
Statele membre UE au convenit prelungirea derogării de la normele privind sloturile orare pe aeroporturi până la primăvară
13 Octombrie 2022
AgerpresAcordul prevede măsuri temporare ca reacţie îndeosebi la pandemia de COVID-19 şi la consecinţele acesteia, precum şi la impactul asupra transportului aerian al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Pentru a se asigura că UE răspunde în mod corespunzător situaţiei actuale din domeniul transportului aerian, statele membre au ajuns miercuri la un acord privind derogarea de la obligaţiile de utilizare a sloturilor orare pe aeroporturile din UE, transmite Reuters.
Acordul prevede măsuri temporare ca reacţie îndeosebi la pandemia de COVID-19 şi la consecinţele acesteia, precum şi la impactul asupra transportului aerian al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
"Traficul aerian revine la volumele înregistrate înainte de pandemie. Noul regulament urmăreşte să asigure o revenire treptată la normalitate, în concordanţă cu această tendinţă. El va oferi mai multă certitudine aeroporturilor şi transportatorilor aerieni, va îmbunătăţi conectivitatea în întreaga Europă şi va facilita viaţa pasagerilor care utilizează transportul aerian", a declarat Jaroslav Zajicek, reprezentant permanent adjunct al Cehiei la UE.
Mandatul Consiliului confirmă calea susţinută de propunerea Comisiei, şi anume revenirea la normalitate şi, în acelaşi timp, permiterea în continuare a unui anumit grad de flexibilitate. Pentru a asigura o abordare progresivă în condiţiile de incertitudine actuale, statele membre au convenit că se va aplica în continuare o reducere generală a obligaţiei de utilizare a sloturilor orare până la rata de 75% pe durata sezonului de iarnă, care se încheie la 25 martie 2023.
În caz de nevoie urgentă, generată de o criză epidemiologică sau de război, Comisia va fi împuternicită să modifice această normă prin intermediul unor acte delegate. În plus, transportatorilor aerieni li se va permite să beneficieze de posibilitatea de a nu utiliza sloturile în cazuri justificate şi să le considere ca fiind exploatate. Pe de altă parte, transportatorii aerieni cărora li s-a interzis să zboare în spaţiul aerian al Uniunii îşi vor pierde imediat sloturile. Noul regulament se va aplica sezonului de iarnă care urmează şi până la sfârşitul sezonului de vară al anului viitor, pentru care se va aplica obligaţia-standard de utilizare a sloturilor orare la un nivel de 80%, cu excepţia cazului în care Comisia adoptă un act delegat pentru a modifica această normă din cauza perturbărilor cauzate de criză.
Acordul de miercuri al reprezentanţilor statelor membre ale UE (Coreper), în concordanţă cu poziţia Parlamentului European adoptată la 6 octombrie, pregăteşte terenul pentru o adoptare urgentă a noului regulament. Se preconizează adoptarea actului legislativ de către Consiliu la 17 octombrie 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7629 / 18935 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...