ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Capitalul de lucru devine tot mai greu de gestionat pe fondul presiunii inflaționiste și dezechilibrelor în lanțurile de aprovizionare

21 Noiembrie 2022   |   Andreea Bocioacă, Director PwC România

Deși ratele capitalului de lucru prezentate în cele mai recente situații financiare anuale ale companiilor arată semne de redresare, dacă sunt analizate în profunzime, încă există tendințe îngrijorătoare și oportunități neexplorate de a mări eficiența capitalului.

 
 
Organizațiile trebuie să se concentreze tot mai mult pe gestionarea fluxului de numerar, precum și pe optimizarea capitalului de lucru, pe măsură ce presiunea asupra lichidităților crește ca urmare a intensificării turbulențelor economice și a scumpirii creditelor, reiese din cea mai recentă ediție a studiului PwC Working Capital Study.

Din analiza realizată pe baza situațiilor financiare ale celor mai mari 18.000 de companii la nivel global reiese o oarecare stabilitate a ratelor generale ale capitalului de lucru și o recuperare continuă față de nivelurile atinse în timpul pandemiei, când atât capitalul de lucru, cât și lanțurile de aprovizionare au reacționat lent la șocurile externe. Totuși, provocările economice și geopolitice actuale vor pondera performanțele capitalul de lucru net.


Deși ratele capitalului de lucru prezentate în cele mai recente situații financiare anuale ale companiilor arată semne de redresare, dacă sunt analizate în profunzime, încă există tendințe îngrijorătoare și oportunități neexplorate de a mări eficiența capitalului. De altfel, este foarte probabil ca, în prezent, în bilanțurile companiilor să existe un exces de capital de lucru în valoare de 1,49 trilioane de euro, bani care ar putea fi folosiți în alt scop, mai productiv.  .

Din ce în ce mai multe companii adoptă o abordare preventivă pentru a-și consolida reziliența, lucru ce ar putea avea un impact negativ asupra capitalului de lucru. Performanțele trimestriale arată că, de fapt, există o tendință de creștere constantă a capitalului nominal, lucru ce își are originea în șocul produs la începutul anului 2020. Așadar, companiile au nevoie de mai multe lichidități pentru a-și continua activitatea.

Principala sursă de îmbunătățire a capitalului de lucru pare să fie gestionarea mai atentă a creanțelor clienților, măsură adoptată în timpul pandemiei, când presiunea asupra plăților și recuperării banilor a crescut. Însă performanța stocurilor a rămas la fel, cel mai probabil din cauza faptului că schimbările continue în lanțurile de aprovizionare duc, pe de o parte, la penuria unor materii prime, și, pe de altă parte, la stocuri în exces pentru alte materiale.

Menținerea unui nivel sănătos al nivelului capitalului de lucru va deveni un aspect crucial în contextul în care companiile se confruntă cu o creștere economică lentă și presiunea costurilor în continuă creștere. De asemenea, incertitudinea pe planul lanțurilor de aprovizionare va face acest lucru și mai important, dar și mai complex în același timp.

Restrângerea creditării crește nevoia de a optimiza capitalul de lucru

Ratele dobânzilor sunt din ce în ce mai mari în majoritatea statelor, lucru care va determina finanțări și capital de lucru mai costisitoare, cu impact asupra costului capitalului, dar și asupra disponibilității lichidităților.

Primele semne de avertizare pot fi observate în piețele de împrumuturi și de obligațiuni cu randament ridicat, în care noile emisiuni au scăzut semnificativ și costurile au crescut. Încă nu putem discuta despre o criză de lichiditate având în vedere că piața bancară continuă să fie sursa principală de finanțare, însă băncile au devenit din ce în ce mai selective atunci când vine vorba despre alegerea clienților cărora le acordă împrumuturi.

Trei tendințe care pot afecta capitalul de lucru net în următorii ani

Pe măsură ce lumea se confruntă cu consecințele pandemiei, tensiunile politice accentuale și inflația în creștere, observăm trei tendințe macroeconomice care pot afecta performanța capitalului de lucru net în următorii ani:

Creșterea economică lentă. În timp ce economiile dezvoltate s-au întors la nivelurile de producție pe care le aveau înainte de pandemie, în 2022 creșterea economică va rămâne, cel mai probabil, scăzută. Din perspectiva capitalului de lucru, acest lucru înseamnă că viitoarele angajamente sau investiții în stocuri trebuie să fie evaluate foarte bine, iar plățile trebuie monitorizate îndeaproape. Acest lucru este esențial pentru evitarea expunerii inutile a capitalului de lucru.

Presiunea inflaționistă ar putea continua pentru cel puțin încă doi ani. Presiunile inflaționiste continuă să se intensifice în urma invaziei ruse în Ucraina: prețurile la energie și alimente, care au fost cele mai afectate de război, au crescut la un nivel fără precedent. De asemenea, creșterea prețurilor materialelor, precum și provocările continue în lanțul de aprovizionare ar putea avea un efect secundar asupra capacității de a menține un nivel optim al stocurilor. Acest lucru ar determina creșterea gradului de vulnerabilitate în eventualitatea unor viitoare lipsuri în aprovizionare și fluctuații de preț. În consecință, se observă o tendință de achiziție în avans a stocurilor și o creștere speculativă pentru o protecție sporită de potențialele viitoare creșteri ale prețurilor. Totuși, toate aceste lucruri ar putea aduce presiune în plus capitalului de lucru, o scădere în lichiditate, precum și o creștere a riscului de îmbătrânire a stocurilor în viitor.

Creșterile suplimentare ale dobânzilor contribuie la costuri de finanțare mai mari. Băncile centrale din întreaga lume au continuat să își înăsprească politicile monetare și să își retragă politicile de relaxare cantitativă. De asemenea, ratele bancare și ratele prognozate au crescut brusc ca răspuns la inflația record. Acest lucru înseamnă că împrumuturile și, prin urmare, capitalul de lucru, au un preț mai mare.

Capitalul de lucru este un factor cheie pentru capitalul din ecuația rentabilității capitalului investit (ROIC). În mod interesant, toate sectoarele care au suferit o scădere a ROIC au înregistrat și o creștere a zilelor alocate capitalului de lucru net, ceea ce indică faptul că randamentele ar putea fi crescute și ar putea crea valoare pentru corporații prin gestionarea mai bună a capitalului de lucru.

În concluzie, companiile trebuie să evalueze cu atenție sporită atât nivelul actual al capitalului de lucru, cât și achizițiile prognozate pe termen mediu și lung pentru a putea face față incertitudinilor în ceea ce privește evoluția macroeconomică.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 3225 / 9757
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
    Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...