
Rezolv Energy va investi până la 331 mil. € pentru construcţia fazei a 2 -a a parcului eolian VIFOR
22 Iulie 2025
BizLawyerFinanțarea pentru faza a doua este susținută în mare parte de același consorțiu de instituții de creditare care a sprijinit și faza inițială, incluzând Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group și OTP Bank, cărora li s-a alăturat Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.
Compania Rezolv Energy, sprijinită de fondul de investiții Actis, prin intermediul subsidiarei sale First Look Solutions S.R.L., anunță investiții suplimentare în valoare de până la 331 milioane euro pentru a susține construcția fazei a doua (269 MW) a parcului eolian VIFOR, aflat în județul Buzău, România. Această etapă va permite proiectului să funcționeze la capacitatea maximă de 461 MW.
Finanțarea pentru faza a doua este susținută în mare parte de același consorțiu de instituții de creditare care a sprijinit și faza inițială, incluzând Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group și OTP Bank, cărora li s-a alăturat Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.
Finanțarea pentru faza a doua este susținută în mare parte de același consorțiu de instituții de creditare care a sprijinit și faza inițială, incluzând Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group și OTP Bank, cărora li s-a alăturat Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.
Faza 2 a proiectului urmează fazei 1, aflată deja în construcție. Prima etapă presupune instalarea a 30 de turbine, fiecare cu o capacitate de 6,4 MW, însumând 192 MW și are ca termen estimat de finalizare primăvara anului 2026. Faza a doua, programată pentru fi în funcțiune începând din trimestrul IV 2027, va adăuga încă 42 de turbine, crescând capacitatea totală a proiectului la 461 MW – suficient pentru a alimenta cu energie electrică peste 700.000 de gospodării.
Odată complet operațional, VIFOR va deveni cel mai mare parc eolian construit în România în ultimii 10 ani și unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa.
Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: „Suntem încântați că am obținut această finanțare suplimentară importantă din partea unui grup de parteneri financiari internaționali de încredere. Odată cu finalizarea fazei 1, programată pentru primăvara anului 2026, acest sprijin financiar ne permite să trecem fără întreruperi la faza 2 și să ducem proiectul la capacitate maximă.”
Jaroslava Korpanec, Partener Actis și Head of Central and Eastern Europe – Energy Infrastructure, a adăugat: „Cu prima fază a proiectului VIFOR aflată deja într-un stadiu avansat de construcție, este extraordinar să vedem progrese atât de mari și în Faza 2. Această a doua fază va adăuga o dimensiune semnificativă proiectului VIFOR și îl va transforma într-unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. VIFOR reprezintă un pilon esențial al planului Rezolv Energy de a livra energie curată pentru Europa.”
Fondată în 2022 cu sprijinul Actis, unul dintre cei mai importanți investitori globali în infrastructură sustenabilă, Rezolv administrează un portofoliu de 2,3 GW de proiecte solare și eoliene în regiune. Pe lângă proiectul VIFOR, portofoliul Rezolv include Dama Solar – un proiect de 1.044 MW în vestul României, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa; Dunărea East & West – proiecte eoliene de 600 MW în județul Constanța; St. George – un parc solar de 225 MW, aflat în construcție în nord-estul Bulgariei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 8823 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...