ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața programelor de MBA | România, pe ultimele locuri în UE la formarea continuă a managerilor

10 Iulie 2025   |   BizLawyer

• 8,9% dintre angajații români au participat în 2024 la activități de perfecționare profesională, față de o medie de 28,1% în UE, arată cele mai recente date Eurostat*. • Doar aproximativ 300 de manageri urmează anual un MBA în România. Vasile Alecsandru Strat, Decan Bucharest Business School: „Avem nevoie de cel puțin 750 pentru a dezvolta un mediu competitiv de afaceri". • Absolvenții programelor de tip MBA pot avea în medie, creșteri salariale de peste 30% în doar 6 luni, arată datele Bucharest Business School.

 
 
Statisticile Eurostat plasează România pe ultimele locuri între țările europene în ceea ce privește formarea continuă a adulților cu vârse între 25-64 de ani, în special în programe acreditate sau certificate de tip MBA. 

Dezvoltarea leadershipului și a competențelor manageriale rămân o verigă slabă în economia românească. În fiecare an, doar 200–300 de lideri din România aleg să urmeze un program de MBA sau Executive MBA – de peste două ori mai puțini decât ar fi necesar pentru a susține progresul economic, arată cele mai recente date și informații analizate de către Bucharest Business School, școala de afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice. Atingerea pragului de 750 de manageri/an în programe de MBA ar fi un prim pas esențial pentru alinierea la ritmul european de adaptare și dezvoltare managerială. 


„România are nevoie de cel puțin 500–750 de manageri care, în fiecare an, să își asume parcursul exigent al unui MBA — cu toate resursele implicate: timp, bani și efort — pentru a deveni lideri mai eficienți și mai adaptați cerințelor economiei moderne”, a declarat Vasile Alecsandru Strat, Decan al Bucharest Business School. El subliniază că nu este vorba doar despre atragerea unor candidați de top în programele existente, ci despre extinderea exponențială a acestei piețe, pentru a răspunde realităților economice actuale. 

Pe plan național, nivelul formării continue a adulților rămâne mult sub media Uniunii Europene. Potrivit celor mai recente date Eurostat (decembrie 2024), doar 8,9% dintre angajații români au participat la activități de perfecționare profesională, față de o medie de 28,1% în UE. Diferența majoră față de media europeană evidențiază o vulnerabilitate strategică a economiei românești: lipsa investițiilor consistente în dezvoltarea capitalului uman la nivel de leadership. 

„Pentru a înțelege dimensiunea reală a decalajului, este suficient să ne comparăm cu Polonia: deși economia lor este de doar 2,5 ori mai mare decât a noastră, piața lor de MBA atrage anual circa 1.500 de manageri“, declară Vasile Alecsandru Strat, Decanul Bucharest Business School din cadrul ASE.

În acest context, accesarea programelor de MBA trebuie să devină o prioritate pentru departamentele de Resurse Umane din mediu de business local. Astfel de programe de dezvoltare accelerată reprezintă instrumente esențiale pentru companiile care doresc să atragă, să păstreze specialiști de top și să răspundă noilor tendințe din piața muncii, unde retenția angajaților nu mai este determinată exclusiv de un pachet salarial competitiv.
 
Investiția într-un program de tip MBA nu reprezintă doar un cost operațional, ci o decizie strategică de dezvoltare a capitalului uman, cu impact direct și măsurabil în performanța profesională. Potrivit datelor furnizate de Bucharest Business School, absolvenții programului Româno-Canadian – inclus în prestigiosul clasament QS, care realizează anual evaluari globale și regionale ale universităților – înregistrează, în medie, creșteri salariale de peste 30% în doar șase luni. În aceeași perioadă, aproape o treime dintre participanți sunt promovați în poziții de conducere sau aleg să își lanseze propriile afaceri.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...