ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează incertudinilor politice şi evoluţiilor economice (analiză)

15 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Consultanţii Colliers consideră că piaţa de terenuri continuă să aibă o dinamică semnificativă prin tranzacţii de amploare, inclusiv finalizarea unor afaceri iniţiate în anii anteriori, în contextul temperării activităţii din perspectiva tranzacţiilor nou-iniţiate.

 
 
Piaţa terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacţii de aproximativ 450 milioane euro, în pofida climatului dificil, marcat de incertudini politice şi evoluţii economice, nivelul fiind comparabil celui din 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată miercuri de către compania de consultanţă imobiliară Colliers.

Compania contorizează tranzacţiile care implică terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.

Consultanţii Colliers consideră că piaţa de terenuri continuă să aibă o dinamică semnificativă prin tranzacţii de amploare, inclusiv finalizarea unor afaceri iniţiate în anii anteriori, în contextul temperării activităţii din perspectiva tranzacţiilor nou-iniţiate.


Volumul tranzacţiilor din 2024 include active mixte, terenuri cumpărate "la pachet" cu proiecte generatoare de venituri şi parteneriate precum schimburi de teren cu metri pătraţi construiţi sau joint ventures. Acest aspect complică o evaluare precisă a valorii pieţei, potrivit consultanţilor Colliers, care adaugă că volumul total de activitate este comparabil celui din 2023, chiar dacă numărul de tranzacţii este ceva mai mic.

Potrivit analizei, investitorii locali continuă să domine piaţa, iar cei internaţionali adoptă o poziţie rezervată, influenţată de incertitudini legate de stabilitatea politică şi evoluţia economiei. Cererea se concentrează în special pe sectorul rezidenţial, cu accent pe Bucureşti şi zona metropolitană, dar şi pe cele mai mari oraşe regionale, unde cumpărătorii identifică oportunităţi pentru a achiziţiona terenuri valoroase.

"Aşteptările pentru acest an au fost rezervate, investitorii şi dezvoltatorii adoptând o poziţie prudentă, influenţată de incertitudinile legate de rezultatele alegerilor, politicile guvernamentale şi evoluţia anumitor indicatori economici, precum ratele dobânzilor şi inflaţia. În Bucureşti, dar şi în câteva oraşe regionale mari, blocajele administrative au întârziat semnificativ tranzacţiile. Multe decizii de achiziţie au fost condiţionate de vânzările din portofoliul existent, pe fondul unei schimbări de strategie. Unii investitori au renunţat la terenuri care nu mai corespundeau planurilor de business actuale, concentrându-se pe achiziţii aliniate noilor obiective. Blocajele administrative şi dificultatea obţinerii avizelor de construire continuă să fie principalii factori care frânează ritmul pieţei", explică în cadrul analizei Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Deşi moderată, cererea de pe piaţa terenurilor în 2024 a cuprins diverse sectoare precum rezidenţial, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business. Bucureştiul şi zona metropolitană au dominat piaţa, generând 80% din volumul de tranzacţii, cu sectorul rezidenţial reprezentând 70% din acesta. Achiziţiile majore au vizat platforme precum Roca pe Bulevardul Preciziei, Muntenia pe Bulevardul Progresului sau terenuri mari în zona Siseşti, destinate proiectelor rezidenţiale. Interesul pentru zonele metropolitane (Pipera, Corbeanca, Buftea, Snagov) şi terenurile cu autorizaţie de construire sau PUZ a fost ridicat, datorită posibilităţii evitării blocajelor urbanistice, arată consultanţii Colliers.

Retailul, cu o pondere de circa 20% din volumul pieţei, a fost influenţat de închiderea unor tranzacţii mai vechi, precum vânzarea platformelor Helitube şi Filan din Bucureşti, dar şi de achiziţii de terenuri pentru parcuri de retail sau galerii comerciale în diferite oraşe din ţară. În sectorul office, au atras atenţia tranzacţii precum adjudecarea, prin licitaţie, a terenului Romaero de către One United Properties, alături de câteva achiziţii strategice pentru potenţiale dezvoltări viitoare în cadrul unor proiecte mixte.

Cererea de terenuri pentru rezidenţial a crescut, în special, în oraşe precum Timişoara, Braşov şi Constanţa, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale şi extinderi strategice, în timp ce multe terenuri mari din afara oraşelor, până acum vizate pentru rezidenţial, au atras investitori din energie regenerabilă, logistică şi agri-business, datorită preţurilor mai accesibile. Investitorii români au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în 2024, urmaţi de retailerii străini. Deşi piaţa a fost mai rezervată, aceasta a continuat să ofere oportunităţi variate, adaptate la noile condiţii economice.

În 2025, apetitul pentru investiţii în terenuri va depinde într-o măsură importantă de stabilitatea politică şi administrativă, consideră reprezentanta Coliers.

Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari, Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 70 de ţări, 22.000 de specialişti oferă consultanţă de specialitate pentru clienţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 18275
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...