
Iulian Iancu, propus vicepremier pe probleme economice: Atacurile la adresa mea vin din direcția și în beneficiul Gazprom și al propagandei ruse
30 August 2019
MEDIAFAXPreședintele Comisiei pentru energie a Camerei Deputaților a precizat că cei care l-au atacat în spațiul public au avut aceleași atitudini în perioada dezbaterii Legii offshore, numindu-i pe aceștia „specialiști în manipulare și fake news”.
Iulian Iancu, propus ca vicepremier pe probleme economice, a dat replică celor care au făcut declarații false la adresa sa, precizând că toată activitatea sa ca deputat a fost una transparentă. El a spus că atacurile asupra sa vin din direcția și în beneficiul Gazprom și al propagandei ruse.
„Mulțumesc tuturor acelora care mi-au transmis încrederea și susținerea lor în această perioadă. În aceste zile am parcurs cu atenție atât opiniile în favoarea numirii mele în Guvernul României, cât și pe cele contra”,a scris Iulian Iancu, pe Facebook.
Președintele Comisiei pentru energie a Camerei Deputaților a precizat că cei care l-au atacat în spațiul public au avut aceleași atitudini în perioada dezbaterii Legii offshore, numindu-i pe aceștia „specialiști în manipulare și fake news”.
„Mulțumesc tuturor acelora care mi-au transmis încrederea și susținerea lor în această perioadă. În aceste zile am parcurs cu atenție atât opiniile în favoarea numirii mele în Guvernul României, cât și pe cele contra”,a scris Iulian Iancu, pe Facebook.
Președintele Comisiei pentru energie a Camerei Deputaților a precizat că cei care l-au atacat în spațiul public au avut aceleași atitudini în perioada dezbaterii Legii offshore, numindu-i pe aceștia „specialiști în manipulare și fake news”.
Redăm integral postarea lui Iulian Iancu, de joi pe Facebook:
„Doresc să le răspund acelora care au făcut declarații false și denigratoare în spațiul public la adresa mea și/sau la adresa activității mele (în majoritate covârșitoare, aceeași care au avut atitudini identice în perioada de dezbatere a Legii offshore, specialiști în manipulare și fake news):
1. Toate demersurile care stau la baza activității mele au fost în conformitate cu jurământul de parlamentar, pe care l-am depus cu mâna pe Biblie și pe Constituția României;
2. Toată activitatea mea a fost desfășurată în mod transparent (în marea majoritate a cazurilor chiar în prezența presei), constituțional, iar deciziile au fost întotdeauna luate prin vot în mod democratic.
Mai mult decât atât, dezbaterile cele mai importante precum cele legate de Comisiile de anchetă (Sterling, Băieții deștepți din energie, Formarea prețurilor în energie), dar și cele referitoare la legile cu impact economico-social foarte mare (Legea Energiei Regenerabile, Legea Energiei Electrice, Legea offshore, Legea minelor, Legea petrolului, Legea turismului, Legea Concurenței, Legea eficienței energetice, Legea BRUA, etc.) au fost dezbătute în mod public.
Toate aceste legi și în mod special cele referitoare la exploatarea, comercializarea și utilizarea resurselor minerale și materiilor prime ale României (în special gazele naturale) s-au desfășurat având în vedere interesul României și doar al României. Subliniez acest lucru, pentru că lupta a fost inegală: la lobby-ul celor direct interesați s-au aliniat și parlamentari* și chiar grupuri politice* care au pledat în defavoarea intereselor țării noastre, de multe ori sub acoperirea manipulării, diversiunii și a interpretării subiective date de ei legislației Europene și a ”piețelor libere”.
3. Am convingerea că atacurile la adresa mea vin chiar din direcția și în beneficiul Gazprom și al propagandei ruse, care vrea cu orice preț ca România să își mărească dependența de gazul rusesc, acțiunile mele împiedicând sistematic acest lucru. Pe această cale, vreau să le reamintesc tuturor acelora care aduc în spațiul public acuze lipsite de acoperire că unii dintre cei care au utilizat aceste manevre în trecut au pierdut în instanță din cauza faptului că nu există nici urmă de adevăr în afirmațiile lor.
Activitatea mea a fost mereu una de echipă, iar deciziile au fost în final ale Parlamentului României și nu ale mele personal.
4. Cred cu tărie că parteneriatele strategice cu țările occidentale reprezintă cheia pentru evoluția sănătoasă a țării noastre. Spre deosebire de cei care mă acuză, am luptat și voi continua să lupt ca România să fie tratată cu demnitate și respectul cuvenit. Voi rămâne consecvent crediței și convingerilor mele în toate acțiunile pe care le voi întreprinde și de acum înainte, indiferent de riscuri și calitatea publică pe care o voi avea.
*Acestora vreau să le amintesc următoarele articole din Tratatul Uniunii Europene:
”- Art. 4, alin.(2) – Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor fundamentale politice și constituționale, inclusiv în ceea ce privește autonomia locală și regională. Aceasta respectă funcțiile esențiale ale statului și, în special, pe cele care au ca obiect asigurarea integrității sale teritoriale, menținerea ordinii publice și apărarea securității naționale. În special, securitatea națională rămâne responsabilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.” (securitatea energetică este o componentă cheie a securității naționale)
și
”Art. 107, alin.(3), lit.b) - (3) Pot fi considerate compatibile cu piața internă:
(b) ajutoarele destinate să promoveze realizarea unui proiect important de interes european comun sau să remedieze perturbări grave ale economiei unui stat membru;”
Nu numai că avem dreptul, dar suntem obligați conform Tratatului să ne batem pentru a elimina orice perturbare gravă care ar putea afecta economia României, cât și securitatea națională”, conform postării lui Iulian Iancu, pe rețeaua de socializare.
Iulian Iancu a fost propus de PSD pentru portofoliul vicepremier pe probleme economice, însă președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.
Șeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și solicită declanșarea procedurii în acest sens.
În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susține că există soluții constituționale pentru a nu intra într-o criză profundă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9677 / 9778 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...