamentul (UE) nr. 2021/782 și Regulamentul (UE) nr. 1300/2014 al Comisiei;

·         transportul persoanelor cu autobuzul / autocarul - Regulamentul (UE) nr. 181/2011;

·         transportul utilizând servicii aeriene - Regulamentul (UE) nr. 1107/2006;

·         transportul naval, pe mare și căi navigabile interioare - Directiva 2009/45/CE și Regulamentul (UE) nr. 1177/2010;

·         piața unică a serviciilor digitale - Regulamentul (UE) 2022/2065 – Digital Services Act prin care se solicită instituirea unui cod de conduită care sa faciliteze accesibilitatea platformelor online și a motoarelor de căutare foarte mari;

·         tranzacții electronice pe piața internă - Regulamentul (UE) nr. 910/2014;

·         accesul la justie al victimelor cu dizabilități - Directiva 2012/29/UE;

·         standarde europene privind cerințele de accesibilitate pentru produsele și serviciile TIC - EN 301 549;

·         standarde europene de utilizare a mediului construit - Standardul EN 17210:2021;

·         standard European de accesibilitate Design for ALL - Standardul 17161:2019.

În concluzie, principalele obiective ale Directivei EAA constau în asigurarea unei accesibilități crescute și mai uniforme pentru persoanele cu dizabilități, precum și în instituirea unui cadru legislativ care să armonizeze pentru operatorii economici vizați cerințele pe parte de accesibilitate, cu eliminarea barierelor la introducerea produselor sau serviciilor pe piețele statelor membre și asigurarea unor costuri cu asigurarea accesibilității comparabile pentru companiile prezente la nivel de UE.

Printre avantajele pentru persoanele cu dizabilități se numără: accesul pe piața Uniunii la diverse produse și servicii de larg consum, la prețuri competitive; favorizarea incluziunii persoanelor cu dizabilități prin reducerea barierelor de acces; creșterea oportunităților profesionale în domenii specializate în accesibilitate; acces îmbunătățit la mobilitate și activități cotidiene; oportunități extinse de acces online la informații, comunicații, educație și angajare.

Printre avantajele pentru operatorii economici se numără: accesul facil la piața unică europeană prin implementarea unui sistem unic de măsuri, cu eliminarea cheltuielilor de adaptare la cerințele divergente din statele membre; predictibilitate juridică crescută, alocarea mai eficientă a resurselor; acces sporit la piața persoanelor cu dizabilități și stimularea vânzărilor; concurență diversificată și stimularea inovației.

Deși prevederile Legii nr. 232/2022 nu sunt încă pe deplin clarificate și vor necesita interpretări detaliate, procesul de implementare constituie pentru operatorii economici vizați nu doar o obligație legală, ci și o oportunitate de creștere a afacerii și de consolidare a reputației prin adoptarea unor practici sustenabile de responsabilitate socială.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9 / 9735
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...