
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a depăşit 120 miliarde lei în aprilie
08 Septembrie 2021
AgerpresAstfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins noi recorduri în aprilie şi a depăşit 120 miliarde lei, după o creştere de peste 20% doar în acest an, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
Astfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.
Potrivit reprezentanţilor BVB, companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au devenit din ce în ce mai valoroase, pe măsură ce investitorii şi-au păstrat încrederea în perspectivele privind evoluţia mediului economic local.
"Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principala a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus", se menţionează în comunicat.
Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro. Aceasta valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Doar în acest an, valoarea de piaţă a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%.
"Piaţa de capital a oferit deja răspunsul la întrebarea când este cel mai bine să listezi o companie, iar răspunsul este oricând pentru ca valoarea companiei va fi data în mod transparent de cerere şi oferta, iar mecanismele pieţei permit o reevaluare constantă a oricărei afaceri. Companiile valoroase ale României primesc certificarea pieţei prin prezenţa pe bursă. Ceea ce astăzi valorează 120 de miliarde de lei pe termen lung poate valora mult mai mult. Încurajăm cât mai multe companii să se listeze pentru ca prezenţa pe bursa locală este o dovadă de sănătate economică, nu doar de mândrie naţională. Statutul de companie listată este o certificare a performanţei manageriale şi permite accesarea unor soluţii de finanţare mult mai rapide şi eficiente. Doar prin listarea cât mai multor companii la bursa românii vor putea beneficia pe deplin de succesul societăţilor la care pot deveni acţionari, nu doar clienţi. În esenţă, bursa este mai mult decât o platformă de tranzacţionare, este un mediu de dezvoltare durabilă", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, consideră că este timpul să folosim la maximum infrastructura financiară pentru că este tipul de infrastructură care conectează România la restul lumii în câteva secunde
"Creşterea reprezentativităţii companiilor listate la bursă ca procent din PIB este o prioritate pentru dezvoltarea reală a economiei româneşti. Suntem la 12% din PIB şi continuăm să creştem. În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată, există potenţial de a depăşi 20% din PIB în 2030. Acest potenţial poate fi atins doar prin dezvoltarea susţinută a pieţei locale, atât prin listările de noi companii şi creşterea interesului investitorilor pentru emitenţi, cât şi prin relansarea unei pieţe de instrumente derivate care să dinamizeze activitatea investiţională", a afirmat Tănase.
Potrivit sursei citate, noi maxime istorice au fost atinse în aprilie şi la nivelul indicilor BET şi BET-TR. În şedinţa de tranzacţionare din 28 aprilie, indicele BET a ajuns la un nivel de aproape 11.400 de puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a închis aceeaşi şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 19.200 de puncte. În primele patru luni ale anului, piaţa de capital din România a consemnat creşteri de peste 15%.
De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Pe piaţa reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 5,5 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde euro. Tot la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, lichiditatea medie/zi cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 65,4 milioane lei (13,4 milioane euro), în creştere cu 18,9% comparativ cu primele patru luni ale anului anterior.
Activitatea investiţională la BVB îşi continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020, când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Conform BVB, aceasta a fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
În septembrie 2020, România a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 13100 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...