ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pîslaru: Proiecte din PNRR de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026

15 Iulie 2025   |   Agerpres

Acesta a susţinut o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), după o întâlnire cu directorul general al Comisiei Europene, şi cu Comitetul Interministerial de Coordonare al PNRR.

 
 
Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, a declarat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Dragoş Pîslaru.

"În acest moment suntem într-o situaţie în care proiecte de cam 6,3 miliarde de euro sunt, din perspectiva analizelor tehnice, proiecte care nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026 sau care nu îndeplinesc procedurile. Deja avem o diferenţă, de la 15 miliarde minus 6,3, adică 8,7 miliarde euro care ar rămâne în PNRR, la care se adaugă un pachet de măsuri legate de rezilienţă", a precizat Dragoş Pîslaru.

Acesta a susţinut o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), după o întâlnire cu directorul general al Comisiei Europene, şi cu Comitetul Interministerial de Coordonare al PNRR.

Ministrul a precizat că măsurile legate de rezilienţă se referă, în principal, la proiecte privind medicina de urgenţă pe care MAI le-a propus pentru a fi integrate într-un pachet adiţional de 540 de milioane euro.

"Şi poate un proiect nou, vital, este proiectul de instrumente financiare, unde discutăm de o injecţie potenţială cu Banca pentru Investiţii şi Dezvoltare. Deocamdată nu putem estima suma despre care discutăm pentru că sunt nişte proceduri, printre care procedura de verificare a băncii, dar în orice caz, pot confirma că discuţiile sunt demarate şi că vom avea instrumente financiare, evident, dacă îndeplinim toată partea procedurală", a menţionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit acestuia, luni, în şedinţa de guvern, a fost agreat între miniştrii coordonatori pe investiţii un pachet de 2,54 miliarde de euro în câteva domenii cheie.

"Avem confirmarea faptului că România nu va pierde niciun euro din componenta non-rambursabilă. Acest lucru a fost revalidat şi la Bruxelles săptămâna trecută şi revalidat inclusiv în discuţiile pe care le-am avut acum, când delegaţia Comisiei Europene a venit în România. O să avem doar nişte mici ajustări, dar nu există în acest moment vreun risc să avem proiecte care să nu poată fi îndeplinite până în august 2026 pe toată componenta nerambursabilă", a afirmat Pîslaru.

Fără a intra în detalii, ministrul s-a referit la investiţii pe componenta nerambursabilă în domenii precum "şcolile verzi", infrastructura universitară, transformarea digitală a administraţiei publice centrale, energie, "hidrogen verde", producţia de baterii etc., unde proiecte inovative au avut întârzieri şi la care parţial s-a renunţat, dar care au fost repuse pe masa negocierilor.

De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a mai referit şi la proiectele de mediu, cum ar fi cele legate de sistemele apă-canal, împăduririle adiţionale, sau la cele ale Ministerului Sănătăţii privind centrele comunitare integrate, cabinetele de planificare familială şi de recuperare, la cele cinci spitale agreate şi de Comisia Europeană ce ar putea fi finalizate până în august 2026, la care s-ar mai putea adăuga încă şapte unităţi spitaliceşti.

Pîslaru a precizat că, în discuţia cu reprezentanţii Comisiei Europene, ministerele de linie au adus argumentele pentru care aceste investiţii sunt fezabile.

Săptămâna viitoare ar putea avea loc ultimele discuţii tehnice cu Comisia Europeană cu privire la PNRR "pe cele două componente, de grant şi de împrumut", ministrul susţinând că este foarte importantă simplificarea jaloanelor şi a ţintelor din PNRR.

"Planul nostru (PNRR - n. red.) a fost unul dintre cele mai stufoase, cu peste 500 de jaloane şi ţinte. În acest moment mai sunt vreo 378 şi discutăm de o reducere semnificativă a ţintelor intermediare, simplificare a descrierilor, lucruri care sunt în linie de altfel. Din perspectiva calendarului, a rămas în continuare în picioare ca până la sfârşitul lunii iulie să trimitem un 'cover' neutru cu privire la forma revizuită a PNRR, astfel încât să ne încadrăm în termen până la sfârşitul anului şi se putem primi suma aferentă cererii de plată IV, la care deja vom lucra imediat după terminarea discuţiilor, în luna iulie", a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, România trebuie să-şi recâştige încrederea partenerului european.

"Cea mai importantă constatare este resetarea modului în care Comisia Europeană lucrează cu noi şi ideea aceasta de a reconstrui încrederea pentru că au fost multe lucruri pe care le-am promis şi nu s-au făcut de guvernele anterioare. Este foarte important că vom salva o parte din proiectele care erau considerate 'moarte" când a venit acest guvern. Este un proces în negociere, dar cu siguranţă vom avea o actualizare spre sfârşitul săptămânii viitoare, când deja ar trebui să ştim care este forma PNRR", a mai spus ministrul.

El a adăugat că România a arătat că are "curajul instituţional" de a recunoaşte întârzierile în implementarea PNRR sub fostele guvernări şi că o serie de proiecte nu pot fi duse până la capăt.

"Comisia Europeană nu dă 'To Do List'. Comisia Europeană nu impune lucruri. Comisia Europeană doar constată şi urmăreşte respectarea legislaţiei comunitare. În speţă, constată întârzierile avute de România, că nu am adus argumente tehnice pentru a demonstra că proiectele se mai pot fi îndeplinite până în august 2026 sau constata că au fost probleme legate de achiziţii publice sau de proceduri care fac ca, prin nerespectarea regulamentului şi a condiţiilor PNRR, proiectele să nu mai fie eligibile", a explicat ministrul.

Acesta a precizat, totodată, că Guvernul caută surse alternative de finanţare, din componenta naţională bugetară, pentru proiectele prioritare, cum ar fi segmentele de autostradă din A7 şi A8, care nu mai sunt prinse în PNRR.

"Deja am vorbit cu Ministerul de Finanţe, cu Ministerul Dezvoltării, vom avea un mecanism de prioritizare şi de găsirea surselor alternative de finanţare. Avem politica de coeziune, avem fondul de modernizare, avem Banca Europeană de Investiţii", a mai afirmat Pîslaru.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 9758
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...