ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj INSCOP: PSD - 30,2%, AUR - 21,4%, PNL - 13,2%, USR 12,7% din intenţiile de vot

23 Octombrie 2024   |   Agerpres

Datele au fost culese în perioada 11 - 18 octombrie 2024, prin interviu prin intermediul chestionarului, în metoda CATI (interviuri telefonice).

 
 
PSD se află pe primul loc în intenţia de vot pentru alegerile parlamentare cu 30,2%, urmat de AUR cu 21,4%, PNL cu 13,2% şi USR cu 12,7%, conform unui sondaj de opinie INSCOP, realizat în perioada 11 - 18 octombrie.

Potrivit cercetării sociologice, la alegerile parlamentare, Partidul SOS România ar obţine 8,1% din voturi, UDMR - 3,7%, REPER - 2,5%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) - 2,3%, PER - 2,1%, PMP - 1,4%, iar Forţa Dreptei - 0,6%.

De asemenea, 1,3% dintre respondenţi au indicat că ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.

În privinţa prezenţei la vot, sondajul arată că 68% dintre cei intervievaţi au declarat că se vor prezenta în mod sigur la vot, iar 10,5% că sigur nu vor merge la vot.


"Procentul de 68% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opţiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, determină o estimare de prezenţă în turul I al alegerilor prezidenţiale de 59,2%", precizează cercetarea sociologică.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85,5% din total eşantion, eroare 3,2%) un procent de 30,2% dintre alegători ar vota cu PSD, 21,4% cu AUR, 13,2% cu PNL, 12,7% cu USR, 8,1% pentru SOS România. UDMR ar obţine 3,7%, REPER - 2,5%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) - 2,3%, PER - 2,1%, PMP - 1,4%, Forţa Dreptei - 0,6%. Totodată, 1,3% spun că ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (59,2% din total eşantion, eroare 3,8 %), 31,4% dintre alegători ar vota cu PSD, 19,7% cu AUR, 12,7% cu PNL, 13% cu USR, 7,5% pentru SOS România. UDMR ar obţine 4,5%, REPER - 3,2%, PNCR (Partidul Naţional Conservator Român) - 2,3%, PER - 1,5%, PMP - 1,5%, Forţa Dreptei - 0,7%. Totodată, 1,3% spun că ar vota un independent, iar 0,7% alt partid.

Grupate pe orientări politice generale, sondajul relevă că 31,8% ar vota AUR, SOS România şi PNCR (partide cu profil radical - populist - suveranist), 30,4% cu PNL, USR, REPER, Forţa Dreptei şi PMP (partide cu profil de dreapta), iar 30,2% PSD (cu profil de stânga). Totodată, 7,6% dintre români ar opta cumulat pentru UDMR, PER, candidaţi independenţi sau alt partid.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, spune că "intenţia de vot a românilor pentru alegerile parlamentare ar putea produce un veritabil cutremur politic în condiţiile în care partidele cu profil radical, populist, suveranist (AUR, SOS România, PNCR) obţin un scor cumulat de peste 30%, triplu comparativ cu rezultatele alegerilor de acum patru ani".

"Modul în care voci din acest curent rezonează cu narativele subversive ale Rusiei ostile spaţiului euroatlantic de libertate, securitate şi dezvoltare ar putea crea dificultăţi sistemice României în cazul unei reprezentări parlamentare hipertrofiate. Mai mult, rezultatele alegerilor prezidenţiale din primul tur organizat cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare va influenţa masiv mobilizarea votanţilor fideli ai partidelor politice care vor avea candidaţi calificaţi în turul II. În acest context, intenţia de vot pentru partidele radicale, populiste, suveraniste ar putea creşte pe fondul calificării în finala prezidenţială a principalului său candidat. Dincolo de estimările actuale, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare sunt marcate de incertitudini cauzate de calendarul electoral şi de problemele legate de prezenţa la urne pe 1 decembrie", a mai susţinut acesta.

Datele au fost culese în perioada 11 - 18 octombrie 2024, prin interviu prin intermediul chestionarului, în metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat este de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1111 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...