Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare; timişenii şi constănţenii au cele mai mici rate (analiză)
23 Octombrie 2024
AgerpresClujenii plătesc cele mai mari preţuri pentru locuinţele lor şi ajung să ceară şi cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.
Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar plătesc şi cele mai mari preţuri pentru a face o achiziţie imobiliară, în timp ce constănţenii iau împrumuturi cu valori scăzute şi beneficiază de unele dintre cele mai accesibile preţuri la apartamente, relevă o analiză de specialitate.
Cei mai mulţi dintre români caută din timp consultanţă specializată pentru a se asigura că atunci când găsesc locuinţa potrivită o pot cumpăra rapid. Reducerea perioadei necesare pentru obţinerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care preţurile cresc constant, iar numărul proprietăţilor disponibile este tot mai scăzut, arată datele Imobiliare.ro Finance, care a realizat o analiză internă pentru a determina comportamentul românilor care au solicitat anul acesta finanţare în judeţele cu cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară.
Cei mai mulţi dintre români caută din timp consultanţă specializată pentru a se asigura că atunci când găsesc locuinţa potrivită o pot cumpăra rapid. Reducerea perioadei necesare pentru obţinerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care preţurile cresc constant, iar numărul proprietăţilor disponibile este tot mai scăzut, arată datele Imobiliare.ro Finance, care a realizat o analiză internă pentru a determina comportamentul românilor care au solicitat anul acesta finanţare în judeţele cu cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară.
"Tot mai mulţi români prospectează piaţa după ce au discutat în prealabil cu un broker de credite şi îşi cunosc foarte clar capacitatea şi condiţiile de finanţare. Datele ne arată, aşadar, că avem un cumpărător din ce în ce mai bine pregătit, care iese la cumpărături cu temele făcute, deci mai puţin vulnerabil şi expus la surprize. Evident că şi vânzătorii apreciază un astfel de client pentru că ştiu că discută cu o persoană care are potenţialul de a finaliza achiziţia", a declarat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance.
Clujenii plătesc cele mai mari preţuri pentru locuinţele lor şi ajung să ceară şi cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari. Creditul mediu accesat de aceştia, prin intermediul reţelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul lui 2024 şi până la finele lunii trecute, a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceştia, care la nivel naţional este de circa 20%. Noii proprietari din judeţul Cluj achită lunar o rată medie de 525 de euro, spune analiza.
Aproximativ 40% dintre clujenii care au apelat la serviciile gratuite oferite de brokerii de credite au făcut acest lucru încă din etapa de prospectare a pieţei.
Preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la valoarea de 2.896 euro/mp în luna septembrie, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă este ocupat de bucureşteni. Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 de euro. Rata achitată de cei care au obţinut finanţare este de 430 de euro pe lună.
Aproape 45% dintre cei care au apelat la un broker de credite pentru a obţine cele mai avantajoase oferte de finanţare în vederea realizării unei achiziţii imobiliare au făcut acest pas în momentul în care se aflau în etapa de prospectare a pieţei. Alţi 23% mergeau deja la vizionări când au început să se intereseze de opţiunile pe care le aveau pentru obţinerea unui credit ipotecar.
La nivelul Capitalei s-a înregistrat anul acesta cea mai mare proporţie de femei care au aplicat pentru obţinerea unui credit ipotecar. Circa 46% dintre cererile de finanţare au venit din partea acestora. Spre comparaţie, în judeţe precum Cluj sau Constanţa doar 36% dintre persoanele care au cerut un împrumut pentru a face o achiziţie imobiliară au fost femei.
Apartamentele s-au scumpit şi în Bucureşti. Preţul mediu solicitat pentru locuinţele disponibile în piaţă a crescut într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca. Pretenţiile proprietarilor şi dezvoltatorilor se menţin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul ţării, iar cumpărătorii au ajuns să achite, în medie, 1.802 euro/mp util pentru a face o achiziţie imobiliară, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Braşovul ocupă locul al treilea în topul judeţelor unde cumpărătorii au accesat cele mai mari credite ipotecare în 2024. În medie, un braşovean a obţinut de la bancă un împrumut de 68.641 de euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi plăteşte o rată lunară de 403 euro.
Oraşul Braşov a ajuns să fie al doilea cel mai scump din ţară pentru cei care vor să facă o achiziţie imobiliară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru apartamente a crescut cu 18% în ultimul an şi se apropie cu paşi repezi de pragul de 2.000 euro/mp util. Aceasta a fost a doua cea mai rapidă creştere înregistrată în rândul principalelor centre regionale din ţară. Doar în Iaşi preţurile au crescut mai mult.
Pentru a găsi creditul potrivit, 40% dintre braşoveni au apelat la un broker încă din etapa de prospectare a pieţei. Doar 3% au aşteptat să găsească locuinţa dorită şi să facă o ofertă proprietarului înainte de a clarifica opţiunile de finanţare disponibile.
Creditul mediu acordat, anul acesta, la nivelul judeţului Timiş prin intermediul brokerilor din reţeaua Imobiliare.ro Finance este de 67.597 de euro, iar rata medie plătită de timişeni este de 397 de euro pe lună.
Aproximativ 43% dintre cei care au apelat pe plan local anul acesta la serviciile brokerilor Imobiliare.ro Finance au făcut acest pas din etapa de prospectare a pieţei. Alţi 19% au aşteptat să meargă întâi la primele vizionări înainte de a solicita consultanţă în privinţa opţiunilor de creditare avute la dispoziţie.
În judeţul Timiş, locuinţele sunt destul de accesibile. Mai mult, în Timişoara întâlnim cele mai mici preţuri solicitate pentru apartamentele disponibile la vânzare, dacă ne raportăm la principalele centre regionale din România. Apartamentele pot fi cumpărate, în medie, cu 1.659 de euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Cel mai puţin s-au scumpit apartamentele în Constanţa. De altfel, la nivelul judeţului Constanţa, cumpărătorii au accesat anul acesta creditele ipotecare cu cea mai mică valoare medie, mai exact de 66.265 de euro. Rata medie achitată de aceştia este de 388 euro.
În oraşul Constanţa, unde au fost acordate cele mai multe împrumuturi, s-a putut observa cel mai redus avans la nivelul preţurilor locuinţelor din ultimul an. Apartamentele s-au scumpit cu doar 9% şi au ajuns să se vândă cu 1.700 euro/mp util.
În schimb, ieşenii care şi-au cumpărat anul acesta locuinţe au accesat credite ipotecare cu o valoare medie de 68.539 de euro. Rata medie achitată de aceştia este de 402 euro pe lună.
Un aspect care merită menţionat este acela că, la nivelul judeţului, bărbaţii sunt cei care iniţiază într-o proporţie covârşitoare procesul de obţinere a unui credit ipotecar. Pe parcursul anului, 71% dintre cei care şi-au dorit să obţină un împrumut pentru casă au fost bărbaţi şi doar 29% femei.
Apartamentele din municipiul Iaşi se vând cu 1.700 de euro/mp util, un preţ similar cu cel din Constanţa, arată Indicele Imobiliare.ro. Evoluţia preţurilor a fost, însă, complet diferită în ultimul an faţă de cea înregistrată pe piaţa rezidenţială a oraşului de pe litoral. Dacă în Constanţa apartamentele s-au scumpit cel mai puţin în ultimul an, în Iaşi acestea au crescut cel mai mult, mai exact cu 20%.
Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, facilitează gratuit obţinerea creditului potrivit, oferind astfel o experienţă superioară de achiziţie a unei proprietăţi. Cu peste 11 ani de experienţă în identificarea celor mai avantajoase soluţii de finanţare, 200 de experţi la nivel naţional cu acces la peste 25 de bănci şi instituţii financiare sunt gata să ajute la alegerea celei mai bune opţiuni de creditare ipotecară, credit de nevoi personale şi refinanţare.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 477 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...