O platforma digitală de comerţ cu produse agricole lansează în România un program de certificare a CO2
16 Decembrie 2020
AgerpresPe lângă beneficiile majore aduse mediului înconjurător, se aşteaptă ca această iniţiativă să diversifice sursele de venit ale fermierilor şi să le ridice marja de profit cu până la 70%.
Commoditrader, platforma digitală de comerţ cu produse agricole, lansează în România CommodiCarbon, un program de certificare a CO2, care încurajează şi recompensează tranziţia fermierilor spre o agricultură conservativă, informează miercuri un comunicat al dezvoltatorului acestei platforme.
Pe lângă beneficiile majore aduse mediului înconjurător, se aşteaptă ca această iniţiativă să diversifice sursele de venit ale fermierilor şi să le ridice marja de profit cu până la 70%.
Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbările climatice şi totodată, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenţă prin absorbţia de CO2 din atmosferă şi îl pot stoca în sol prin fotosinteza plantelor. Soluţia în ambele cazuri este agricultura conservativă, care se bazează pe reţinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrările minime ale solului şi rotaţia adecvată a culturilor, susţin reprezentanţii aplicaţiei.
De asemenea, încălzirea globală este determinată şi de emisiile gazelor cu efect de seră, motiv pentru care este necesar un management raţional al solului şi al culturilor agricole, "ceea ce transformă fermierii în eroii din prima linie în protejarea mediului înconjurător".
"Metodele de producţie şi de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră şi se estimează că o restructurare totală a întregii agriculturi europene poate duce la o micşorare cu 11%-23% a nivelului de GES în atmosferă", menţionează Ida Boesen, fondator Commoditrader.
Potrivit sursei citate, CommodiCarbon va permite fermierilor să planifice o conversie completă sau parţială către agricultura conservativă, prin care se captează carbonul în sol şi se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei şi cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizează în fiecare an, având în vedere că CO2 se stochează anual atunci când se implementează agricultura conservativă. În urma acestora se eliberează certificatele de carbon, care pot fi vândute mai departe organizaţiilor cu obiective climatice ambiţioase, iar fermierii sunt recompensaţi anual.
"Fiecare hectar de teren agricol are un potenţial mediu de stocare anuală de la 3 până la 7 tone de CO2, ca rezultat al implementării în totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate înregistra şi stoca amprenta de carbon a 25 de gospodării - în fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenţă în lupta climatică şi, în acelaşi timp, de a obţine sprijin financiar pentru tranziţia în sine", spune Ida Boesen.
Valoarea certificatului este estimată la 10-15 euro, însă variază în funcţie de măsurile adiţionale adoptate de fermier de la an la an, în procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte ţări europene, potenţialul României de a face agricultură conservativă este mai mare, datorită solului înalt calitativ şi climei favorabile din ţara noastră.
De asemenea, certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recoltă, care este valorificată la sfârşitul sezonului de producţie şi, la fel ca în cazul culturilor obişnuite, beneficiile încep să apară pe măsură ce se dezvoltă plantele. Pe lângă veniturile de pe urma vânzării certificatelor de carbon, se obţin şi alte câştiguri, prin diminuarea semnificativă a cheltuielilor de producţie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminuează costurile cu combustibilul, cu forţa de muncă şi cu întreţinerea utilajelor, cu până la 50%, susţin reprezentanţii aplicaţiei.
Nu în ultimul rând, reţinerea resturilor vegetale la suprafaţa solului duce la sporirea cantităţii de nutrienţi benefici şi apa înmagazinată în sol, un avantaj major considerând seceta de anul acesta, dezastruoasă pentru agricultura României, ce a condus la o scădere cu 14,5% a recoltei de cereale faţă de anul anterior, conform datelor de la Comisia Europeană.
Commoditrader a încheiat un parteneriat strategic cu Asociaţia Producătorilor de Porumb din România pentru proiectul CommodiCarbon, prin care să ofere fermierilor sprijinul şi suportul necesar în tranziţia spre o agricultură conservativă, oferindu-le consultanţă în adoptarea noilor practici agricole.
"Suntem încredinţaţi că, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor noştri, punându-le la dispoziţie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodată aliniat la exigenţele societăţii. PAC ar putea juca un rol major în recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming", a declarat Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR.
Inspiraţia pentru această iniţiativă vine din SUA, unde legătura dintre agricultura conservativă şi un comerţ activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale funcţionează excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directă şi, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzacţionării. Metoda şi algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazează pe cercetările recunoscute la nivel internaţional, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) şi modelelor dezvoltate de universităţi europene de vârf, se arată în comunicat.
Fermier şi investitor în Commoditrader, Kim Kjar Knudsen a făcut parte, în ultimii ani, din echipa Commoditrader şi a fost primul fermier care a sprijinit în mod activ dezvoltarea companiei, dar a făcut şi investiţii într-o mare fermă din România, JD Agro Cocora.
"În opinia mea, nu mai trebuie să fim 'numai' producători de alimente pentru o populaţie mondială în creştere, ci trebuie să fim, de asemenea, o piesă centrală în rezolvarea provocărilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas în această direcţie şi, ca fermieri, îl susţinem!", spune Kim Kjar Knudsen.
Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înfiinţat în 2018 de Julie Koch Fahler şi Ida Boesen şi un grup de fermieri danezi. Lansând platforma de comerţ online www.commoditrader.com, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5162 / 8494 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...